Illustrationsbild. isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Forskning & tech

Svenskar kan ha sämre mobiltäckning än turister

Människor som åker till Sverige och turistar kan ha bättre mobiltäckning än vad svenskar har, rapporterar Ekot. Anledningen är att de kan ha bättre roaming som gör att deras mobiltelefoner kan ta del av flera operatörsnät.

Flera utländska mobilföretag har avtal med svenska operatörer, medan det i Sverige oftast är vanligt att mobilanvändare bara har tillgång till ett nät.

Framför allt drabbas svenskar som bor i glesbygdskommuner. En kommun som har dålig täckning i vissa områden är Strömsunds kommun i Jämtlands län.

– Självklart så borde våra medborgare som bor här året runt ha samma möjlighet eftersom infrastrukturen finns och tekniken finns ju också, säger Ann-Louise Hansson, bredbandssamordnare i Strömsund, till Ekot.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer