Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Näringsliv

Svenskt Näringsliv: WTO kan hålla Kina på mattan

Kinas ekonomiska inflytande i näringslivet oroar vissa sektorer, men det är inte nödvändigtvis rätt att ifrågasätta just det kinesiska ägarskapet. Blicken bör snarare riktas mot Världshandelsorganisationen, WTO. Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i SR Ekots lördagsintervju.

Han menar att WTO måste ”kraftigt reformeras” för att medlemsländerna – inte minst Kina, vars företag ofta får statsstöd – ska efterleva organisationens regler.

– Då måste WTO reformeras, få starkare muskler och vi ska driva en världshandel där vi spelar med samma spelregler, säger han.

Toppnyheter

KAI-UWE KNOTH / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenska exporten

Exportföretagen lider: ”Avgörande för framtiden”

Exporten rasar för de små och medelstora företagen i coronakrisen. Ett av tre exportföretag i en undersökning från statliga EKN rapporterar att deras export har minskat kraftigt eller att den har upphört helt. ”Det har varit en väldigt tråkig tid. Men om två till tre år är vi tillbaka där vi var före coronakrisen”, säger Jan Söderström, vd för Quintus Technologies i Västerås till TT.

Idag 09:38
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer