Peter Malmqvists analys

Svenska börsbolag världsbäst

Det finns ett område där Sverige är världsbäst – börsbolag. Räknat i förhållande till vår storlek, är de svenska marknadsnoterade bolagen flest i världen. Dessutom ligger Stockholmsbörsens avkastning i toppen, konstaterar krönikören Peter Malmqvist.

Den moderna svenska börsen började 1979. Då startades skattesubventionerade aktiesparfonder. Detta ökade svenskars intresse för aktiemarknaden. Därefter kom en socialdemokratisk regering, som permanentade denna skattesubvention 1983 genom Allemansfonderna, som hade en tydligare småspararprofil. Några år senare startades Stockholmsbörsens OTC-lista för småbolag, som ökade antal börsnoterade bolag med drygt 50 procent. Slutligen kom det revolutionerande PPM-sparandet år 2000, som medförde att fler människor än i något annat land, fick pensionssparandet via på börsen.

Dessutom har börsutvecklingen varit lysande. Om vi räknar avkastningen från 1970, alltså under nästan 60 år har Stockholmsbörsen stigit 7,8 procent per år efter avdrag för inflation. Det är högst i världen. I USA, aktiebörsernas moderland, stannar motsvarande uppgång på 4,9 procent. Om vi granskar alla större länder kan konstateras att Tyskland är tvåa efter Sverige på 5,6 procent, medan Storbritannien och Frankrike har ungefär samma utveckling som USA. Därefter följer Japan med en real uppgång på 3,1 procent, medan Italien hamnar i botten på minus 0,2 procent. Italien har alltså haft en börsutveckling som inte ens lyckats matcha inflationen. Det är uselt.

Sverige har häpnadsväckande många marknadsnoterade bolag.

Om börsen ger bra betalt är det naturligt om ägare vill börsnotera bolag. Följaktligen har Sverige häpnadsväckande många marknadsnoterade bolag, sammanlagt 910 stycken på sex olika listor.

Det är NASDAQ:s tre listor (420 bolag), samt småbolagslistorna First North (305 bolag), Spotlight (177) och NGM (80 bolag). Bara bolag på NASDAQ:s tre huvudlistor får kallas ”börsnoterade”, medan övriga är ”marknadsnoterade” (noterade på en marknadsplats, en MTF). Börsnoterade bolag följer striktare regler än MTF-bolag, exempelvis måste de följa redovisningsreglerna IFRS. Alla börsnoterade bolag har också kvartalsrapporter, även om det inte är ett krav. Kvartalsrapporter har dock också de allra flesta MTF-bolag, vilket är unikt i ett internationellt perspektiv.

Det finns stora skillnader i storlek på bolagen. NASDAQ:s Large cap är bara tio procent av samtliga bolag, men tar hand om 90 procent av det samlade börsvärdet. Large-capbolagen har ett börsvärde på i genomsnitt 40 miljarder kronor och här finns alla tungviktare, som Volvo, Atlas Copco, storbankerna, med flera. Nästa nivå är Midcap med 150 bolag. De tar hand om sju procent av det samlade värdet och genomsnittsbolaget har ett börsvärde på 4 miljarder kronor, alltså en tiondel av Large cap. Därefter följer småbolagen på NASDAQ Small cap, med ett börsvärde på i genomsnitt 500 miljoner kronor, följt av marknadsplatserna First North (snittbolag 200 miljoner kronor), Spotlight (100 miljoner) och NGM med ett genomsnittligt bolagsvärde på 80 miljoner kronor.

Bolag som snabbast kan få reda på och ställa om till nya förutsättningar, blir också de som vinner på lång sikt.

Oftast kritiseras börserna för att hetsa fram kortsiktighet, inte minst genom fokuseringen på kvartalsrapportering. Efter ett liv som företagsanalytiker kan jag konstatera att det är struntprat. I alla välskötta företag är en snabb och tillförlitlig ekonomisk rapportering en framgångsfaktor. Långsiktighet skapas inte genom att blunda för problemen eller genom att få reda på dem med lång eftersläpning. Långsiktighet skapas av rörlighet och beslutskraft. Bolag som snabbast kan få reda på och ställa om till nya förutsättningar, blir också de som vinner på lång sikt.

Därför är den stora mängden börsbolag en framgångsfaktor. De blir föredömen, med jämförelsevis god ekonomisk rapportering, liksom handlingskraftiga företagsledningar. Dessutom har de god tillgång till kapital för tillväxt. Därför kan det svenska näringslivet tävla med vilket land som helst, i förmågan att skapa förnyelse och tillväxt.

Toppnyheter

Man i Wuhan på m STR / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Kinesisk studie: 80 procent av virusfallen är milda

Den kinesiska smittskyddsmyndigheten har publicerat en stor studie av det nya coronavirusets effekter, rapporterar flera medier.

I rapporten, där man tittat på 70 000 fall, konstaterar man att sjukdomen covid-19 har en dödlighet på 2,3 procent. För virusets epicentrum Hubeiprovinsen är siffran 2,9 procent och i resten av landet är den 0,4.

Man skriver också att över 80 procent av sjukdomsfallen är att betrakta som milda. Personer över 80 år löper betydligt större risk att dö av sjukdomen och ju yngre man är desto mindre är risken, skriver BBC.

1 tim
Xi Jinping. Liu Bin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Kommunistpartiet kommer ta sig ur krisen”

Spridningen av coronaviruset covid-19 har utvecklats till något som kan öka det kinesiska folkets skepsis mot systemet, skriver DN:s Marianne Björklund. Bilder på överfulla sjukhus, rapporter om brist på utrustning och tystade röster som varnade för viruset är några av faktorerna som kan väcka kinesernas missnöje mot Xi Jinping, enligt henne.

”Vissa har jämfört hur viruset hanterats med Tjernobyl, kärnkraftsolyckan i Ukraina som mörkades av Sovjetunionen och fick Gorbatjov att inleda en reformprocess”, skriver hon.

Rory Truex på The Atlantic drar också paralleller till Tjernobyl, men ser det snarare som omvärldens önsketänkande förhoppningar om att den kinesiska regimen en gång för alla ska falla. Kommunistpartiet kommer enligt honom lyckas ta sig ur det här genom en rad åtgärder som man alltid tar till vid systemhotande kriser – som att överkompensatoriskt agera, i det här fallet med hela städer som stängts ner, samt tystandet av alla kritiska röster.

”Frågan är om det kinesiska folkets lidande fått någon högt uppsatt i Kommunistpartiet att tänka om”, skriver han.

Igår 21:33
Illustration.  Chiang Ying-ying / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD ändrar rekommendation om Kinaresor – avråder helt

Utrikesdepartementet skärper sina reserekommendationer till Kina med anledning av spridningen av coronaviruset covid-19. Numera avråder man från alla icke nödvändiga resor till hela landet – med undantag för Hongkong och Macao. Det rapporterar flera medier.

– Sjukvården i flera provinser är svårt belastad och det kan vara svårt att få vård vid behov, säger UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

Tidigare avrådde UD från resor till Hubei-provinsen. Rekommendationerna gäller tills vidare.

Igår 16:59
Läs mer om Coronavirusets spridning
Stefan Löfven Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S-toppar i Skåne vill ha bort Stefan Löfven före nästa val

Stödet för statsminister Stefan Löfven vacklar inom Socialdemokraterna. Det skriver Aftonbladet som talat med flera S-företrädare i Skåne – ett tungt distrikt för partiet. Flera av dem vill ha bort Löfven före nästa val.

Cecilia Magnusson-Svärd som är oppositionsråd i Ystad tycker visserligen att Löfven gjort ett bra jobb, men vill ändå se en förändring inför valet 2022.

– Allt har sin tid och nu är det dags att ta ett kliv vidare, säger hon till tidningen.

S-ordföranden i Höör, Maria Boström Lambrén, tror precis som kommunalrådet Anders Rubin från Malmö att Löfven kommer att avgå före 2022. Fatmir Azemi som är oppositionsråd i Landskrona tycker även han att det är dags för ett byte på posten, däremot först efter valet.

Igår 20:08
Anders Rubin S-kommunalråd i Malmö / statsminister Stefan Löfven. Socialdemokraterna i Malmö / TT
undefined

S-kommunalråd: Löfven avgår före valet 2022

Kommunalrådet Anders Rubin (S) i Malmö tror att Stefan Löfven kommer att avgå före valet.

– Han kommer välja att ersättas, för sin egen del och för partiets, säger Anders Rubin till Aftonbladet som frågat S-kommunalråd i landet om partiets framtid.

Fortsätter partiet med Löfven som ledare i valet finns risken att väljare uppfattar partiet som en förvaltare av en politik som Socialdemokraterna inte står för menar han.

Oskarshamns kommunalråd Andreas Erlandsson vill inte kommentera Löfvens framtid som partiledare men säger att den sänkta värnskatten gjort det svårt för partiet att förklara för väljarna vad man står för.

14 feb
Läs mer om Socialdemokraternas framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer