Tomas Philipsson. Don Lupo/Wikimedia Commons.
Trumps medarbetare

Svenske ekonomen väntas få toppjobb av Trump

Svensken Tomas Philipson är på väg att efterträda Kevin Hassett som ordförande för Donald Trumps ekonomiska råd Council of Economic Advisers, CEA. Det rapporterar både Washington Post och Politico med hänvisning till tjänstemän i Vita huset.

Med tanke på att Philipson under sina två år i Trumpadministrationen fokuserat på sjukvård och läkemedel kan utnämningen av honom signalera ett nytt fokus för Donald Trump, skriver Washington Post. Hassett är en expert på skattefrågor.

CEA utgörs av en grupp ekonomer vars uppgift är att vägleda presidenten gällande hur dennes politik kommer att påverka ekonomin. Bland tidigare ordförande finns Joseph Stiglitz och tidigare Fed-chefer som Alan Greenspan, Ben Bernanke och Janet Yellen.

Philipson är amerikansk medborgare men född och uppvuxen i Sverige.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

Igår 20:00
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer