Svenska Akademien Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nobelpriset

Svenska Akademien om kritiken: ”Handke förtigs”

Svenska Akademien bemöter kritiken mot valet av nobelpristagaren i litteratur, Peter Handke, i en debattartikel i Dagens Nyheter. Akademien skriver att det saknas belägg för att den österrikiske författaren i samband med att han besökte den tidigare jugoslaviske ledaren Slobodan Milosevics begravning ”hyllade blodutgjutelse, dyrkade ett monster eller förnekade krigsförbrytelser”.

Att Handke skulle ha relativiserat massakern i Srebrenica genom att ”hänvisa till andra massakrer som utövades under de serbiska krigen” är svårt att se, skriver Akademien vidare. Akademien hänvisar också till ett citat från Handke år 2006 där han säger att Srebrenica är den värsta förbrytelsen mot mänskligheten som har begåtts i Europa efter Andra världskriget.

Slutligen skriver Akademien att man undrar varför ”Handkes egna utsagor förtigs”.

Läs mer

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou/Amanda Lind. TT
Fallet Gui Minhai

Kinas nya hot mot Sverige: Amanda Lind portas om hon deltar på prisceremoni

Om kulturminister Amanda Lind närvarar vid kvällens prisceremoni för Gui Minhai portas hon från Kina, säger Kinas ambassadör Gui Congyou till TT. Samma sak gäller för statsminister Stefan Löfven om han skulle närvara.

– Vi har samma hållning där och samma principer, säger ambassadören.

Tidigare i dag varnade Kina för konsekvenser om någon högt uppsatt svensk politiker deltog i prisceremonin för den fängslade förläggaren. Det handlar om Svenska Pens Tucholskypris, som varje år delas ut till en hotad eller landsflyktig författare.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare i dag att Sverige inte kommer att ge efter för Kinas hot och att Lind ska dela ut priset.

4 tim
Angela Gui. Arkivbild. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Angela Gui efter Kinas hot: Vi låter oss inte skrämmas

Sveriges regering och Svenska Pen-klubben bör markera mot Kinas hot. Det skriver Gui Minhais dotter Angela Gui på Twitter.

”Litar på att PEN och Amanda Lind ikväll markerar att kinesiska ambassadens hot är oacceptabla. Vi låter oss inte skrämmas till tystnad”, skriver hon.

Den fängslade förläggaren ska i kväll tilldelas Svenska Pens Tucholskypriset, ett pris som kulturminister Amanda Lind delar ut. Kinas ambassadör har varnat för konsekvenser om någon högt uppsatt politiker leder eller deltar i ceremonin.

5 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina-expert: Så försöker Kina försvaga den svenska demokratin

Det är många i Sverige som har missbedömt stormakten Kinas intentioner och trott att kommunistpartiet skulle utvecklas i liberal riktning. ”Nu är ju Xi Jinping helt öppen med att det här gäller inte”. Det säger Ola Wong, Kinakännare och redaktör för tidskriften Kvartal, i en intervju med fPlus. Han menar att det är dags för Sverige att bestämma sig för vad man vill få ut av utbytet med Kina när det gäller politik, näringsliv och forskning.

27 okt
Läs mer om Fallet Gui Minhai