Illustrationsbild. Mats Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarvädret

Svenska föräldrar bättre på att skydda barn från solen

Svenska barn skyddas bättre från solen nu jämfört med tidigare, rapporterar TT med hänvisning till en ny rapport från Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor.

– När vi tittar på barn i samma åldrar över en tidsperiod har vi sett att föräldrarna har förbättrat sitt solskyddsbeteende, säger Ylva Rodvall som är ansvarig för studien.

Den största risken för hudcancer är solande, vilket skulle kunna innebära att antalet cancerfall av den här sorten minskar i framtiden. Detta är dock inte säkert eftersom även andra faktorer spelar in, däribland mängden solande i vuxen ålder.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Expertförslag: Obligatorisk förskola och studentpremie

Den som klarar gymnasiet och högskolan snabbare bör få en premie. Och förskolan bör bli obligatorisk från fyra års ålder. Det föreslår den så kallade Omstartskommissionen, enligt SR Ekot.

Omstartskommissionen är en expertgrupp som Stockholms Handelskammare tillsatt för att ta fram förslag som stärker Sveriges konkurrenskraft efter coronakrisen. Ytterligare ett förslag är att förskolan ska innehålla mer färdighetsträning.

– Satsa några timmar per dag med mera strukturerad utbildning och kunskapsuppbyggnad i naturligtvis framför allt språk för alla barn, säger Susanne Ackum, ansvarig för utbildningsfrågor i Omstartskommissionen, till Ekot.

2 tim
En frisör som klipper sin stamkund.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”De flesta konkurser sker under återhämtningen”

Det krävs ändringar i utformningen av stöden till företag i kris till följd av pandemin. Det skriver bank- och industrimannen Olof Sjöström på SvD Debatt.

”De flesta konkurserna sker under återhämtningen. Då ökar omsättningen och nya krediter behövs för att finansiera ökning av lager och kundfordringar”, skriver han.

Sjöström ger flera förslag på hur de utlovade miljarderna från regeringen ska nå företagen. Bland annat tycker han att hyresstöd är viktigt eftersom hyran ofta är en stor kostnad för mindre företag.

Igår 18:51
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer