Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska besöksnäringen

”Sverige har mycket att lära av andra länder”

Den svenska restaurangbranschen lider av onödigt mycket regelkrångel. Det anser flera krögare som Besöksliv har pratat med.

– Man kan ju konstatera att vår bransch är jobbig, det finns nog ingen annan bransch med fler tillståndskrav än vad vi har. Jag inbillar mig att det är lättare att rodda kärnkraftverk i Sverige än att driva restauranger, säger Magnus Larsson, grundare Pinchos och ansvarig för företagets internationella etableringar, till tidningen.

Daniel Olivecrona, International operations manager på O´Learys, anser att viljan att förenkla finns i Sverige, men att det finns mycket att lära av andra länders regelverk.

– En stor skillnad är svårigheterna med att få tillstånd för en uteservering i Sverige. Det ska vara si och så upphöjt med en ingång där, och så lägg till rökförbudet på det också som numera är vårt ansvar. Det läggs på grejer hela tiden, säger Daniel Olivecrona till Besöksliv.
Han fortsätter:

– I andra länder är det mer naturligt med uteserveringar, det betraktas som en självklar del av restaurangen.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer