Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
EU:s framtid

Svenska partier oense om höjd EU-avgift

Sverige borde betala 15 miljarder kronor om året mer i EU-avgift, enligt ett förslag från EU-kommissionen inför nästa sjuårsbudget. Frågan splittrar de svenska partierna där Liberalerna, Centerpartiet och Feministiskt Initiativ accepterar en höjning, skriver SVT.

Kommissionen vill bland annat kompensera för hålet i budgeten som Storbritanniens brexit kommer att orsaka. Finansminister Magdalena Andersson (S) vill inte ha en avgiftshöjning.

– När ett land lämnar, då måste budgeten krympa. På samma sätt som de har ökat, när EU har växt, säger hon till SVT.

Liberalerna tycker att kommissionens förslag är bra. Partiledaren Jan Björklund säger att en höjning krävs för att bland annat bekämpa internationell brottslighet och ha en fungerade gränsbevakning.

Sverigedemokraterna anser däremot att ”Sverige borde utnyttja möjligheten att hota med veto i budgetförhandlingarna”.

– Nu blir det upp till Europaparlamentet att rösta nej, säger SD-kandidaten Charlie Weimers, till SVT.

2018 betalade Sverige nästan 40 miljarder i EU-avgift.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer