De svenska krispaketen

Svantesson: Regeringen tar semester – lämnar enskilda firmor i sticket

Sveriges enskilda näringsidkare går på knäna och det är brådskande att regeringen tar fram nya stödåtgärder för att rädda dem. Men trots enigt riksdagsbeslut om förstärkta krispaket har det varit tyst från regeringen i frågan. ”Visar att regeringen helt enkelt inte bryr sig om de enskilda firmornas situation”, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till fPlus.

Den 17 juni ställde sig en enig riksdag bakom beslutet att regeringen måste hitta bättre lösningar för att enskilda näringsidkare ska överleva coronakrisen. Men sedan dess har det varit tyst. Moderaterna, som har varit drivande i frågan om bredare stödpaket, menar att det blir allt mer brådskande att få nya åtgärder på plats.

– Även om det ljusnar i krisen för vissa har den absolut inte tagit semester och många företag kämpar fortfarande för sin överlevnad, säger Elisabeth Svantesson.

De stödpaket som tagits fram under våren har främst var riktade mot andra företagstyper, och få enskilda näringsidkare kunnat ta del av dem. Ett exempel är omställningsstödet som få mindre företag kunnat ta del av.

– Näringsministern säger att omställningsstödet ska gå även till de mindre företagen, men sanningen är att eftersom lönekostnaderna inte får räknas som fasta kostnader så har stödet inte varit tillgängligt för större delen enskilda näringsidkare, säger Elisabeth Svantesson.

Akut läge

För två veckor sedan ställde Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson en skriftlig fråga till finansdepartementet om vad som sker i frågan om riktade stöd till enskilda firmor. Näringsminister Ibrahim Baylan svarade i veckan att regeringen ”analyserar” frågan.

– Det visar helt enkelt att man fortfarande inte bryr sig om de enskilda firmornas situation. Det är inte läge att analysera – företagen har det tufft och regeringen måste handla nu.

Moderaterna föreslår ett antal olika stödformer. Bland annat bör reglerna för omställningsstödet förändras, så att även lönekostnader får räknas till fasta kostnader. Ett annat förslag är att enskilda näringsidkare tillfälligt skulle kunna kombinera den enskilda verksamheten med a-kassa på halvtid under resten av året.

– Då de enskilda firmorna inte kunnat ta del av stöden har de främst erbjudits lån. Även om företag hittills överlevt på att låna är det nu dags att riktade stöd kommer på plats. Det finns stöd att ge och Moderaterna är även öppna för andra typer av stöd, skulle regeringen komma med egna förslag.

Elisabeth Svantesson bekymras av att de enskilda firmorna strandsätts utan stöd.

– Många kommer gå i konkurs om inte regeringen tar tag i frågan. En stor del av Sveriges enskilda näringsidkare är kvinnor och de är nere på knäna. Självklart kommer detta få stora konsekvenser, säger hon.

”Uppenbart att regeringen verkar ha tagit semester”

Elisabeth Svantesson är även vice ordförande i Finansutskottet. Hennes besked till regeringen är att bara frågan kommer på deras bord kan riksdagen agera skyndsamt för att lätta situationen.

– Krisen har är inte över, den har inte tagit semester men det framstår som att regeringen har gjort det. Mitt besked, som vice ordförande i Finansutskottet, är att riksdagen på mycket snabb tid kan behandla besked om stödpaketen från regeringen, bara vi får möjligheten, säger Elisabeth Svantesson och fortsätter:

– Riksdagen har gett regeringen ett uppdrag och regeringen kan inte välja att svara på det eller inte, utan de måste agera nu. Detta är mycket bråttom att stöden kommer på plats.

Det otydliga svaret från regeringen på frågan om vad som sker med stödåtgärderna gör att Moderaterna öppnar för att frågan tas vidare av Finansutskottet och riksdagen.

– Moderaterna kommer först och främst att agera blåslampa för att få regeringen att handla, men jag utesluter inte att riksdagen får lägga fram förslag som kan underlätta för de enskilda firmorna. Det kan bli läge för Finansutskottet att mötas och lägga fram förslag för de mest drabbade enskilda firmorna, säger Elisabeth Svantesson.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer