Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN
Cyberattackerna

Svenska företag fruktar it-attacker mer än finanskris

Det är större risk att organisationen drabbas av en cyberattack än en finanskris inom de närmsta tolv månaderna, det anser nästan fyra av tio svenska beslutsfattare. Men trots det lägger företagen inte mer kapital på sin cybersäkerhet än var tionde krona av it-budgeten. Det visar en ny rapport från NTT Security, skriver säkerhetsföretaget i ett pressmeddelande.

NTT Securitys nya Risk:Value Report för 2019 visar att svenska företag ser cyberattacker mot organisationen som det största hotet mot företaget. På andra plats kommer hotet om en cyberattack mot kritisk infrastruktur, såsom energi, transport eller telekom. Finanskris anser man vara tredje största hotet.

Men i rapporten framkommer även att svenska företag bara lägger i snitt 13 procent av sin it-budget på it-säkerhet.

– Om inte cybersäkerheten sätts högst upp på agendan kommer tyvärr säkerhetsincidenter fortsätta att skapa nya löpsedlar, säger Björn Lantto, säkerhetsexpert på NTT Security, i pressmeddelandet.

Toppnyheter

Brexitmotståndare i London jublar. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Hundratusentals jublade i London när beskedet kom

Ett vilt jubel utbröt bland demonstranter i London när Boris Johnson fick ännu en smocka i parlamentet under lördagen.

Uppemot en miljon människor har samlats på gatorna för att demonstrera för en ny folkomröstning om brexit, och beskedet om att Johnson måste be EU om mer tid väckte optimism.

– Det är en miniseger för oss som vill vara kvar i EU, säger demonstranten John Warman till Reuters.

2 tim
Talmannen John Bercow i parlamentet i dag. JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT
undefined

Bakslag för Boris Johnson – parlamentet tvingar honom att be om brexitförlängning

Det brittiska parlamentet har röstat ja till ett tilläggsförslag som innebär att brexitprocessen försenas. Förslaget lades fram av den oberoende parlamentarikern Oliver Letwin och godkändes med siffrorna 322–306.

Detta innebär ett stort bakslag för premiärminister Boris Johnson som nu måste be EU att flytta fram brexitdatumet, som i nuläget är 31 oktober. Men Johnsons svar efter omröstningen var tydligt: Han kommer inte att be EU om mer tid.

Godkännandet av tillägget innebär också att det inte blir någon skarp omröstning om Johnsons brexitavtal under lördagskvällen. Enligt Johnson planerar man att hålla den omröstningen under nästa vecka i stället.

4 tim
ARIS OIKONOMOU / AFP
undefined

EU ber Johnson förklara sig ”så snart som möjligt”

EU-kommissionen ber Storbritannien klargöra vad som händer efter godkännandet av Oliver Letwins tilläggsförslag.

I praktiken innebär godkännandet av tilläggsförslaget att det inte blir någon skarp omröstning om brexitavtalet i parlamentet i kväll, och att Boris Johnson måste be EU om mer tid för Storbritanniens utträde. Något han i parlamentet sa att han inte tänker göra.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junckers talesperson Mina Andreeva skriver på Twitter att man har noterat dagens utveckling.

”Det är upp till den brittiska regeringen att informera oss så snart som möjligt om vad nästa steg blir”, tillägger hon.

3 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer