Julia Zigotti Olme och Jackie Groenen. Bildbyrån
Fotbolls-VM damer 2019

Svensk förlust i semifinalen – Hollands mål i 100:e släckte drömmen om final

Sverige förlorar VM-semifinalen med 0–1 sedan Nederländerna avgjort i den första förlängningshalvleken. Jackie Groenens mål i den 100:e minuten skickade Sverige till bronsmatch mot England på lördag.

Svenskorna var bättre i första och skapade en del lägen att ta ledningen medan Nederländerna inte fick i gång sitt spel. Bästa chansen fick Lina Hurtig i den 37:e minuten men då stod van Veenendaal i det nederländska målet för en fin fotparad.

I andra halvlek tog Nederländerna över mer och mer. Lagen fick varsin jättechans att ta ledningen. Tio minuter in i andra halvlek sköt Nilla Fischer i insidan av stolpen efter en hörna. Strax därefter nickade Vivianne Miedema i ribban. Repriserna visade att Hedvig Lindahl var på bollen med fingertopparna.

Matchen gick till förlängning och tio minuter in i första förlängningshalvleken kom avgörandet då Jackie Groenen sköt ett hårt pressat skott som smet in vid Hedvig Lindahls högra stolpe. Sverige försökte samla kraft för en kvittering men kom aldrig riktigt nära.

För Nederländerna väntar final mot USA på söndag.

Toppnyheter

En stor del av de äldre är noga med att undvika andra. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

70-plussare duktiga på att följa rekommendationerna

Personer över 70 är duktiga på att följa myndigheternas rekommendationer om att hålla sig för sig själva under coronapandemin. Det visar en undersökning från Göteborgs universitet där människor själva har fått skatta hur för väl de följer riktlinjerna.

Åtta av tio 71-åringar i undersökningen uppger att de undviker sociala kontakter.

– Det är ganska oschysst att säga att de äldre inte följer myndighetens rekommendationer för det ser vi klart i vår forskning att de faktiskt gör, säger Pär Bjälkebring, en av forskarna bakom undersökningen.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild. JOSH EDELSON / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Gilead: Remdesivir minskar risk att dö i covid-19 kraftigt

Behandling med substansen remdesivir minskar kraftigt risken att dö i covid-19 för svårt sjuka patienter, uppger läkemedelsbolaget Gilead i ett pressmeddelande. Enligt data från en studie som bolaget presenterade på fredagen minskade risken att dö med 62 procent jämfört med personer som fick standardbehandling.

Samtidigt uppger Gilead att det krävs fler kliniska studier för att utvärdera hur effektivt läkemedlet är.

Aktien tappade något efter nyheten men var ändå upp runt 2 procent i den tidiga handeln i New York.

3 tim
Arkivbilder, bröstoperationer. TT
undefined

Plastikkliniker ser rusning i coronapandemins spår

Plastikkliniker runt om i världen rapporterar en ökning av antalet skönhetsbehandlingar, rapporterar BBC.

Orsaken tros vara att personer som genomgår operationer under pandemin kan passa på att dölja ingreppen bakom ansiktsmasker – eller stanna hemma – utan att det uppfattas som märkligt.

Aaron Hernandez i Los Angeles har gjort en fillerbehandling.

– Att fixa läpparna är inte något som alla män gör, en del tycker att det är avvikande. Därför stannade jag hemma och återhämtade mig, och när jag går ut igen kommer ingen se vad jag gjort, säger han.

Idag 06:27
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer