Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - reaktionerna

Sverige lockar för brittiska företag

På grund av oron för Brexit har brittiska företag börjat se sig om efter kontor utanför Storbritannien, skriver Svenska Dagbladet. Sverige är ett av de länder som lockar. Några av anledningarna är kompetent arbetskraft, pålästa investerare, en välfungerande börs och världens mest aktieägande folk.

Enligt Adam Kostyál, noteringschef på Stockholmsbörsen, är det inte bara brexit som lockar företagen, utan även det faktum att Londonbörsen inte är anpassad för mindre bolag.

– De har lagt ett enormt fokus på att bli en internationell plattform och har bland annat lockat många ryska företag. Men de har inte samma ekosystem för mindre bolag, samtidigt som brexit skapar oro, vilket gör att allt fler bolag utvärderar andra marknadsplatser, säger Adam Kostyál.

Toppnyheter

Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kapitalskatt – gärna förenklingar men inga försämringar”

Finansminister Magdalena Andersson vill höja kapitalskatterna, trots att detta slår mot företagande och jobbskapande. För ägarledda företag är den så kallade entreprenörsskatten avgörande, skriver företagaren Erik Dahlgren i en insändare i Norran.

"För Magdalenas Andersson verkar ägarledda företag bara handla om enmanskonsulter, men sådana företag har knappast några stora lönesummor vilket entreprenörsskatten bygger på", skriver han.

Dahlgren vädjar finansministern att se företagen för vad de är – basen för tillväxt och jobbskapande.

3 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rätt skattereformer för stärkt konkurrenskraft

”Önskemålen om ’En Stor Skattereform’ är att börja i fel ände.", skriver Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i Realtid.

”Kloka skatteåtgärder kan få skattebaserna att växa bättre, vilket behöver beaktas tillsammans med grundkravet om sunda offentliga finanser. Vidare kan stram utgiftspolitik skapa utrymme för fler angelägna skattereformer. Först i andra hand kan andra skatteförändringar komma ifråga”, skriver han.

Han vill se att arbetet för rätt skattereformer inte bromsas av politiska blockeringar om huruvida en skattereform ska vara ”omfattande” eller ”stor”.

”Istället behöver minskade snedvridningar och stärkt konkurrenskraft vara ledstjärnor för fortsatt skattereformsarbete”.

30 jan
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Maria Landeborn. Allis Nettréus/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Experter: Verkligheten har kommit ikapp börsen

Analytikerna är rörande överens om att det är coronaviruset som skapar oro och sätter skräck i världens börser. Vid lunchtid på måndagen var OMXS30 ner hela 4 procent.

– Hittills har börsen varit förvånansvärt motståndskraftig. En rekyl nu är därför inte så konstig. Verkligheten kommer i kapp, säger Maria Landeborn, analytiker på Danske Bank till TT.

Börsveckans Lars Frick säger i en kommentar till Placera-TV att så länge virusspridningen var begränsad till Kina och Asien fanns en viss distans till utbrottet.

– Men med utbrottet i Italien kommer vi in i en period med fler utbrott vilket oroar börserna väldigt mycket. Det är väl lite närhetsprincip, säger han.

I samma program säger Placeras Karl Lans att han tror på en återhämtning när chocken väl lagt sig:

– Det brukar komma en kraftig sättning, men sen har börsen vant sig vid det här läget och då kommer vi se en återhämtning. Historiskt sett har det varit så, säger Karl Lans.

27 min
Person med munskydd på ett sjukhus i Iran.  ANWAR AMRO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter om 50 döda i coronaviruset i iransk stad

En lokalpolitiker i den iranska staden Qom anklagar landets regering för att försöka dölja coronavirusets omfattning i området. Det uppger den halvofficiella nyhetsbyrån ISNA, som har starka band till politiska reformister i landet, rapporterar flera internationella medier.

Enligt officiella siffror har 12 personer i Iran dött efter att ha smittats av coronaviruset. Men enligt ISNA:s uppgifter rör det sig om minst 50 personer bara i staden Qom.

Irans hälsominister tillbakavisar dock uppgifterna och säger att det inte är passande att försöka komma med politiska utspel kring virussjukdomen.

2 tim
Lena Hallengren och Peter Eriksson på dagens pressträff. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen ger miljoner till WHO: ”Beredskapen god”

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelar att Sveriges beredskap för coronaviruset är god.

– Regeringen följer utvecklingen, det gör vi hela tiden, säger Hallengren vid en pressträff tillsammans med Peter Eriksson (MP), minister för globalt utvecklingsarbete.

Hallengren berättar bland annat att Socialstyrelsen har inspekterat hur många vårdplatser som finns tillgängliga och kommit fram till att dessa för närvarande är tillräckliga.

Peter Eriksson meddelar att regeringen kommer att ge 40 miljoner kronor till WHO:s krisfond.

Även WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom medverkar på pressträffen via länk.

– Än så länge har Sverige bara haft ett fall, men det kommer sannolikt att bli fler, säger Adhanom men understryker också att en klar majoritet av dem som drabbas inte blir allvarligt sjuka.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
 Lagavägen har svämmat över i Knäred på söndagen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

15 000 sandsäckar skickas till Halland – regn på väg

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska skicka 15 000 sandsäckar till Halland för byggandet av skyddsvallar mot vattnet, skriver TT.

– Det ska fördelas i Halland och in mot Ljungby, säger Halmstads kommuns räddningschef Hans Ekberg till nyhetsbyrån.

Översvämningsriskerna längs Nissan och Lagan är fortsatt höga och SMHI har kvar en klass 3-varning för höga flöden. Natten mot måndag blev fri från nederbörd men natten mot tisdag väntas mer regn som sedan övergår i snö.

2 tim
Illustrationsbild. Mats Lennartson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stor lavinfara i fjällen i Norrbottens län

Det råder stor lavinfara i Norrbottens läns fjälltrakter uppger Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. För Abisko och Riksgränsen bedöms faran vara på nivå fyra på den femgradiga skalan. Därför avråder man nu för att röra sig på eller nära branta sluttningar i området.

”Det är troligt att det kommer att gå stora laviner på många sluttningar under det kommande dygnet”, uppger Naturvårdsverket enligt TT.

Jämtlands- och Härjedalsfjällen har för närvarande betydande lavinfara, steg tre på skalan.

Igår 18:35
Läs mer om Vintervädret
Dagens börs

Stockholmsbörsen mot sin sämsta dag på fyra år

Stockholmsbörsen rasar och går mot sin sämsta dag på fyra år efter tilltagande virusoro. Klockan 13 på måndagen ser de ledande indexen ut så här:
• OMXS30: −3,5%
• OMXSPI: −3,6%
Samtliga bolag på OMXS30-listan lyser rött och det är de cykliska bolagen som tar mest stryk. Autoliv, Sandvik, och Alfa Laval är alla ner över 5 procent.

Att börserna rasar är rimligt, skriver SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter:

”Mörkröda siffror på Europas börser. Helt rimligt med tanke på osäkerheten och utvecklingen i Italien, Sydkorea och Iran”, skriver han bland annat.

Flygbolag har det tufft på marknaden och backar stort i hela Europa. SAS faller 8 procent och även den norska konkurrent Norwegian drabbades med ett tapp på 8,7 procent.

Bambuser rapporterade på måndagen och redovisade en omsättning som minskade 27 procent till 1,6 miljoner kronor. Aktien tappar närmare 10 procent.

First North-bolaget Jetpak öppnade på nya rekordnivåer och handlades för första gången över 75 kronor per aktie efter köprekommendation. Aktien är upp över 6 procent.

Gruvbolaget Lundin Gold, som i dagarna meddelade att bolaget har uppnått kommersiell produktionstakt vid sin guldgruva Fruta del Norte i Ecuador tidigare än planerat, stiger cirka 10 procent.

Powercell, som är verksamma inom bränslecellsproduktion, fortsätter att falla efter att ha rusat tidigare i år. First North-bolaget rasar över 10 procent.

Molnspecialisten Divio Technologies föreslår en föresträdesemission om 17,6 miljoner kronor. Aktien rasar cirka 20 procent på nyheten.

5 tim
Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsen i Sydkorea rasar efter ny oro för viruset

Sydkoreas ledande börsindex Kospi rasade nära 4 procent på måndagen efter att landet höjt sin beredskapsnivå för coronaviruset till den högsta möjliga. Åtgärden kommer efter flera nya dödsfall i landet, rapporterar CNBC.

Industrijätten Samsung Electronics aktie backade 4,1 procent. Bolaget meddelade i helgen att ett fall av viruset upptäckts på en fabrik för mobildelar i Sydkorea.

I övriga Asien var utvecklingen blandad. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: Stängt
• Shanghai: −0,3 %
• Shenzhen: +1,4 %
• Hang Seng: −1,7 %
• Kospi: −3,9 %

Idag 05:05
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ebba Busch Thor. Arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
De krisande kommunerna

KD: Kommunerna ska slippa ansvar för arbetslösa

Kristdemokraterna vill ersätta försörjningsstödet för arbetslösa med en statlig dagpenning, rapporterar TT.

Partiledaren Ebba Busch Thor pekar särskilt på att många kommuner får allt högre kostnader till följd av att många nyanlända är arbetslösa.

– Kostnaden för integrationen har nu gått över till kommunerna. Det är kommunerna som får stå för notan för boende, skolgång och bidrag, säger KD-ledaren på en pressträff.

2 tim
Illustrationsbild/Annika Wallenskog. TT
undefined

Var tredje svensk kommun skär ner i välfärden 2020

En av tre kommuner har skurit ner i sin välfärdsbudget i år, enligt en kartläggning från SVT Nyheter.

70 procent av kommunerna har deltagit i SVT:s undersökning av hur välfärdsbudgeten har utvecklats. Av dem svarar var tredje att man drar ner på åtminstone något område. En av fem kommuner svarar att det leder till försämrad välfärdskvalitet.

Annika Wallenskog, Sveriges kommuner och regioners chefsekonom, säger till SVT att många kommuner har haft ett högt kostnadsläge där man fått höga skatteintäkter och bidrag från staten.

– Nu har man en framtid där inte intäkterna ökar lika snabbt längre, säger hon.

Idag 05:41
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SKR: 7,5 miljarder extra kommer inte att räcka

De 7,5 miljarder kronorna som riksdagen är eniga om att ge kommunerna och regionerna kommer inte att räcka för att bibehålla välfärdens kvalitet. Det säger Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner.

– Om kommunerna skulle få alla pengar som har utlovats så skulle man ändå behöva lägga till lika mycket själva genom att till exempel effektivisera eller höja skatten till år 2022, säger hon till SVT Nyheter.

6 tim
Läs mer om De krisande kommunerna