”Svensk skola måste bli bättre på att lära av framgångsrika”
Svenska elever presterar bättre, visar den senaste Pisa-mätningen. Både utbildningsminister Anna Ekström (S) och Ulla är Hamilton, Friskolornas riksförbund, är nöjda. ”Svensk skola måste bli bättre att lära av de framgångsrika”, säger Ulla Hamilton.
Reaktionerna efter att den nya Pisa-mätningarna släpptes var överlag positiva. En glädjens dag för lärare, elever och svensk skola, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) på Twitter om att Pisa-mätningen visar förbättrade resultat för svenska 15-åringar inom alla tre ämnen som mäts. ”Svensk skola fortsätter återtåget till kunskapsresultat i topp!”.
Svenska elever presterar bättre i såväl matematik som naturvetenskap och läsförståelse jämfört med föregående mätning.
Även Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund, gläds. Hon pekar, precis som Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson, ut flera viktiga faktorer för framgångsrika skolor: Ledarskap, kollegialt lärande och systematiskt kvalitetsarbete i skolan och betydelsen av höga förväntningar på alla elever oavsett deras bakgrund.
– Att de här faktorerna är viktiga är sedan tidigare bevisat i forskningen och det mesta av detta kan skolhuvudmannen påverka. Det handlar om vad som händer innanför skolans väggar, säger hon i ett pressmeddelande.
– Det finns också, vilket vi vet sedan tidigare, stora skillnader mellan skolor. Svensk skola måste bli bättre att lära av de framgångsrika. Det gäller både fristående- och kommunala skolor. Då kan alla elevers resultat lyftas än mer.
I en DN-artikel kritiserade OECD:s utbildningschef Andreas Schleicher nyligen det fria skolvalet. Vad säger du om den kritiken?
– Det är anmärkningsvärt att en OECD-tjänsteman – högst ansvarig för Pisa – har så uttalade politiska kommentarer. Det illustreras ju också väl av att regeringen gärna hänvisar till OECD när det gäller frågan om skolvalet. Uttalandena gör att OECDs opartiskhet i dessa sammanhang ifrågasätts, säger hon.
”Chocken som vi fick 2012 skakade om”
Miljöpartiets språkrör Per Bolund skriver på Twitter att Sverige ska vara stolt över att skolresultaten vänts i positiv riktning. ”Det visar att när vi i politiken satsar på lärarna och skolan ger det resultat. Stort tack till alla lärare och annan skolpersonal för ert hårda arbete!”
Åsa Fahlen, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund, är nöjd men också bekymrad över att det inte sker förbättringar mellan de bäst och sämst presterande eleverna.
– Chocken som vi fick 2012 skakade om, det finns i dag ett tydligare fokus på att det är utbildning och kunskap som skolan ska handla om, säger hon till SVT.
Den tidigare L-ledaren Jan Björklund är kritisk till att Ekström i sin tweet jämför de svenska resultaten med läget i skolan 2006, då Alliansen tog makten. ”Märkligt valt årtal, 2006? Sverige började sjunka i Pisa från 2000, då vi deltog för första gången”, skriver han.
Att svenska elever presterar över OECD:s genomsnitt i alla Pisa-mätningens tre områden kan ge skolan lite andrum att jobba med långsiktiga reformer, skriver skolexperten Per Kornhall i ett blogginlägg i Skolvärlden. Om Sverige vill klättra mer är det likvärdigheten man behöver komma till rätta med, konstaterar han.
Gabriel Heller-Sahlgren, skolforskare vid Institutet för näringslivsforskning, skriver i en debattartikel i Dagens Samhälle att det är dags att revidera katastrofbilden av den svenska skolan. ”Under de senaste åren har många, jag själv inkluderad, tävlat i att döma ut den svenska skolan. Men nu när resultaten har förbättrats två gånger i rad är det på sin plats att ge beröm.”