Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regelkrånglet

Svensk byråkrati tvingar företag förstöra mat – eller betala hundratusentals kronor

Livsmedelsverkets byråkrati tvingar företaget Kahls Kaffe att kassera te eller att betala hundratusentals kronor i ökade kostnader. För att klara sig måste företaget gå omvägen via Tyskland där myndigheterna istället har valt att samtala med företagen.

I Göteborgs hamn har tullen stoppat en container full med grönt te från Kina. Ägaren till varorna, Kahls Kaffe, försöker hämta ut godset men får nej från Livsmedelsverket som vill testa om varorna innehåller höga halter av bekämpningsmedel. Trots detta har Kahls i god tid tagit fram ett eget analysresultat som bevisar motsatsen. Livsmedelsverkets analys drar ut på tiden och kostnaderna för containerhyra och administration tickar på. Det går en månad till dess att Livsmedelsverket till slut släpper varorna och Kahls kan hämta teet.

Denna händelse, som ägde rum i augusti i fjol, är en av raden av fall där Kahls Kaffe har brottats med Livsmedelsverkets bestämmelser, berättar Ebba Hellqvist, produktutvecklare på företaget.

– Vi har varit med om den här typen av kontroller vid så många tillfällen att vi nu är tvungna att ta höjd för högre kostnader. Det handlar om hundratusentals kronor som vi aldrig kommer att få igen, säger hon.

Flera företag har gått ihop och bildat organisationer som kommunicerar med Tysklands livsmedelsverk. Detta har underlättat mycket för hur livsmedelsföretagande ser ut i Tyskland.

Hellqvist berättar att de skärpta hamnkontrollerna är ett resultat av ett tre år gammalt EU-direktiv som syftar till att stoppa införseln av bekämpningsmedel inom unionen. Men Sverige utmärker sig när det kommer till att tillämpa och implementera direktivet. Även om ett livsmedelsföretag har gjort sin hemläxa och tagit fram alla dokument, finns det ändå stor risk att godset fastnar i hamnen.

– Med det nya direktivet på plats vill vi försäkra oss om att vi sitter säkert i båten genom att testa alla våra produkter i ett labb i Tyskland. Vi ser då till att få ett analysresultat utfärdat i god tid. Men det spelar ingen roll hur många tester vi gör innan. När produkten kommer till Sverige vill myndigheterna ända själva bestämma om produkten ska släppas in eller inte, säger hon.

Detta står i bjärt kontrast till att andra medlemsländer. I exempelvis Tyskland är det vanligt att Kahls konkurrenter släpper exakt samma produkt genom tullen utan omsvep, berättar Hellqvist.

Ebba Hellqvist, produktutvecklare, Kahls Kaffe. Kahls Kaffe

– Där bemöts företagen på ett helt annat sätt av myndigheterna. Man arbetar på att samarbeta och föra en dialog. Flera företag har gått ihop och bildat organisationer som kommunicerar med Tysklands livsmedelsverk. Detta har underlättat mycket för hur livsmedelsföretagande ser ut i Tyskland. Det samarbetet ser vi inte idag i Sverige, säger hon.

Kan tvingas förstöra hela partier

Slutsatsen är denna: Om Kahls vill fortsätta köpa in nya sorters teprodukter till Sverige tvingas de antingen bli föremål för dyra myndighetskontroller eller importera produkten via Tyskland. Oavsett blir lönsamheten lidande vilket leder till högre pris för konsumenten, säger Hellqvist.

– En annan risk med att importera via Sverige är att produkterna kan nekas av tullen. Då kan vi inte skicka tillbaka det. Då hamnar vi i en sits där vi är tvungna att förstöra hela innehållet, säger hon.

Krånglet och de ökade kostnaderna hade undvikits om Livsmedelsverket istället valde att lita på svenska företag, menar Mats Nilsson, vd för Kahls Kaffe.

Mats Nilsson, vd, Kahls Kaffe. Kahls Kaffe

– Vi importerar te, det är inga farliga produkter vi pratar om. Problemet är den svenska tillämpningen av EU-regler. Jag är naturligtvis för att det finns hårda kontroller. Men man måste vara rättvis, säger han och fortsätter:

– Det är löjligt att vi kan importera te via Tyskland medan samma produkt stoppas i svenska tullen av Livsmedelsverket, då vi köper in samma parti direkt från Kina, säger Mats Nilsson.

Vill inte kommentera

Så långt han kan minnas har Livsmedelsverket aldrig mött livsmedelsföretagen halva vägen.

– Jag har jobbat inom livsmedelsbranschen sedan 1980-talet och jag har hittills inte sett något vilja från Livsmedelsverket att samarbeta med företagen. När partier stoppas för provtagning, blir det höga kostnader då containern är kvar i hamnen. Det vore bättre om vi fick ta hem godset, med förbud att använda det förrän Livsmedelsverket godkänner partiet, alternativt underkänner. Då hade vi sparat många hundra tusen.

När fPlus kontaktar Livsmedelsverkets avdelningschef Petter Jonsson vill han inte kommentera kritiken om den bristande viljan till dialog och gemensamma lösningar eftersom det rör sig om ”enskilda kontrollärenden”. Vidare säger han att verket följer de riktlinjer som har tagits på EU-nivå och hävdar att de inte gör undantag för varor för de analysresultat som utfärdats inom EU.

– Te från Kina omfattas av krav på gränskontroll enligt EU-förordning 669/2009 där det framgår att man ska ta ut prov på 10 procent av tesändningarna från Kina, som offentlig fysisk kontroll. Detta ska göras även om importören har analyserat teet på europeiskt laboratorium i sin egenkontroll, säger Jonsson.

Vad gäller kritiken om den hårda svenska regeltillämpningen till skillnad från Tyskland, hänvisar verket till EU-kommissionen som i det här fallet stödjer Livsmedelsverkets tolkning.

Typiskt för Livsmedelsverkets bemötande

Ebba Hellqvist ser en kunskapsbrist hos myndigheterna som arbetar med denna fråga, i detta fall Livsmedelsverket.

– Vi har varit i situationer där vi har fått hjälpa till med tolkningen av analysresultatet med backning av ackrediterade laboratorium, i detta fall Eurofins, för att Livsmedelsverket har feltolkat analysresultaten. Det kan låta som en liten fråga, men det handlar i slutändan om en hel container te är godkänd och får importeras eller ska destrueras. Återigen, ofantliga kostnader som landar på oss som svenskt livsmedelsföretag.

Nicklas Amelin, EU-expert på Livsmedelsföretagen, anser att Livsmedelsverkets bemötande mot Kahls Kaffe är karakteristisk för hela branschen.

– Vi har en situation där Livsmedelsverkets metoder lägger krokben för svenska företag. Visserligen är det positivt att myndigheten jobbar för att främja ett starkt konsumentskydd. Och jag tror inte heller att myndigheten aktivt vill motarbeta branschen. Men i praktiken bli det så. Man ska komma ihåg att Livsmedelsverket också har i uppdrag som syftar till att gynna företagen, säger Amelin.

Han syftar på regeringens nationella livsmedelsstrategi som antogs av riksdagen 2017 med målet att främja livsmedelsföretag och handeln.

– Grundtanken är positiv, men så länge myndigheternas dagliga verksamhet och hantering av företag ser ut som den gör blir det svårt att leva upp till de här målen, säger Amelin.

Toppnyheter

Stefan Löfven under torsdagens pressträff. Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Symptomfria svenskar får resa fritt i landet från och med 13 juni

Från och med 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i Sverige.

Statsminister Stefan Löfven har kallat till presskonferens för att presentera flera nya riktlinjer för sommaren.

– Det har varit avgörande att folk har tagit ett stort personligt ansvar, säger Stefan Löfven.

Många längtar efter ett slutdatum och någon sådan dag finns inte att berätta om, betonar Löfven.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att nivån på den sociala distanseringen måste upprätthållas under sommaren.

– Vi kan inte ha trängsel på kollektiva färdmedel, säger han.

Carlson säger att han är medveten om att det finns ett visst risktagande när man häver reserestriktionerna, men att inte själva resandet i sig behöver innebära påtagliga risker.

29 min
Anders Tegnell/Demonstration i Stockholm.  TT
undefined

Tegnell sågar protesterna: ”Olämpliga och olagliga”

Det är lätt att coronaviruset sprids i stora folksamlingar, som den Black lives matter-demonstration som hölls i Stockholm i går, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på myndigheternas pressträff i dag.

Han har inga synpunkter på att polisen gett tillstånd för max 50 personer att demonstrera – vare sig i går i Stockholm eller i kväll i Malmö. Men han poängterar att folksamlingar med tusentals människor är en risk.

– De är olämpliga och olagliga. Och det finns en risk för ökad smittspridning efteråt, säger Tegnell.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Det svenska skattetrycket

Då får du skatteåterbäringen

Skickade du in deklarationen senast den 4 maj? Då har Skatteverket hanterat den och därmed kan skatteåterbäringen vara på väg ut, rapporterar Expressen.

Det är drygt åtta miljoner svenskar som deklarerat i år. En stor grupp, cirka 2,3 miljoner personer, som inte har några förändringar av uppgifterna och skickat in dem digitalt, har redan fått sin skatteåterbäring.

Nu är det dags för nästa grupp: De som lämnat in senast den 4 maj. Skatteverket har redan siffrorna klara för dem så det är bara att logga in på mina sidor och kolla resultatet. Återbäringen är också på väg ut och kommer in på kontot den 9 och 10 juni, alltså tisdag, onsdag nästa vecka.

18 min
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO: Kapitalägarna måste betala tillbaka efter krisen

Staten väntas pumpa ut nära 350 miljarder kronor i coronakrisen, varav en stor del går till företagsägare. Det enda rimliga är därför att kräva en motprestation i form av höjda skatter på kapitalinkomster och förmögenheter i framtiden, skriver LO-ekonomerna i en ny rapport enligt TT.

LO menar också att träffsäkerheten i stödpaketen inte är optimal, exempelvis får en Ica-handlare skattebetalarnas pengar direkt ner i fickan utan att ha drabbats av krisen. Ett sätt att förbättra träffsäkerheten vore att staten tar en ägarandel i de bolag som tar emot stöden.

"Detta har ännu inte brukats i denna kris men bör övervägas vid eventuella framtida åtgärder", skriver LO-ekonomerna.

Idag 04:58
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Beck Diefenbach / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street öppnar ner – Ebay rusar på omvänd vinstvarning

Efter fyra raka uppgångsdagar öppnar de ledande börserna på Wall Street svagt neråt på torsdagen. De ledande indexen står som följer:
• Dow Jones: −0,3 procent
• Nasdaq: −0,2 procent
• S&P 500: −0,3 procent
Därmed tar Wall Street rygg på de europeiska börserna som överlag faller tillbaka.

Enligt färska siffror från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet var antalet nya arbetslösa förra veckan 1,877 miljoner vilket var fler än de förväntade 1,775 miljoner, skriver CNBC.

E-handelsbolaget Ebay höjer sin guidning för andra kvartalet 2020 efter att verksamheten utvecklats bättre än väntat och nått stark volymtillväxt hittills i delåret, enligt en presskommuniké, skriver Direkt. Aktien rusar närmare 10 procent i öppningen.

Lastbilstillverkaren Navistar, som Traton har lagt bud på, visade mindre förlust än väntat i sitt andra kvartal. Aktien stiger drygt 4 procent.

Flygplanstillverkaren Boeing var en av de stora vinnarna under onsdagen och fortsätter upp i dag. Gårdagens uppgång på närmare 13 procent följs upp med ytterligare 7 procent på uppsidan.

Enligt Reuters planerar General Motors att börja tillverka en eldriven skåpbil för företagssektorn. GM:s aktie handlas ner drygt 1 procent medan elbilstillverkaren Tesla är upp ungefär lika mycket.

22 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmsbörsen ner efter tre dagars uppgång

Stockholmsbörsen lyfte efter ECB-besked men ligger fortsatt på minus vid 14-tiden och går mot en nedgångsdag efter tre raka plusdagar. Indexen står som följer:
• OMXSPI: −0,3 %
• OMXS30: −0,6 %
ECB meddelade att de utökar det gigantiska stödpaketet med 600 miljarder euro, till totalt 1 350 miljarder euro. Det reagerade Europabörserna positivt på och men Stockholmsbörsen klarade ändå inte av att ta klivet upp på plus.

Den utbombade aktien RNB stiger omkring 10 procent och är nu upp nästan 200 procent den senaste veckan.

Torsdagen är den första handelsdagen på First North för det finska läkemedelsteknikbolaget Nanoform, vars emission blev kraftigt övertecknad, enligt bolaget självt. Aktien steg i öppningshandeln med över 20 procent jämfört med teckningskursen.

I går kväll kom nyheten att Astra Zeneca finns med bland de fem bolag som Vita huset bedömer har kommit längst i jakten på ett coronavaccin. Aktien är upp 0,5 procent vid 14-tiden vilket är en liten dipp från tidigare på dagen.

Bland förlorarna på OMXS30 återfinns Electrolux, SKF och Autoliv som alla är ner mellan 2,5 och 3 procent.

Idag 07:19
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trevande handel i Asien efter urstark börsvecka

Asienbörserna tog en andningspaus på torsdagen efter fyra raka uppgångsdagar. Vid stänging var utvecklingen blandad med endast försiktiga rörelser i de ledande indexen:
• Nikkei: +0,4 %
• Shanghai: –0,2 %
• Shenzhen: +0,2 %
• Hang Seng: –0,3 %
• Kospi: +0,2 %
Under gårdagskvällen lyfte New York-börserna, bland annat efter en jobbrapport som visade att 2,76 miljoner amerikaner blev arbetslösa i den privata sektorn i maj – betydligt färre än väntade 8,75 miljoner.

”De senaste 24 timmarna har uppfattningen om att det värsta av coronakrisen ligger bakom oss fått stöd av uppmuntrande makrodata från Kina, Europa och USA”, skriver Rodrigo Catril, valutastrateg på National Australia Bank, enligt CNBC.

Idag 03:31
Läs mer om Dagens börs
Ljus på platsen där George Floyd dog. Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Privat minnesceremoni för George Floyd i Minneapolis

På torsdagen hålls en privat ceremoni i Minneapolis till minnet av George Floyd, rapporterar CBS Minnesota. Minnesstunden hålls vid North Central University och familjemedlemmar från hela landet ska medverka.

Minnesstunden, som kommer att tv-sändas, hålls tio dagar efter att Floyd dog efter ett polisingripande. Fyra poliser har gripits, en av dem misstänkt för dråp. De andra tre anklagas för medhjälp till dråp och ska ställas inför domstol samtidigt som minnesceremonin.

1 tim
Ribersborgsstranden/bild från demonstrationen i Stockholm.  TT
undefined

Ny manifestation i Malmö kan locka tusental ikväll

En ny Black lives matter-demonstration planeras i Malmö under torsdagskvällen, ett dygn efter att en annan protest med tusentals deltagare urartat i Stockholm.

Flera tusen har redan anmält på Facebook att de tänker komma – trots att myndigheterna satt en maxgräns på 50 personer för att minska risken för coronavirusets spridning, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Flera politiker har reagerat efter scenerna i centrala Stockholm och inrikesminister Mikael Damberg har uppmanat svenskar som vill manifestera att göra det via sociala medier.

4 tim
Donald Trump och Mark Esper. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Trump lyfte Espers lämplighet efter kritik

Donald Trump konfronterade försvarsminister Mark Esper efter att denne motsatte sig idén att militär ska sättas in mot människor som demonstrerar runt om i USA, skriver Bloomberg med hänvisning till ”källor nära de inblandade”.

Samtidigt ska Trump ha hört sig för bland sina topprådgivare om Espers lämplighet i rollen som försvarsminister.

Det var på onsdagen som Esper offentligt hävdade att militär bara ska användas som en absolut sista utväg i en mycket akut eller pressad situation.

4 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
TT SWEDEN / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Las-kritiken: "Myten lever än idag"

”Att reglera anställningsskyddet i lag var en gång kontroversiellt även inom arbetarrörelsen. Nu vore det bättre att återgå till läget innan 1973 och sedan utforma nya regler grundade i det gemensamma behovet”.

Det skriver Svante Nycander, tidigare politisk chefredaktör på DN, på Arbetets debattsida där han ger en historisk tillbakablick på hur LAS kom till.

Han menar bland annat att statsministern Olof Palme fick samhällsforskare och medier och att tro att facket hade fått Socialdemokraterna att lagfästa anställningsskyddet.

”Den myten lever än idag. Ingen påminner om det skydd som var en del av Saltsjöbadsavtalet”, skriver han.

5 tim
Nyamko Sabuni.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni: Om S vill ha kvar makten blir förslaget lag

Bråket om förslaget till förändrad arbetsrätt intensifieras och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vägrar vika sig. I en intervju med Dagens Industri säger Sabuni att hon inte vet hur Socialdemokraterna ska hantera kritiken från LO, som kallat det hela för ett ”skitförslag”.

– Men om Socialdemokraterna vill ha fortsatt regeringsmakt, då blir det här verklighet, säger hon.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har tidigare sagt att hon inte tror att konflikten kommer att spräcka samarbetet med C och L. Hon har tvärtom hävdat att det finns ”goda förutsättningar” att nå en slutprodukt att enas kring.

Idag 06:14
Läs mer om Diskussionen om LAS