Illustrationsbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Svartuthyrning prioriteras bort – behövs mer personal

Hyresnämnden i Stockholm prioriterar bort ärenden som rör svartuthyrning, skriver Hem & Hyra. Anledningen är att man har brist på personal.

I stället prioriteras lägenhetsbyten, störningsärenden och hyresskulder.

– Det är inte alls bra att den svarta andrahandsmarknaden kan fortgå, säger Kristian Eriksson, tillförordnad myndighetschef och hyresråd på hyresnämnden i Stockholm.

Enligt tidningen har domstolsverket önskat mer pengar av regeringen, men har inte fått något svar.

Toppnyheter

Joacim Olsson, vd Aktiespararna.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Perssons dubbla stolar väcker kritik: ”Felaktigt”

Trots att Göran Persson valts till ny ordförande för Swedbank tänker han sitta kvar som styrelseledamot i Ålandsbankens största ägare Wiklöf Holding, skriver Dagens Industri.

Nu kritiserar Aktiespararnas vd Joacim Olsson den tidigare statsministerns beslut och kallar det för ”jättekonstigt”. Enligt honom är det lika principiellt felaktigt som om Swedbanks ordförande skulle sitta i styrelsen för exempelvis Investor som är största ägare i SEB.

– Göran Persson kan i sin roll som styrelseledamot i detta bolag utöva i alla fall indirekt ägarstyrning av en konkurrerande bank, säger Olsson till DI.

Persson ser i sin tur ingen risk för intressekonflikter, säger han till tidningen.

41 min
Per Bolund (M) Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen skärper regler för att stoppa penningtvätt

Regeringen inför nya skärpta regler mot penningtvätt, skriver Svenska Dagbladet. Bland annat gäller det skärpta åtgärder för kundkännedom och att banker blir skyldiga att lämna uppgifter vidare till Säpo. Detta efter en rad uppmärksammade skandaler, senast gällande Swedbank.

– Vi tar rejäla kliv framåt och täpper till de luckor som funnits i den tidigare lagstiftningen. Det gäller att hela tiden ligga steget före de kriminella, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till tidningen.

Finansinspektionen ska också få nya direktiv som tvingar dem till att i större utsträckning samarbeta med Europeiska Centralbanken och tillsynsmyndigheter i Europa.

Idag 06:18
Läs mer om Penningtvätten i banksektorn
Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förstå sambandet mellan företagande och skatteintäkter

”Att beskriva landets 400 000 företagare som ’en liten privilegierad grupp höginkomsttagare’ är okunnigt och stötande. Detta handlar om byggfirmor, butikerna på orten”, skriver bokförläggaren och entreprenören Bertil Wahlström i en replik till Marika Lindgren Åsbrink på Dagens Samhälle.

I en krönika på Dagens Samhälle skriver LO-ekonomen Marika Lindgren Åsbrink att ändringarna i 3:12 reglerna sker ”på majoritetens bekostnad” och bidrar till en ekonomisk börda för landets kommuner.

Det är en felaktig bild, menar Wahlström. Framgångsrika företag leder till fler jobb vilken i sin tur bidrar till ökade intäkter till kommunerna.

”Inte en enda gång nämns företagande och jobbskapande” skriver Bertil Wahlström, som lyfter att att de ägarledda bolagen sysselsätter över 800 000 människor.

14 jun
Läs mer om Företagsklimatet i Sverige
Ryske presidenten Vladimir Putin.  Alexei Nikolsky / TT / NTB Scanpix
Nedskjutningen av MH17

Ryssland: Anklagelserna om MH17 ”helt ogrundade”

Anklagelserna mot de tre ryska medborgare som misstänks för nedskjutningen av flygplanet MH17 över Ukraina år 2014 är ”helt ogrundade”, menar Rysslands utrikesdepartement.

Internationella utredare namngav i dag fyra personer som kommer att ställas inför rätta i Nederländerna för nedskjutningen. Tre av dem ska vara ryska medborgare och en är ukrainare.

Ukraina uppmanar Ryssland att ta ansvar för att ha tillhandahållit de vapen som gjorde att flygplanet sköts ned och att 289 personer dödades, rapporterar AFP.

2 tim
Räddningspersonal på plats efter olyckan år 2014 Mstyslav Chernov / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tre ryssar bland de åtalade för nedskjutningen

Internationella utredare har namngett de fyra personer som anklagas för nedskjutningen av flygplanet MH17 över Ukraina år 2014, skriver AFP. Tre av dem ska vara ryska medborgare och en ukrainare.

Internationella utredare har tidigare slagit fast att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot som förts in i Ukraina från Ryssland. Den ska ha avfyrats från territorium som stod under pro-ryska rebellers kontroll.

Männen har nära kopplingar till rysk underrättelsetjänst, skriver New York Times.

5 tim
Montage TT
undefined

Fyra inför rätta efter nedskjutningen av MH17

Fyra personer kommer att ställas inför rätta i Nederländerna misstänkta för nedskjutningen av flygplanet MH17 över Ukraina år 2014, rapporterar internationella medier.

Internationella utredare har tidigare slagit fast att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot som förts in i Ukraina från Ryssland. Den ska ha avfyrats från territorium som stod under pro-ryska rebellers kontroll.

På tisdagen uppgav Ukrainas vice utrikesminister Olena Zerkal att bland de misstänkta fyra personerna finns högt uppsatta personer inom den ryska militären.

6 tim
Läs mer om Nedskjutningen av MH17
Fackens framtid

Regeringen: Mer makt till facket – för skattepengar

I arbetslivet finns idag regionala skyddsombud med uppgift aktivera arbetsmiljöarbetet på främst mindre arbetsplatser. Verksamheten finansieras av staten med 125 miljoner kronor årligen, pengarna går direkt från Arbetsmiljöverket till fackförbunden.

Hittills har inspektioner och arbetsplatsbesök enbart fått ske på företag där det finns fackanslutna medlemmar och där det inte finns någon skyddskommitté. Men det vill regeringen nu ändra på, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.

I ett lagförslag som ska presenteras i höst ges de regionala skyddsombuden tillträde till alla arbetsplatser med ett kollektivavtal, även om facket inte har några medlemmar där.

– Jag har ju lyssnat på parterna och det här är en av de åtgärder som lyfts fram väldigt tydligt av de fackliga företrädarna, och jag tycker därför att vi ska gå fram med det förslaget, säger Ylva Johansson till Ekot, och betonar att det bland annat handlar om att få tillträde till utländska företag verksamma i byggbranschen.

”Helt fel väg att gå”

Men lösningen möter nu kritik från flera håll.

– Arbetsmiljöarbetet ska i första hand bedrivas av dem som finns i verksamheten, alltså av arbetsgivaren tillsammans med medarbetarna, säger Amelie Berg, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv, till Arbetsmarknadsnytt.

Även Susanne Pripp, vid på Hotell Ett i Östersund, är kritisk till förslaget.

– Regeringens förslag är helt fel väg att gå. Ett bättre sätt att lösa detta är att ge företagen utbildning och stöttning i sitt arbete för att förstå vikten av att någon på arbetsplatsen tar rollen som skyddsombud. Då får vi fler skyddsombud men också skyddsombud som känner den arbetsplats de är på. Och vi ska komma ihåg att även om ett företag idag inte har ett skyddsombud betyder inte att man inte aktivt jobbar med frågorna, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

5 tim
Karl-Petter Thorwaldsson t.v. TT
undefined

LO-basen kritisk till AW: ”Medarbetare kan fara illa”

I en intervju med Aftonbladet berättar LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om sitt beslut att inte dricka alkohol. Han berättar bland annat om hur den alkoholkultur han växt upp med i Småland, med fokus på fylla, blev en belastning när han kom till Stockholm.

LO-basen är också kritisk till konceptet after work, AW, när kollegor dricker tillsammans efter arbetsdagens slut. Särskilt när pressen kommer uppifrån.

– När chefen bjuder in sätter det press på närvaro och att inte vara tråkig, men du vet aldrig vilka medarbetare som kan fara illa av alkoholen, säger Karl-Petter Thorwaldsson till tidningen.

11 jun
Läs mer om Fackens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Federal Reserves chef Jerome Powell.  Yuri Gripas / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stillsamt på Wall Street i väntan på Feds räntebesked

Det glada humöret som inlett handelsveckan på Wall Street ser ut att ta en paus under onsdagen. De ledande indexen började dagen runt nollstrecket och strax före klockan 17 är utvecklingen ungefär densamma:
• S&P 500: +/-0,0%
• Nasdaq: -0,1%
• Dow Jones: +0,2%
Klockan 20.00, svensk tid, lämnar den amerikanska centralbanken Federal Reserve räntebesked. Förhandstipsen lutar åt en oförändrad ränta men investerarna kommer att hålla ögon och öron öppna efter ledtrådar om eventuella kommande räntesänkningar, skriver CNBC. Fed-chefen Jerome Powell kommer att hålla en presskonferens efter räntebeskedet.

Wall Street Journal skriver att Fed står inför ett ovanligt tryck, både från marknaden som prisat in en kommande sänkning och från Vita huset där Donald Trump vid upprepade tillfällen uppmanat Powell att sänka räntan, skriver Market Watch.

Även på bolagsfronten är handeln stillsam med några undantag. Den amerikanska ståljätten US Steel har flaggat för ett svagare andra kvartal än analytikernas förväntningar till följd av svagare efterfrågan och lägre priser. Aktien sär upp närmare 7 procent.

Facebooks nya kryptovaluta libra är fortsatt i fokus. Aktien handlas på minus 1,4 procent.

3 tim
undefined

Attendo och MQ rasade på stillsam Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen handlades runt nollan på onsdagen, efter rejäla uppgångar i Asien under morgonen. Vid stängning såg de ledande indexen ut så här:
• OMXSPI: +/-0,0%
• OMXS30: +0,2%
Utvecklingen var i linje med flera stora Europabörser samt New York-börserna som inlett onsdagen med små rörelser i väntan på kvällens räntebesked från Federal Reserve.

På bolagsfronten på hemmaplan märktes Attendo som vinstvarnade sent på tisdagskvällen med hänvisning till lägre försäljningstillväxt från nya omsorgsplatser i Finland. Aktien rasade över 20 procent.

Skistars aktie rörde sig inledningsvis sidledes efter morgonens delårsrapport. Bolaget redovisade ett vinsttapp samtidigt som bokningsläget är något högre än vid samma tidpunkt föregående år. Aktien stängde på minus 0,8 procent.

Den pressade klädkedjan MQ rapporterade återigen ett minusresultat och den jämförbara försäljningen minskade med 7,7 procent i kvartalet. Aktien sjönk över 12 procent.

SKF ska investera cirka 450 miljoner kronor för att öka konkurrenskraften i koncernens erbjudande av spårkullager. Samtidigt genomförs omstruktureringar i Italien vilket medför kostnader på cirka 140 miljoner kronor. Aktien steg drygt 1 procent.

Swedbank valde som väntat Göran Persson till ny ordförande vid onsdagens extrastämma. Aktien ökade 1,3 procent.

Dagens storbolagsvinnare blev dock SCA som steg 2,3 procent medan H&M följde med MQ nedåt och återfanns i botten på minus 2,1 procent.

Idag 07:16
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Hopp om handelsavtal lyfter Asienbörserna

Asienbörserna tog rygg på Wall Street och lyfte rejält under onsdagen. Uppgångarna koppas samman med Donald Trumps twitterinlägg i går om att han haft ”ett väldigt bra telefonsamtal”med Kinas president Xi Jinping, skriver CNBC.

De två presidenterna kommer att träffas nästa vecka för att diskutera handelskonflikten, vilket inger förhoppningar hos finansmarknaderna.

Vid stängning noteras de ledande indexen som följer:
• Nikkei: +1,7 %
• Shanghai: +1,0 %
• Shenzhen: +1,5 %
• Hongkong: +2,6 %
• Kospi: +1,2 %

Idag 03:25
Läs mer om Dagens börs