Framtidens arbetsmarknad

”Sverige behöver permanent system för korttidsarbete”

Svensk industri har inte råd med att konkurrenskraftiga verksamheter slås ut vid kriser för att vi saknar ett system för korttidsarbete, skriver parterna inom industrin i ett gemensamt debattinlägg i Di.

Under senaste finanskrisen för 10 år sedan svepte varselvågen in över svensk industri. På grund av att korttidsarbete saknades i Sverige slogs uppemot 100 000 industrijobb ut, hävdar parterna.

”I andra länder där systemen fanns på plats kunde samtidigt sysselsättningen hållas uppe. I stället för att tvingas till massiva uppsägningar kunde företagen – med statens hjälp – behålla sina medarbetare och deras kompetens”, skriver de i Di.

Debattörerna menar att regeringen och de övriga partierna i januariavtalet har ett ansvar att agera.

Debattörerna

Martin Linder, förbundsordförande Unionen

Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall

Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer

Jonas Hagelqvist, vd IKEM Innovations- och kemiindustrierna i Sverige

Per-Olof Sjöö, förbundsordförande GS-facket

David Johnsson, vd TMF Trä- och Möbelföretagen

Eva Guovelin, förbundsordförande Livsmedelsarbetareförbundet

Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen

Ravindra Parasnis, vd Grafiska Företagen

Anders Weihe, vd TEKO

Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna Arbetsgivare

Toppnyheter

Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
Mötet i Davos

Rekordpessimism bland företagare inför Davosmötet

Davosmötet inleder i moll då omkring hälften av alla näringstoppar räknar med en avtagande tillväxt under 2020. Det visar färsk rapport av revisionsbyrån PwC, enligt SvD Näringsliv.

Rapporten visar att hälften av de tillfrågade, närmare 1 600 förtagsledarna i 83 länder, tror på en avmattande tillväxt under 2020.

Det kan jämföras med 2018 då optimismen spirade och bara 5 procent trodde på en svagare tillväxt.

Bakom pessismimen finns en växande ekonomisk och geopolitisk oro kring handelskonflikter, klimatförändringarna och cyberhot.

Det här året utmärker sig särskilt vad gäller företagarnas ängslighet över klimatförändringar och miljöfrågor. Nästan en fjärdedel av företagsledarna ”extremt oroliga” över dessa frågor jämfört med 19 procent året innan.

Men vissa väljer att se glaset halvfullt genom att se möjligheterna att vinna på att ”bli gröna” – som rykte och goodwill.

41 min
Greta Thunberg. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Thunberg: Inget har gjorts mot klimatförändringarna

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg deltog i ett panelsamtal i samband med Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos i Schweiz på tisdagsförmiddagen.

– Inget har gjorts för att bekämpa klimatförändringarna, sa 17-åringen.

Thunberg upprepade sitt budskap om att världen måste börja lyssna på vetenskapen och behandla klimatkrisen med det allvar som krävs.

Flera andra unga aktivister deltog i samtalet, däribland den 18-åriga aktivisten Natasha Wang Mwansa från Zambia.

– Den äldre generationen har erfarenhet men vi har idéer och energi, sa hon och fick applåder.

1 tim
Läs mer om Mötet i Davos
KD:s Ebba Busch.  TT
Den svenska våldsvågen

”Miljöpartiets politik är en skymf mot alla brottsoffer”

Rånvågen mot barn väcker inte bara olust för den som blir direkt utsatt – det skapar även oro bland föräldrar och kompisar och skadar hela samhället, skriver KD:s partiledare Ebba Busch och partiets rättspolitiska talesperson Ingemar Kihlström på Expressen Debatt.

KD-duon är starkt kritiskt till hur Miljöpartiet och Socialdemokraterna hanterat ungdomsrånen, och menar att regeringen har varit en bromskloss när frågan diskuterats. Kritiken gäller särskilt hur Miljöpartiet argumenterat för vad KD anser är för låga straff.

”Det är en skymf mot brottsoffren. Än värre är att Stefan Löfven tillåter det”

2 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminologen: Finns risk för fler skjutningar

Det handlar ofta om uppgörelser på narkotikamarknaden när skottlossningar sker. Att ta till våld är ett sätt att klättra i hierarkin, menar Camila Salazar Atías, kriminolog och chef för Fryshusets sociala projekt, också engagerad inom S kriminalpolitiska förening, som TT intervjuat. Flera skjutningar med dödlig utgång har inträffat i Stockholmsområdet under veckan och det finns risk för hämndskjutningar tror hon.

– Det mönster man sett är att om skjutningarna är relaterade till varandra så följer det ett antal skjutningar i väldigt snabb följd. Svaren kommer väldigt tätt inpå, säger Salazar Atías.

19 jan
Läs mer om Den svenska våldsvågen
Resolutionen som Mitch McConnell lagt fram/McConnell TT
Anklagelserna mot Trump

I dag startar riksrätten mot Trump: Republikanerna vill se en tajt tidsram i senaten

Mitch McConnell, Republikanernas majoritetsledare i USA:s senat, har presenterat sitt förslag för vilka principer som ska gälla för riksrätten mot president Donald Trump. Efter månader av politiska turer i representanthuset startar rättegången i praktiken i senaten i dag.

McConnell föreslår bland annat att de sju demokrater som valts ut att driva åtalet mot Trump och presidentens försvar får 24 timmar var att argumentera för sin sak i senaten. McConnell föreslår också en tajt tidsram. Parterna ska få två dagar var på sig att nyttja sina timmar, vilket är mindre än i rättegången mot Bill Clinton då tre dagar tilläts.

Förslaget till hur rättegången hålls är det första som debatteras, och möjligen ändras, under dagens förhandlingar.

5 tim
Chuck Schumer, arkivbild. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Mitch McConnell anklagas för att mörklägga bevisning

Demokraterna riktar kritik mot hur Republikanerna utformat förslaget till formerna för riksrätten mot president Donald Trump.

Förslaget från den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell, som lades fram sent i går, är det första på agendan under riksrättens första dag.

Enligt McConnells förslag ska bevismaterialet från representanthuset inte automatiskt tas upp i senatens rättegång. I stället ska en omröstning avgöra om bevismaterialet ska användas.

Minoritetsledaren Chuck Schumer säger att McConnell med sin resolution visar att han inte vill höra några av de existerande bevisen mot Trump, eller några nya bevis.

– Det är mörkläggning, och det amerikanska folket kommer att inse exakt vad det handlar om, säger han enligt flera medier.

5 tim
Donald Trump och Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell. Yuri Gripas / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vita huset kräver snabbt frikännande av Trump

Riksrättsprocessen har stora brister, Donald Trump har inte gjort sig skyldig till något brott och senaten bör snabbt avfärda anklagelserna. Det är huvuddragen i det försvar som presidentens advokater kommer att presentera.

Trumps juridiska team skickade i dag in en 110 sidor lång lunta till senaten som visar hur argumentationen kommer att se ut när rättegången drar i gång under tisdagen. Enligt advokaterna försöker Demokraterna göra sig av med presidenten, trots att han bara bedrivit normal utrikespolitik.

”Anklagelserna är inte ens nära att motivera ett avskedande av presidenten”, skriver man.

Igår 18:14
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Dagens börs

Stockholm trycks ner i global nedgång – hela OMXS30 i rött

Stockholmsbörsen tappar rejält med mark tillsammans med Europabörserna cirka tio minuter in i tisdagshandeln. Hela OMXS30 står i rött.
• OMXSPI: –1,1 procent
• OMXS30: –1,1 procent
Hongkongbörsen föll kraftigt, ner nära 3 procent, efter att Moodys sänkt kreditbetyget för territoriet. Även USA-börserna ser ut att backa, om än ganska milt, när handeln drar igång igen efter måndagens ledighet.

På hemmaplan är Sandviks rapport dagens stora nummer. Det justerade resultatet kom in högre än väntat och utdelning föreslås höjas. Orderingången var dock något på den svaga sidan, ställt mot analytikernas förväntningar och aktien tappar 3 procent.

Även Avanza missade förväntningarna, om än marginellt, när nätbankens försäljnings- och vinstlyft inte var fullt så kraftigt som förväntat. Aktien sjunker runt 3 procent.

Collector har meddelat en nyemission på 1 miljard och aktien faller nära 25 procent.

1 tim
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftiga fall i Asien – Sänkt kreditbetyg tynger Hongkong

Det syns breda fall på börserna i Asien på tisdagsmorgonen. Vid 08.25 svensk tid står ledande index som följer:
• Nikkei: - 0,9 %
• Shanghai: - 1,4 %
• Shenzhen: - 1,3 %
• Hongkong: - 2,7 %
• Kospi: - 1,0%
Hongkong tyngs kraftigt av att ha fått ett sänkt kreditbetyg av Moody´s som också gav staden kreditomdömet ”negativ” från tidigare ”stabil”.

Flyg- och resebolag trycks också ner på flera börser när oron för spridning av det sars-liknande coronaviruset som påträffats i Kina väntas minska viljan att resa till asiatiska destinationer.

Japan lämnade inför handelsdagen räntan oförändrad, i linje med förväntningarna.

4 tim
Läs mer om Dagens börs