Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regelkrånglet

Svensk byråkrati tvingar företag förstöra mat – eller betala hundratusentals kronor

Livsmedelsverkets byråkrati tvingar företaget Kahls Kaffe att kassera te eller att betala hundratusentals kronor i ökade kostnader. För att klara sig måste företaget gå omvägen via Tyskland där myndigheterna istället har valt att samtala med företagen.

I Göteborgs hamn har tullen stoppat en container full med grönt te från Kina. Ägaren till varorna, Kahls Kaffe, försöker hämta ut godset men får nej från Livsmedelsverket som vill testa om varorna innehåller höga halter av bekämpningsmedel. Trots detta har Kahls i god tid tagit fram ett eget analysresultat som bevisar motsatsen. Livsmedelsverkets analys drar ut på tiden och kostnaderna för containerhyra och administration tickar på. Det går en månad till dess att Livsmedelsverket till slut släpper varorna och Kahls kan hämta teet.

Denna händelse, som ägde rum i augusti i fjol, är en av raden av fall där Kahls Kaffe har brottats med Livsmedelsverkets bestämmelser, berättar Ebba Hellqvist, produktutvecklare på företaget.

– Vi har varit med om den här typen av kontroller vid så många tillfällen att vi nu är tvungna att ta höjd för högre kostnader. Det handlar om hundratusentals kronor som vi aldrig kommer att få igen, säger hon.

Flera företag har gått ihop och bildat organisationer som kommunicerar med Tysklands livsmedelsverk. Detta har underlättat mycket för hur livsmedelsföretagande ser ut i Tyskland.

Hellqvist berättar att de skärpta hamnkontrollerna är ett resultat av ett tre år gammalt EU-direktiv som syftar till att stoppa införseln av bekämpningsmedel inom unionen. Men Sverige utmärker sig när det kommer till att tillämpa och implementera direktivet. Även om ett livsmedelsföretag har gjort sin hemläxa och tagit fram alla dokument, finns det ändå stor risk att godset fastnar i hamnen.

– Med det nya direktivet på plats vill vi försäkra oss om att vi sitter säkert i båten genom att testa alla våra produkter i ett labb i Tyskland. Vi ser då till att få ett analysresultat utfärdat i god tid. Men det spelar ingen roll hur många tester vi gör innan. När produkten kommer till Sverige vill myndigheterna ända själva bestämma om produkten ska släppas in eller inte, säger hon.

Detta står i bjärt kontrast till att andra medlemsländer. I exempelvis Tyskland är det vanligt att Kahls konkurrenter släpper exakt samma produkt genom tullen utan omsvep, berättar Hellqvist.

Ebba Hellqvist, produktutvecklare, Kahls Kaffe. Kahls Kaffe

– Där bemöts företagen på ett helt annat sätt av myndigheterna. Man arbetar på att samarbeta och föra en dialog. Flera företag har gått ihop och bildat organisationer som kommunicerar med Tysklands livsmedelsverk. Detta har underlättat mycket för hur livsmedelsföretagande ser ut i Tyskland. Det samarbetet ser vi inte idag i Sverige, säger hon.

Kan tvingas förstöra hela partier

Slutsatsen är denna: Om Kahls vill fortsätta köpa in nya sorters teprodukter till Sverige tvingas de antingen bli föremål för dyra myndighetskontroller eller importera produkten via Tyskland. Oavsett blir lönsamheten lidande vilket leder till högre pris för konsumenten, säger Hellqvist.

– En annan risk med att importera via Sverige är att produkterna kan nekas av tullen. Då kan vi inte skicka tillbaka det. Då hamnar vi i en sits där vi är tvungna att förstöra hela innehållet, säger hon.

Krånglet och de ökade kostnaderna hade undvikits om Livsmedelsverket istället valde att lita på svenska företag, menar Mats Nilsson, vd för Kahls Kaffe.

Mats Nilsson, vd, Kahls Kaffe. Kahls Kaffe

– Vi importerar te, det är inga farliga produkter vi pratar om. Problemet är den svenska tillämpningen av EU-regler. Jag är naturligtvis för att det finns hårda kontroller. Men man måste vara rättvis, säger han och fortsätter:

– Det är löjligt att vi kan importera te via Tyskland medan samma produkt stoppas i svenska tullen av Livsmedelsverket, då vi köper in samma parti direkt från Kina, säger Mats Nilsson.

Vill inte kommentera

Så långt han kan minnas har Livsmedelsverket aldrig mött livsmedelsföretagen halva vägen.

– Jag har jobbat inom livsmedelsbranschen sedan 1980-talet och jag har hittills inte sett något vilja från Livsmedelsverket att samarbeta med företagen. När partier stoppas för provtagning, blir det höga kostnader då containern är kvar i hamnen. Det vore bättre om vi fick ta hem godset, med förbud att använda det förrän Livsmedelsverket godkänner partiet, alternativt underkänner. Då hade vi sparat många hundra tusen.

När fPlus kontaktar Livsmedelsverkets avdelningschef Petter Jonsson vill han inte kommentera kritiken om den bristande viljan till dialog och gemensamma lösningar eftersom det rör sig om ”enskilda kontrollärenden”. Vidare säger han att verket följer de riktlinjer som har tagits på EU-nivå och hävdar att de inte gör undantag för varor för de analysresultat som utfärdats inom EU.

– Te från Kina omfattas av krav på gränskontroll enligt EU-förordning 669/2009 där det framgår att man ska ta ut prov på 10 procent av tesändningarna från Kina, som offentlig fysisk kontroll. Detta ska göras även om importören har analyserat teet på europeiskt laboratorium i sin egenkontroll, säger Jonsson.

Vad gäller kritiken om den hårda svenska regeltillämpningen till skillnad från Tyskland, hänvisar verket till EU-kommissionen som i det här fallet stödjer Livsmedelsverkets tolkning.

Typiskt för Livsmedelsverkets bemötande

Ebba Hellqvist ser en kunskapsbrist hos myndigheterna som arbetar med denna fråga, i detta fall Livsmedelsverket.

– Vi har varit i situationer där vi har fått hjälpa till med tolkningen av analysresultatet med backning av ackrediterade laboratorium, i detta fall Eurofins, för att Livsmedelsverket har feltolkat analysresultaten. Det kan låta som en liten fråga, men det handlar i slutändan om en hel container te är godkänd och får importeras eller ska destrueras. Återigen, ofantliga kostnader som landar på oss som svenskt livsmedelsföretag.

Nicklas Amelin, EU-expert på Livsmedelsföretagen, anser att Livsmedelsverkets bemötande mot Kahls Kaffe är karakteristisk för hela branschen.

– Vi har en situation där Livsmedelsverkets metoder lägger krokben för svenska företag. Visserligen är det positivt att myndigheten jobbar för att främja ett starkt konsumentskydd. Och jag tror inte heller att myndigheten aktivt vill motarbeta branschen. Men i praktiken bli det så. Man ska komma ihåg att Livsmedelsverket också har i uppdrag som syftar till att gynna företagen, säger Amelin.

Han syftar på regeringens nationella livsmedelsstrategi som antogs av riksdagen 2017 med målet att främja livsmedelsföretag och handeln.

– Grundtanken är positiv, men så länge myndigheternas dagliga verksamhet och hantering av företag ser ut som den gör blir det svårt att leva upp till de här målen, säger Amelin.

Toppnyheter

Donald Trump/Recep Tayyip Erdogan. TT
Kriget i Syrien

Erdogan har gett tillbaka vädjande brevet till Trump

Turkiets president Erdogan säger att han personligen gett tillbaka det brev som Donald Trump skrev med anledning av den turkiska offensiven i Syrien. Brevet ska ha återlämnats under besöket i Vita huset under onsdagen, uppger Erdogan under en pressträff.

I brevet uppmanade den amerikanska presidenten sin turkiska motsvarighet att gå försiktigt fram i Syrien och överväga eldupphör.

”Var inte en tuffing. Var inte en idiot!” avslutade Trump sitt brev till Erdogan.

Igår 22:22
Emine Erdogan och Recep Tayyip Erdogan i Vita huset. TOM BRENNER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps möte med Erdogan: Vi förstår varandras länder

USA:s president Donald Trump träffar nu sin turkiske motsvarighet Recep Tayyip Erdogan i Vita huset.

– Vi har varit vänner länge, nästan från dag ett. Vi förstår varandras länder, vi förstår var vi kommer från, säger Donald Trump till den turkiske presidenten i Ovala rummet.

Strax efter lunchtid, lokal tid, tog Donald Trump och Melania Trump emot Erdogan och hans hustru Emine Erdogan. Turkiska presidenten har tidigare hotat med att ställa in besöket efter konflikter i frågan om Turkiets offensiv i Syrien och USA:s erkännande av folkmordet på armenier.

Igår 18:41
Läs mer om Kriget i Syrien
Diplomaten Bill Taylor vittnar inför kongressen. OLIVIER DOULIERY / AFP
Anklagelserna mot Trump

Analyser: Förhörsuppgifter om Sondland underminerar Donald Trumps påstående

Fox News-ankaret Mark Levin kritiserar på Twitter Adam Schiff, demokraten som leder utfrågningen i kongressen gällande riksrättsprocessen mot Trump, för att ha gjort en mediacirkus av utfrågningarna. Levin ifrågasätter att de vittnen som kallats inte har haft någon direktkontakt med Trump om Ukraina.

”De vittnar villigt om vad andra ska ha tänkt och sagt”, twittrar Levin.

CNN:s analytiker Stephen Collinson menar att det faktum att det över huvud taget pågår en riksrättsprocess är något av en nationell tragedi och påminner om att tidigare presidenten Richard Nixon valde att avgå innan han ställdes inför riksrätt.

”De kommande månaderna kommer ärra Amerika i år framöver” skriver Collinson.

Washington Posts Aaron Blake tar fasta på uppgifterna om Trumps kontakter med EU-ambassadören Gordon Sondland – de två ska ha talat i telefon om Ukraina.

”Det underminerar Trumps påstående i förra veckan om att han inte var närmare bekant med Sondland”, skriver Blake.

Igår 19:27
Donald Trump och Erdogan. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Trump om uppgifterna: Det är andrahandsinformation

Under pressträffen som Donald Trump höll med anledning av mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fick han frågor om den pågående riksrättsprocessen mot honom. De första offentliga förhören hölls under onsdagen.

– Jag har inte sett en minut av ”häxjakten”, jag har varit med presidenten, det är mycket viktigare, säger Trump.

Gällande uppgifterna om att han ska ha pratat direkt med EU-ambassadören Gordon Sondland om Ukraina och utredningen kring Joe Biden säger han:

– Jag minns inte att jag haft ett sånt samtal. Det är andrahandsinformation.

Han säger också att han vill ha information om vem visselblåsaren är som slog larm om samtalet till Ukrainas president, som ligger till grund för riksrättsprocessen.

Igår 21:32
 Bill Taylor. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Toppdiplomaten i förhöret: Trump är mer intresserad av Biden än av Ukraina

Just nu pågår de första offentliga förhören den amerikanska kongressen gällande riksrättsförfarandet mot president Donald Trump. Först frågades George Kent, toppdiplomat på utrikesdepartementet, ut. Efter det vittnade UD-tjänstemannen Bill Taylor.

Taylor säger bland annat att uppgifterna om att USA skulle ha hållit tillbaka bistånd till Ukraina i politisk syfte är ”galet”.

Han säger också att han var beredd att lämna sin tjänst som ansvarig för ambassaden i Ukraina om biståndet stoppades.

Knäckfrågan i förhören är om Trump gjorde något brottsligt när han bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Bidens son.

Bill Taylor berättar om händelser dagen efter Trumps samtal med Ukrainas president, då toppdiplomaten Gordon Sondland varit i kontakt med Taylors stab. Sondland ska då, efter ett samtal med Trump, sagt att presidenten var mer intresserad av Biden-utredningen än om den amerikanska ambassadens arbete i Kiev.

Samtidigt som förhören hålls tar Donald Trump emot Turkiets president Erdogan i Washington D.C.

Igår 14:52
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Karin Wesslén / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens arbetsmarknad

Riksdagen kallar till sig SCB:s generaldirektör

Riksdagens finansutskott kommer kalla SCB:s generaldirektör Joakim Stymme till ett möte med anledning av felaktigheterna i arbetslöshetssiffrorna, skriver Aftonbladet.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, säger till tidningen att hon förväntar sig en förklaring och att det är avgörande för riksdagen när de fattar beslut att myndighetens statistik är korrekt.

”Den här soppan måste SCB och regeringen reda ut”, skriver Svantesson på Twitter.

Igår 22:09
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”EU:s sociala pelare är ett riktigt stolpskott”

När riksdagen höll EU-debatten i samband med medlemskapets 25-årsjubileum, borde politikerna ha lagt mer tid på att diskutera frågan om EU:s sociala pelare – en plan som åter är på tapeten när EU-kommissionens nya chef Ursula von der Leyen nu förespråkar europeiska minimilöner, skriver DN:s ledarredaktion.

Den här formen av EU-federalism riskerar att inskränka på den svenska arbetsmarknadsmodellen, byggd på överenskommelser mellan fack och arbetsgivare. En modell som gett landet stabilitet, få strejker och hygglig löneutveckling, heter det.

Samtidigt försöker statsminister Stefan Löfven sitta på båda stolar mellan EU och Sverige. Å ena sidan stod han värd för det sociala toppmötet i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2017, trots att Sverige borde sagt nej. Å andra upprepade han flera gånger i debatten att den svenska modellen är bäst i världen.

Igår 19:51
Lena Micko. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern efter SCB-mötet: Misstag får inte upprepas

Misstagen i Statistiska centralbyråns statistikinsamling får inte upprepas. Det var civilminister Lena Mickos (S) budskap när hon träffade SCB:s generaldirektör Joakim Stymne i dag.

”Det här handlar om tilltron till myndigheten och en grundläggande utgångspunkt är att statistiken ska vara kvalitetssäkrad”, säger Micko i ett uttalande enligt TT.

Tidigare i veckan avslöjade Aftonbladet oegentligheter hos konsultbolaget Evry, vars felaktiga rådata låg bakom felen i arbetslösthetssiffrorna.

Igår 16:21
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad
Säkerhetsstyrkor och Morales-supportrar på La Paz gator. HENRY ROMERO / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Bolivia

Vålsamheter i La Paz – på nya presidentens första dag

Oroligheter har brutit ut i La Paz mellan grupper som sympatiserar med tidigare bolivianske presidenten Evo Morales respektive övergångspresidenten Jeanine Áñez, rapporterar AFP.

Under onsdagen inträffade skedde sammandrabbningar bara tre kvarter från presidentpalatset där Áñez utsåg en ny militärchef och säkerhetsstyrkor avfyrade tårgas mot demonstranter. Enligt AFP har minst en person dött i sammandrabbningarna med polisen.

Igår 20:45
Evo Morales, Bolivias tidigare president. EDGARD GARRIDO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Evo Morales: Beredd att återvända om folket vill

Bolivias expresident Evo Morales, som befinner sig i exil i Mexiko, säger att han är redo att återvända till sitt hemland.

– Om folket ber mig är jag redo att återvända för att mäkla fred, säger Evo Morales under en presskonferens i Mexico City, rapporterar AFP.

Morales uppmanar också till ”nationell dialog” för att lösa krisen. Oppositionsledaren Jeanine Áñez har utropat sig till övergångspresident efter det maktvaakum som uppstod efter Morales avgång.

Igår 17:37
Militär i Bolivia och Nicolás Maduro. TT
undefined

Uppmaningen till militären: Återge makten till Morales

Venezuelas president Nicolás Maduro uppmanar Bolivias armé att återställa makten till den avgående presidenten Evo Morales, rapporterar AFP. Han menar att situationen i landet riskerar att leda till ett inbördeskrig.

– Enligt konstitutionen och folkets röster heter er ledare Evo Morales och ni måste återge honom makten, säger Maduro.

Morales landade i Mexiko på tisdagen där han beviljats asyl. Enligt Maduro har de båda talat med varandra över telefon.

Igår 04:27
Läs mer om Valet i Bolivia

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer