S REN ANDERSSON / S REN ANDERSSON
Avtalsrörelsen

Svenskt Näringsliv utesluter inte nollbud

Avtalsrörelsen är uppskjuten, lönerna frysta och osäkerheten stor. Mattias Dahl, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv, har svårt att se att löneökningarna hamnar på normala nivåer när förhandlingarna drar igång.

Den medicinska osäkerheten ligger sig som ett lock över avtalsrörelsen när förhandlingarna drar igång om ett par månader. Samtidigt ändras förutsättningarna för näringslivet i snabb takt. De flesta branscher kämpar i motvind men det finns enstaka vinnare som visar tillväxt.

Bilden tecknar Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl i en intervju med Arbetsmarknadsnytt.

– Osäkerheten kommer att sätta sin prägel på avtalsrörelsen – den blir inte som den brukar vara, säger han.

Att förvänta sig samma löneökning som vanligt tycker han är att ha fel fokus. Då har man nog inte förstått allvaret i situationen för Sverige och företagen, men inte heller för sitt eget jobb och sin egen framtid.

Löneökningarna i kollektivavtalen har hamnat runt drygt två procent under de senaste åren, men det har skett i en ekonomi som pekar uppåt. I år är det betydligt kärvare, menar Dahl.

– De allra flesta, anställda och företagare, inser allvaret och förstår att det inte är läge att dra på sig stora kostnadsökningar. Nu behöver alla komma samman för att rädda jobben och se till att de stannar i Sverige.

Han utesluter inte att budet från arbetsgivarsidan kan bli noll procent i löneökningar

– Ja, från vårt perspektiv är det ett alternativ. Det beror helt på hur ekonomin ser ut och vad företagen klarar av.

Att det finns problem med ett växande utanförskap bland unga är ingen nyhet, men Mattias Dahl lyfter frågan, understryker vikten av att känna att det finns en framtid på arbetsmarknaden.

Ett sätt att öppna dörrarna, är att få ner kostnaden för att anställa. Många arbetsgivare är beredda att anställa, testa och lära upp en person utan erfarenhet om lönekostnaden inte är för hög, framhåller Dahl.

– Fortsätter vi att driva upp lönerna för enkla jobb kommer det att anställas färre, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer