Björn Olsson. Mostphotos/Håkan Flank
Eurons framtid

”Svenskt euromedlemskap hade gett lägre tillväxt”

Den svenska tillväxttakten hade blivit klart lägre under euron än med kronan, skriver Björn Olsson, nationalekonomen på Svenska Bankföreningen, på Di Debatt.

20 år efter eurons införande höjs återigen röster för svenskt medlemskap. I en analys jämför Björn Olsson därför Sveriges faktiska ekonomiska utveckling med en simulerad kontrafaktisk utveckling, i vilken det antagits att Sverige införde euron som valuta i samband med folkomröstningen 2003. Slutsatserna är enligt honom tydliga:

  • Finanskrisen skulle ha drabbat Sverige hårdare med euron. Tillväxttakten i det kontrafaktiska scenariot är en tredjedel så hög som den faktiska tillväxttakten.
  • Sämre återhämtning sett till BNP per capita med euron.
  • Högre produktivitetstillväxt utan euron.

”Ekonomisk empiri och teori talar därför för att Sverige har gynnats av att stå utanför valutasamarbetet”, skriver Björn Olsson på Di Debatt.

Toppnyheter

Illustrationsbilder från äldrebeonden.  TT
undefined

Språkbristers påverkan på covidvården inte utredda

Trots att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i flera år pekat ut bristande kunskaper i svenska språket som en riskfaktor för äldrevården så har man ännu inte utrett dess eventuella påverkan under coronavåren, rapporterar TT.

– Det är möjligt att vi ser sådana saker när vi går vidare och gör en fördjupande granskning. Vi har sett sådana problem i andra typer av tillsyner tidigare, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på Ivo.

I tillsynen finns exempel på verksamhetschefer som larmat om kommunikationssvårigheter. Bland annat har det varit svårt att få ut information till nya medarbetare på grund av språkförbistringar.

4 min
Hemlösa personer sover utomhus/Arkivbild.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Få smittade bland hemlösa i Stockholm: ”Förvånande”

Smittspridningen av coronaviruset är låg bland hemlösa i Stockholm, vittnar både Stockholms stadsmission och Stockholms stad om, enligt SvD.

– Från början fanns en stor oro att vi skulle få smittspridning i målgruppen. Men vi har inte sett någon spridning och det har varit förvånansvärt få fall av corona, säger Jessica Hellberg, enhetschef vid enheten för hemlösa i Stockholm stad.

Samtidigt har behovet av stöd i form av mat, vila och hygien ökat. Vissa grupper hemlösa har dessutom blivit svårare att nå, då många hållit sig undan i större utsträckning.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Studenter skriver examensprov i Hongkong. Jerome Favre / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Skolor stänger på nytt i Hongkong efter fler virusfall

Hongkong har på fredagen beslutat att alla skolor återigen ska stängas efter att fler fall av smittade i coronaviruset har rapporterats, skriver Reuters. På torsdagen registrerades 34 lokala fall av smittan, vilket är det högsta antalet på tre månader.

Från och med måndag kommer skollokalerna bommas igen och undervisningen ska i stället ske online.

Många skolor har redan haft stängt sedan februari på grund av coronapandemin.

1 tim
Arkivbilder, bröstoperationer. TT
undefined

Plastikkliniker ser rusning i coronapandemins spår

Plastikkliniker runt om i världen rapporterar en ökning av antalet skönhetsbehandlingar, rapporterar BBC.

Orsaken tros vara att personer som genomgår operationer under pandemin kan passa på att dölja ingreppen bakom ansiktsmasker – eller stanna hemma – utan att det uppfattas som märkligt.

Aaron Hernandez i Los Angeles har gjort en fillerbehandling.

– Att fixa läpparna är inte något som alla män gör, en del tycker att det är avvikande. Därför stannade jag hemma och återhämtade mig, och när jag går ut igen kommer ingen se vad jag gjort, säger han.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
EU:s permanente rådsordförande Charles Michel.  Yves Herman / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

Coronastöd splittrar EU – Sverige i ”frugala fyran”

Det gigantiska stödpaketet för att hjälpa EU-länderna på fötter efter coronakrisen splittrar medlemsländerna.

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel väntas nu komma med ett kompromissbud som gör att EU:s långtidsbudget minskar ytterligare, rapporterar SVT Nyheter.

Under förmiddagen var planen att Michel skulle hålla en presskonferens, men nu är denna borttagen ur kalendern utan någon förklaring.

Sverige står för en stram linje i förhandlingarna och ingår i den så kallade ”frugala fyran” tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike. Huvudlinjen är en nedtonad budget där de drabbade länderna får lån snarare än bidrag. En annan grupp bestående av bland andra Frankrike, Spanien, Italien vill i stället se ett omfattande stöd till de länder som drabbats värst av pandemin.

1 min
Charles Michel, Angela Merkel, Ursula von der Leyen and David Sassoli. Stephanie Lecocq / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Sverige bör inte sätta sig i EU:s frysbox”

Nästa vecka tas beslutet om EU:s krisfond. Sverige riskerar att isoleras om vi försöker bromsa när resten av EU vill öka farten, skriver Gustaf Reinfeldt i en ledare i Di.

EU-ländernas stats- och regeringschefer samlas i Bryssel den 17 och 18 juli för att gemensamt fatta beslut om både EU:s långtidsbudget och om EU-kommissionens förslag till ekonomiskt återhämtningspaket som svar på coronakrisen.

”Det brinner i knutarna och en överenskommelse måste ske snarast därför att flera EU-länder är i skriande behöv av stöd och hjälp. Sverige riskerar att isoleras och sättas i frysboxen när vi alltid envist försöker sätta hälarna i marken och bromsa ned när resten av EU vill öka takten och köra på i unionssamarbetet”, skriver Gustaf Reinfeldt i Di.

Igår 19:12
Läs mer om EU:s framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer