J. David Ake / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Framtidens transporter

Svenskt elflyg snart i luften

Om tre år ska ett fossilfritt elflyg med plats för 19 passagerare sättas i luften, ett transportslag som ur miljösynvinkel skulle kunna överträffa såväl elbilar som tåg. Det hävdar företrädare för forskningsprojektet Elise och start-up bolaget Heart Aerospace som nu letar fler investerare för att få projektet att växa.

– Det är en stor tillgång att ha med flygbolag som vill driva på. Vi har också pratat om att på sikt bygga större plan och det är väl då som SAS med flera är riktigt intresserade, säger Anders Forslund till Svenska Dagbladet.

Utöver miljömässiga fördelar skulle elflyget underlätta för tillgängligheten på glesbygden. Anders Forslund, forskare på Chalmers och grundare av Elise, ser stor potential i elflyget och pekar på de låga underhållskostnader för elmotorer.

Än är dock många frågetecken kring elflyget olösta. Tidshorisonten för tillverkning och planens flygsträckor i kombination med batteriets kapacitet och lönsamhet, är några faktorer som talar för att det kommer dröja tills elflyget blir verklighet.

Tidigare artiklar:

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer