TT
Brotten mot företagen

Svenskt Näringslivs vd: Företagen hämmas av brottsutvecklingen

Den lågprioriterade mängdbrottsligheten kostar svenska företag stora summor och politikerna måste i högre grad prioritera dessa brott, skriver Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv i en debattartikel i Dagens Industri.

Problemen finns i näringslivets alla sektorer, menar arbetsgivarorganisationens vd som vittnar om att ”nästan sex av tio företag uppger att de har utsatts för brott under de senaste två åren”.

Utsattheten för brott har fått var femte handlare att fundera på att sälja eller stänga butiken och i byggbranschen ökade antalet inbrottsstölder med 60 procent under perioden 2013–2018, skriver Jacke och pekar på att brottsligheten hämmar företagens tillväxt- och utvecklingsmöjligheter. HUI Researchs uppskattning av direkta kostnader av brottsligheten uppgick till 55 miljarder kronor i fjol.

Dessutom får den ökande grova brottsligheten som effekt att den traditionella Sverigebilden förändras vilket påverar möjligheten att rekrytera från utlandet. ”Detta är allvarligt och gör det bland annat svårare för exportindustrin att rekrytera kompetens från andra länder”, skriver Jacke.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Vårbudgeten

Andersson till Busch Thor: Lite ihålig argumentation

Regeringspartierna är överens med C och L om att skjuta till 3,5 miljarder kronor till kommunerna och 1,5 miljarder till regionerna i år för att stärka välfärden.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor är kritisk och partiet vill att kommunerna och regionerna ska ha ytterligare 1,7 miljarder kronor.

Finansminister Magdalena Andersson (S) invänder i kvällens Aktuellt i SVT att KD:s förslag bygger på att 3 av de miljarderna tas från kommunerna.

– Då klingar hela hennes argumentation lite ihåligt, säger Andersson.

Busch Thor tillbakavisar samtidigt kritik om att de endast är intresserade av att sätta käppar i hjulen för regeringen.

– Även en socialdemokratisk finansminister måste klara av att kunna räkna ut att fem myror är fler än fyra elefanter, säger hon.

Igår 21:32
Ebba Busch. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skarp kritik från V och KD: ”Yrvaket – inget vi litar på”

KD:s partiledare Ebba Busch Thor är starkt kritisk till januaripartiernas löfte om fem nya välfärdsmiljarder: “KD går in i skarpa förhandlingar om en tilläggsbudget”‚ skriver hon på Twitter och kallar beskedet för ”yrvaket”.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skriver att V krävt minst tio miljarder. Satsningen räcker inte till och innebär mindre nedskärningar än planerat, menar han.

”Mer pengar krävs”, skriver Sjöstedt på Twitter.

V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson är inte heller hon nöjd med januaripartiernas besked och säger att man kommer förhandla med M och KD framöver.

Igår 10:43
Liberalernas Mats Persson.  Veronica Johansson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rättsväsendet ska få 750 miljoner: ”Viktig effekt”

Utöver de fem miljarder som januaripartierna satsar på välfärden satsas ytterligare 750 miljoner på rättsväsendet, säger företrädare för partierna vid en pressträff. Bakgrunden till det är det grova våldet i Sverige.

– Vi ser att det finns insatser vi kan göra här och nu som skulle kunna få viktig effekt för brottsbekämpningen, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson.

Pengarna ska bland annat gå till Säkerhetspolisen, Kriminalvården och Tullverket och är en del av vårändringsbudgeten som läggs 15:e april.

Igår 10:35
Läs mer om Vårbudgeten