Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagarnas villkor

Svenska företag riskerar miljonböter – vågar inte ta strid

Regeringens nya regler innebär att företag kan åka på miljontals kronor i böter. Då är det viktigt att rättssäkerheten hänger med. Men det gör den inte, varnar experter som fPlus har intervjuat.

Rättssäkerheten för landets företagare är hotad. Det menar Mia Falk, Head of Corporate Crime & Compliance på advokatfirman Vinge, efter att regeringen meddelat att man vill skärpa de straffrättsliga sanktionerna mot företag.

– Företagen saknar en reglerad rätt att underrättas om brottsmisstanke och om grunden för företagets straffrättsliga ansvar. Det är problematiskt, säger hon till fPlus.

En fysisk person som misstänks för brott har en lagstadgad rätt att bli underrättad om brottsmisstanken, ta del av utredningsmaterial och biträdas av försvarare. Då ett företag enligt svensk lag inte kan begå brott finns inte samma rättigheter. Istället styrs processerna av domstolspraxis och Åklagarmyndighetens interna riktlinjer, menar Mia Falk.

– Strafföreläggande är en mycket effektiv form av lagföring för åklagarna, säger hon.

Böter höjs från 10 miljoner till 500 miljoner

Från den 1 januari 2020 kommer maxtaket för företagsböter att höjas från 10 till 500 miljoner för ”större företag”. En rad företag räknas som ”större”, påpekar Mia Falk (se faktaruta längst ned). Företagsboten innefattar bland annat arbetsmiljöbrott, miljöbrott och givande av muta.

Mia Falk berättar att åklagarna samtidigt ges ökad makt att utfärda företagsböter på upp till 3 miljoner kronor utan rättegång – och det oavsett kvaliteten på åklagarnas utredningar.

– I många fall kommer det innebära att ingen domstol tar ställning till bevisningen, eller ens om något brott har begåtts. Konsekvensen kan bli att många företag hellre accepterar ett strafföreläggande från en åklagare än riskerar en domstolsprocess som är tidskrävande, dyr och offentlig, säger hon.

Hon är inte ensam om att beskriva en situation där företagare känner sig tvungna att ”göra upp i godo”, även om de känner att de har rätten på sin sida. Skattejuristen Andreas Möller, som jobbade på Skatteverket i 12 år innan han drog igång en egen byrå, berättade till exempel nyligen för fPlus att många skattskyldiga lägger sig platt för Skatteverket eftersom en process mot myndigheten innebär stora kostnader alldeles oavsett utgången.

Rättssäkerheten har inte hängt med

Rättssäkerheten för landets företagare har fått många törnar under det senaste året och kritiken har varit stark mot både nya lagar och att myndigheter fått mer muskler för att bekämpa brott, utan att rättssäkerheten har hängt med.

Bland annat menar företagare och experter som fPlus har intervjuat att trots att Skatteverket under lång tid har haft långtgående befogenheter när det gäller att driva in skatt och utreda skattebrott och bedrägerier, så har myndigheten på senare tid fått ännu mer muskler och ”kan köra över ett företag med ganska enkla medel”. Dessutom visar studier att företag som överklagar och processar mot myndigheter får stå för kostnaden – även när de vinner.

Bristande förutsägbarhet kring böterna

Advokaten Börje Leidhammar är överlag positiv till att regeringen nu vill skärpa de straffrättsliga sanktionerna mot företag och höja taket för företagsboten, men poängterar att det finns brister.

– Lagstiftaren har förlitat sig mycket på domstolspraxis vilket gör att det nu är mycket svårt att förutse vilka konsekvenser det kommer att bli. Framförallt finns det en bristande förutsägbarhet kring beloppen som ryms inom företagsböterna, vilket för den enskilde företagaren kommer att leda till en osäkerhet framöver, säger han till fPlus.

Han menar dock att det kan vara positivt för svenska företag att få liknande konkurrensvillkor som övriga EU-länder men att det ofta blir problematiskt när EU-lagstiftning ska anpassas till Sverige. Han har tidigare lyft hur rättssäkerhetsperspektivet för Sveriges företagare äventyras och varit starkt kritisk mot bland annat förslaget om ökade rapporteringskrav för skatterådgivare, där han har varnat för att skatterådgivare i praktiken tvingas bli angivare åt Skatteverket.

– Det händer mycket på EU-nivå vilket har gjort det svårt för svensk lagstiftning att hänga med. Framförallt när det gäller näringslivsfrågor finns det flera exempel på när man inte har gjort helt klart för sig vilka konsekvenser som kan uppstå för företagen, säger han.

Uppmanar företagen att vara förberedda

Då Sverige tidigare har kritiserats av bland annat OECD för att företagsböterna är för låga är en höjning i grunden positivt, menar Mia Falk.

– Företagsboten ska vara så pass hög att det finns en allmänpreventiv verkan. Men med de nya företagsböterna riskerar större företag hundratals miljoner kronor i böter och det kräver att rättssäkerheten hänger med.

Enligt Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister, är det en rejäl, men motiverad, höjning av maxbeloppet.

– Det ska kosta att slarva med exempelvis arbetsmiljö. I dag får små och stora företag betala samma bötesbelopp för likartade brott. Det kan leda till att en bot som för ett mindre företag är mycket kännbar knappt blir märkbar för ett större företag, trots att brottsligheten är lika allvarlig, säger han på regeringens hemsida.

Men Mia Falk menar att lagen borde justeras så att företag som riskerar företagsböter åtminstone får samma rättigheter som fysiska personer, och att rättssäkerheten för mindre företag stärks.

– Men till dess är det upp till företagen att vara förberedda. Därför uppmanar vi företag att jobba aktivt med sitt förebyggande arbete och även var medvetna om sina rättigheter. Vi uppskattar att det är långt ifrån alla bolag som har koll på hur det här systemet fungerar, säger hon.

Många ses som storföretag

Större företag omfattar alla börsnoterade bolag samt företag som uppfyller minst två av följande villkor: mer än 50 anställda, en balansomslutning om mer än 40 miljoner kronor och en netto­omsättning om mer än 80 miljoner kronor.

Toppnyheter

Annika Wallenskog. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
De krisande kommunerna

SKR: Pengarna är välkomna – men inte avgörande

De 2,5 miljarder extra som kommuner och regioner får via dagens beslut i riksdagen spelar i de flesta fall ingen avgörande roll för deras ekonomi. Det säger Annika Wallenskog, chefekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Alla pengar som fyller på är av nytta, men de 2,5 miljarderna är inte avgörande, säger Wallenskog till TT.

Hon menar att bara en handfull av Sveriges kommuner har så akuta problem att de kan få bekymmer med sin likviditeten utan ett extra ekonomiskt tillskott.

44 min
Riksdagen Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksdagen har klubbat kommunernas extrapengar

Riksdagen har nu slutligen sagt ja till oppositionens förslag om att skjuta till 2,5 miljarder kronor extra till kommuner och regioner, skriver TT.

Tillsammans med de fem miljarder som regeringen och samarbetspartierna utlovat kommer kommuner och regioner få 7,5 miljarder kronor extra i ändringsbudgeten som presenteras senare i år.

För att finansiera oppositionens extrapengar stryks reformen utvecklingstid, en ny variant av friåret som MP drev igenom under januariförhandlingarna, samt C:s förslag om ingångsavdrag planerad nedsättning av arbetsgivaravgifterna för småföretag som anställer personer som står långt från arbetsmarknaden.

1 tim
Annika Andersson, Vilhelminas kommunalråd. Vilhelmina kommun/TT
undefined

Kommunen tvingas låna miljoner för att betala löner

Vilhelminas ekonomi är i botten och nu vill kommunstyrelsen låna cirka 60 miljoner för att klara årets löpande utgifter, som till exempel att betala ut anställdas löner, skriver Dagens Samhälle.

Det är en mycket stor summa i en liten kommun med endast 6 700 invånare.

– Det är fruktansvärt. Jag trodde aldrig att vi någonsin skulle hamna i en sådan situation, säger kommunalrådet Annika Andersson (C) till Dagens Samhälle.

Efter flera goda år, bland annat tack vare bidrag från staten för flyktingmottagning, rasade kommunens ekonomi 2018. Några av Vilhelminas stora kostnader finns inom utbildningsnämnden och inför nästa kommunfullmäktige föreslås att flera skolor läggas ner.

Idag 09:56
Läs mer om De krisande kommunerna
Stefan Löfven.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Palmeutredningen

Löfven hoppas på svar: Vi behöver inte mer gissningar

Statsminister Stefan Löfven (S) välkomnar uppgifterna om att ett slutgiltigt svar kring Palmemordet kan vara på gång.

– Jag hoppas att det är så, vi behöver inte mer teorier eller gissningar. Alla vill ha ett svar, säger Löfven till TT om uppgifterna att åklagaren i fallet troligtvis fattar beslut i åtalsfrågan under första halvåret i år.

Han vill själv inte spekulera kring vilka nya uppgifter utredningen kan komma att presentera och säger att han själv inte har fått någon förhandsinformation.

2 tim
Olof Palmes grav. NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: ”Efter 34 år blir det något slags avslut”

Chefsåklagare Krister Petersson var ett intressant val av ny Palmeåklagare för tre år sedan och med honom som styrman för utredningen har risken för nya irrfärder varit minimal. Det skriver Fredrik Sjöshult på Expressen.

Enligt honom pekar allt mot att förundersökningen läggs ned med motiveringen ”misstänkt avliden” – annars skulle personen varit gripen, anhållen och häktad, menar Sjöshult.

Han tror inte att en kedja av indicier skulle vara tillräckligt för åklagarens beslut, utan menar att det måste röra sig om nya starka bevis. Har vapnet hittats? Eller har nya DNA-tester med ny teknik lyckats hitta spår som missats förut?

Lena Mellin på Aftonbladet vet inte vad som händer efter chefsåklagare Krister Peterssons ”sensationella uttalande”, mer än att det till slut kommer att bli ett slags avslut.

”Efter 34 år kommer vi få åklagarens, väl styrkta får vi hoppas, berättelse om vad som hände. Det känns mycket bra”, skriver hon.

Igår 22:48
Läs mer om Palmeutredningen
Statsminister Stefan Löfven (S) intervjuas efter EU-nämndens sammanträde om EU-budget på onsdagen Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

EU-källa: Sverige kan bara driva ett eller två krav

Sverige måste prioritera ett eller två krav i de kommande förhandlingarna om EU:s långtidsbudget. Det säger en EU-källa till Direkt.

– Annars får de inget.

En av de stora striderna väntas stå mellan nettobetalare och nettomottagare. Storbetalaren Storbritannien har ju lämnat unionen och Sverige har, tillsammans med Tyskland, Danmark, Nederländerna och Österrike krävt att få fortsatta rabatter på EU-avgifterna.

2 tim
Neil Hall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige får betala mer till EU efter brexit

Det blir ett stort hål i EU:s budget när Storbritannien lämnar unionen. Det innebär att Sveriges medlemsavgift riskerar att höjas kraftigt, säger Ekots korrespondent i Bryssel, Andreas Liljeheden i SR.

Sveriges regeringen har redan varnat för att vår avgift kan öka väldigt mycket och jobbar därför för att hålla nivån på budgeten nere.

– Sverige hör till en mindre grupp länder som vill hålla nere nivån på budgeten. Dit hör också Danmark, Nederländerna och Österrike, säger Andreas Liljeheden.

Hur stor Sveriges medlemsavgift i slutändan blir hänger på rabatterna. Det finns förslag om att man successivt ska fasa ut Sveriges och andra länders rabatt.

– Gör man det så tror regeringen att Sveriges avgift kan öka med 14-15 miljarder kronor per år. Det skulle bli en årlig avgift på ungefär 55 miljarder kronor istället för dagens 40 miljarder, säger Andreas Liljeheden.

Idag 09:49
Läs mer om EU:s framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Elon Musk, vd på Tesla. Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

S&P 500 uppe på nya rekordnivåer på Wall Street

De ledande indexen på Wall Street öppnade uppåt på onsdagen. S&P 500 handlas på nya rekordnivåer och på väg att utmana 3 400-nivån. Vid 16.15-tiden stod indexen som följer:
• S&P 500: +0,4%
• Nasdaq: +0,8%
• Dow Jones: +0,3%

Piper Sandler har höjt sin riktkurs för elbilsaktien Tesla som är upp drygt 8 procent och handlas över 930 dollar en timme in på onsdagens handel.

Boeing, som ska ha hittat vad som beskrivs som främmande föremål i bränsletankarna i flera av de 737 Max-plan som står parkerade i väntan på leverans, handlas ner cirka 0,5 procent.

2 tim
Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Banker drog på rekordbörs – Garo rusade på nytt avtal

Stockholmsbörsen handlades upp över 1 procent och nådde nya rekordnivåer på onsdagen. Storbolagsindexet OMXS30 var för första gången upp över 1 900 punkter. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXS30: +1,1 %
• OMXSPI: +1,2 %

Tre av de fyra storbankerna, SEB, Swedbank och Handelsbanken, var tillsammans med SCA draglok på OMXS30-listan efter att KPIF-inflationen i januari kom in på 1,2 procent – klart lägre än väntat.

SEB gick bäst och handlades upp över 3 procent. Sämre gick det för verkstadsbolagen där Alfa Laval och Volvo stängde på minus. Sämst av storbolagen gick Electrolux som gick ner 1,2 procent.

Mid cap-bolaget Garo har tecknat ett ramavtal gällande leverans av laddinfrastruktur för den europeiska marknaden. Aktien rusade på nyheten och stängde upp 10 procent.

Spelbolaget Stillfront har rapporterat ökad omsättning och vinst i det fjärde kvartalet jämfört med samma period föregående år. Detsamma gäller för sektorkollegan Embracer, som också meddelat ett miljardförvärv av ett amerikanskt bolag. Embracer rusade cirka 20 procent och Stillfront vände till plus 4,5 procent efter att aktien fallit inledningsvis.

Förvärvsmaskinen SBB lyfter hyresintäkterna och förvaltningsresultatet i det fjärde kvartalet, enligt färska rapporten. Fastighetsbolaget ska presentera nya tillväxtmål i maj. B-aktien stängde upp närmare 6 procent.

Hövding ökar omsättningen i kvartalet och antalet sålda Hövdingar ökade med 50 procent. Förre Trelleborg-vd:n Fredrik Asp föreslås ta över ordförandeklubban. Aktien lyfte över 10 procent.

Idag 08:01
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Breda uppgångar i Asien: ”Hoppas på centralbankerna”

Det var mestadels muntra tongångar på Asiens börser under onsdagsmorgonen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,9 %
• Shanghai: –0,3 %
• Shenzhen: +0,6 %
• Hang Seng: +0,5 %
• Kospi: +0,1 %
Investerare kommer att följa utvecklingen när allt fler företag startar upp verksamheten i Kina igen, efter coronavirusets utbrott, skriver CNBC.

Det finns hopp om mer stimulanser i Kina för att stötta ekonomin i virusets fotspår, enligt Reuters.

– Investerares oro för hur viruset kommer att slå mot den globala efterfrågan kommer att kompenseras av förväntningar om att globala centralbanker ska komma till undsättning, säger CMC Markets chefsstrateg Michael McCarthy.

Det har också släppts färska makrosiffror i Japan som visar att exporten i januari föll med 2,6 procent jämfört med samma månad förra året.

Idag 04:30
Läs mer om Dagens börs