Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens välfärd

Svantesson: Nu försvinner friåret – ”Det kallas demokrati”

Elisabeth Svantesson (M) tar lätt på kritiken att ingångsavdraget för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden offras i ändringsbudgeten. ”Jag har inte mött någon företagare som efterfrågat ingångsavdraget och min bild generellt är inte att företagarkollektivet efterfrågar fler subventioner och avdrag”, säger hon till fPlus.

I den ändringsbudget som M förhandlat fram med KD och V, och som fått stöd av SD, tillförs 1,7 extramiljarder till kommuner och regioner har fått kritik från näringsliv och företagare eftersom det så kallade ingångsavdraget som januaripartierna presenterade i höstas slopas. Det var pengar som var öronmärkta för att sänka ribban för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Hur ser du på kritiken som framförts från företagarhåll och på kritiken från Centerpartiet?

– Vi kritiserade redan i höstas regeringens budget på grund av att rättsväsende, polis och välfärd var underfinansierat, och då sa vi även nej till friåret och till Centerpartiets förslag om ett ingångsavdrag. Orsaken är att vi inte anser att det är klokt använda skattepengar.

– Jag har inte mött någon företagare som efterfrågat ingångsavdraget och min bild generellt är inte att företagarkollektivet efterfrågar fler subventioner och avdrag. Sverige har den lägsta tillväxten per capita i EU och det som behövs är olika strukturreformer som att sänkta skatterna generellt. Det underlättar mer för företagare.

Hur ser ni på risken att ni ger er in i en slags popularitetstävling i att ge mest pengar till kommunerna – kontra att istället fokusera på att effektivisera arbetet i kommunerna?

– På kort sikt måste staten ta ett större ansvar för hur välfärden ska finansieras. Självklart har det offentliga mycket att vinna på att bli mer effektivt och på att bättre utnyttja de digitala möjligheterna.

– Men i detta akuta läge, med en åldrande befolkning och en hög invandring som pressar kommunerna oerhört, måste staten ta sitt ansvar.

– Men jag är orolig över utvecklingen eftersom vi nu är på inne på det sjätte året med en regering som inte sjösatt några strukturella reformer. Nu pratar man till exempel om att höja kapitalskatterna, men det är inte rätt väg att gå.

Att ni gör upp med V med stöd av SD. Riskerar inte det att urholka väljarnas förtroende för politiken. Måste det inte vara någon ordning, så att säga?

– Vi har en majoritet i Sveriges riksdag, men med fyra väldigt olika partier, som ändå har haft en sak gemensamt och det är att kärnuppgifterna i det offentliga måste fungera. Vi har tidigare sagt att vi kan tala med alla partier i Sveriges riksdag och detta är bara ett sätt att löpa den linan fullt ut. Nu tar vi vara på en möjlighet och hittar en lösning på en fråga som vi anser är viktig.

– Man ska också komma ihåg att Januaripartierna inte är i majoritet i riksdagen och jag tycker att en viktig principfråga är att majoriteten ska bestämma över minoriteten. Det kallas demokrati och den ska man inte runda.

Har Miljöpartiet, som har en väldigt liten andel av väljarnas röster, fått igenom för mycket av sin politik anser du?

– Jag kan konstatera att de till exempel drivit på för att friåret ska bli verklighet. Det försvinner nu eftersom förslaget inte får majoritet i riksdagen. I årets budget satsar regeringen mer på friår än på att förstärka polisen. Det säger en hel del om Mp:s och januaripartiernas prioriteringar.

Hur är det att bedriva opposition på egen hand?

– Vi fortsätter att driva vår egen politik som vi alltid gjort och jag kan bara konstatera att våra forna Allianskamrater C och L samarbetar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Vilka är de stora frågorna inför nästa valrörelse?

– Jag tror att trygghetsfrågorna kommer att fortsätta att vara väldigt stora, tillsammans med välfärds- och tillväxtfrågorna.

Toppnyheter

Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Tusentals jobb i södra Sverige hotas på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos för Skåne antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 till 19 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det skriver Sydsvenska Handelskammaren som analyserat rapporten.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt. Vi vill betona vikten av en ordentlig upprustning och expandering av elnäten, men också belysa vikten av regional elproduktion. Det är centralt för vår förmåga att generera välstånd, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Igår 18:04
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ygeman får kritik för elbristen

Energiminister Anders Ygeman får kraftig kritik för sin plan att trygga elförsörjningen till företagen, uppger Ekot.

fPlus berättade i en mycket uppmärksammad och spridd artikel i fredags om att den svenska elkrisen är värre än någonsin och att företagen larmar om att det kommer att bli mycket värre. Till Ekot säger Lina Håkansdotter, avdelningschef Hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, att elbristen utgör ett allvarligt hot mot sysselsättning och klimatomställning.

Anders Ygeman svarar att det gjorts en tillfällig kapacitetslösning i södra Sverige för att säkra energiförsörjningen till att uppdateringen av stamnätet är klart 2025. Men Lina Håkansdotter varnar för följderna av de tillfälliga lösningarna.

– Det är en kortsiktig lösning. Det blir dyrare och tar längre tid än vad som egentligen skulle varit fallet om man hade gjort rätt från början, säger Lina Håkansdotter, till Ekot.

7 jul
Läs mer om Den akuta elkrisen
Illustrationsbild: Boris Johnson och Rishi Sunak på restaurang i London.  Heathcliff O'Malley / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Brittiska staten ska betala halva krognotan

Storbritanniens regering har presenterat ett stimulanspaket som omfattar motsvarande 346 miljarder kronor, som bland annat ska investeras i sänkt moms för besöksnäring och turism. Det rapporterar The Guardian.

– Jag vill att alla ska veta att jag aldrig kommer att acceptera arbetslöshet som ett oundvikligt faktum, sa finansminister Rishi Sunak i parlamentet när han presenterade stödpaketet enligt TT.

Ingår gör även ett stöd riktat direkt till restauranger. På måndagar, tisdagar och onsdagar i augusti betalar staten halva matnotan, dock mest 115 kronor per person.

Igår 20:26
President Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump pressar delstaterna: ”I Sverige är skolor öppna”

USA:s president Donald Trump säger att han tänker pressa landets delstater att öppna skolorna i höst. På Twitter pekar han på Sverige och hotar med att strypa finansieringen om de inte öppnar:

"I Tyskland, Danmark, Norge, Sverige och många andra länder är skolorna öppna utan problem. Demokraterna tror att det skulle vara politiskt dåligt för dem om amerikanska skolor öppnar före valet i november, men det är viktigt för barnen och familjerna”, skriver han.

Han vill heller inte se att utländska studenter stannar i landet om de ska få onlineundervisning på universiteten i höst vilket har fått prestigeskolorna Harvard och Massachusetts Institute of Technology att stämma regeringen.

Igår 17:17
Människor i San Antonio i Texas.  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre miljoner bekräftat coronasmittade i USA

USA passerade tre miljoner bekräftade smittfall i covid-19 i dag, rapporterar flera amerikanska medier. Enligt Johns Hopkins universitetets beräkningar ligger Brasilien tvåa med nästan 1,7 miljoner fall.

USA har också flest antal dödsfall relaterade till coronaviruset. Över 131 000 människor har dött i landet. Brasilien har 66 700 dödsfall till följd av viruset.

– Nu har vi testat fler än 39 miljoner amerikaner, sa USA:s vice president Mike Pence enligt AFP.

Igår 19:19
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Asylsökande anländer till Malmö 2015. Drago Prvulovic/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

C-studenter: Utred hur många Sverige kan ta emot

Den migrationspolitiska kommittén började sitt arbete i fel ände, skriver Centerstudenter på SvD:s debattsida. Flera partier gick in i samtalen med kravet att svenskt mottagande ska ligga i nivå med andra nordiska länders. Men bättre vore att först utreda hur många nyanlända Sverige klarar av att ta emot, snarare än att jämför med granländerna, skriver debattörerna.

”Baserat på detta kan politiker sedan se över hur man kan justera faktorer som gör det mindre attraktivt att söka sig till Sverige som flykting om man inte har skyddsskäl”, fortsätter de.

Igår 20:24
Morgan Johansson (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johanssons svar om SVT-intervjun: ”Inget konstigt”

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Twitter att han inte ville debattera migrationskommitténs arbete i SVT eftersom han inte sitter i kommittén. Det skriver han på Twitter.

”Det här är inget konstigt, så har det alltid varit och det vet Moderaterna. Men när en fråga är så infekterad som denna, så är det lätt att vi får sidodiskussioner och stickspår - ’debatten om debatten’”, skriver han.

Johansson har fått kritik för att han inte ville ställa upp på en debatt mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard när de gästade SVT:s Morgonstudion i går morse.

Igår 13:08
Tomas Tobé, Moderaterna. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tobé: Migrationspolitiken i EU måste skärpas nu

Eftersom Socialdemokraterna ”kastat in handduken” när det gäller att skärpa den svenska migrationspolitiken, står hoppet till EU:s kommande migrationspakt. Det skriver Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé på Aftonbladets debattsida, med anledning av att de migrationspolitiska samtalen mellan M och S brutit samman.

Tobé skriver att M kommer att driva på för att asyl ska prövas vid EU:s yttre gräns, förstärkta gränskontroller och mer pengar till kustbevakning och Europol. Han skriver att ett stort ansvar vilar på den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S), som är ansvarig för att ta fram en invandringspolitik som EU kan enas om.

”Det är hög tid att Ylva Johansson inser att en stramare politik behövs omgående”, skriver Tobé.

Igår 14:20
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Många seglar och vandrar i sommar. TT
Den svenska besöksnäringen

Ovana seglare och vandrare när vi semestrar hemma

Fler än vanligt semestrar hemma i Sverige i år på grund av coronakrisen, vilket bland annat sjöpolisen och sjöräddningssällskapet märker av, skriver DN. Anna Bertrandsson vid sjöräddningen säger att hon aldrig haft såhär mycket att göra så tidigt på säsongen.

– I en del fall kan det säkert handla om människor som inte är så vana vid att vara till sjöss, säger hon.

Även fjällvärlden har märkt av ett ökat antal ovana turister i sommar, rapporterar SVT Norrbotten.

– Det kan bli problem om man inte är tillräckligt påläst, utrustad och vet vad man ger sig in på, säger Birgitta Nilsson på Jokkmokks infocenter.

Igår 18:01
Illustrationsbild.  FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åbokryssningar slutar säljas till svenska resenärer

Viking Line slutar att sälja kryssningsresor mellan Åbo och Stockholm till svenska resenärer, rapporterar DN. Beslutet gäller tills vidare och har tagits med hänvisning till smittrisken för covid-19.

Syftet är inte att diskriminera svenskar, utan man vill styra kunder från olika länder till olika kryssningar. Nu när Finland håller på att återhämta sig från viruset har myndigheterna rekommenderat att begränsa antalet svenskar på rutten, som brukar ha många finländare ombord, säger rederiets informatör Johanna Boijer-Svahnström.

– Vi hoppas att coronaläget i Sverige snabbt stabiliserar sig, så att vi kan återgå till normal verksamhet, säger hon.

Igår 07:25
Läs mer om Den svenska besöksnäringen