Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens välfärd

Svantesson: Nu försvinner friåret – ”Det kallas demokrati”

Elisabeth Svantesson (M) tar lätt på kritiken att ingångsavdraget för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden offras i ändringsbudgeten. ”Jag har inte mött någon företagare som efterfrågat ingångsavdraget och min bild generellt är inte att företagarkollektivet efterfrågar fler subventioner och avdrag”, säger hon till fPlus.

I den ändringsbudget som M förhandlat fram med KD och V, och som fått stöd av SD, tillförs 1,7 extramiljarder till kommuner och regioner har fått kritik från näringsliv och företagare eftersom det så kallade ingångsavdraget som januaripartierna presenterade i höstas slopas. Det var pengar som var öronmärkta för att sänka ribban för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Hur ser du på kritiken som framförts från företagarhåll och på kritiken från Centerpartiet?

– Vi kritiserade redan i höstas regeringens budget på grund av att rättsväsende, polis och välfärd var underfinansierat, och då sa vi även nej till friåret och till Centerpartiets förslag om ett ingångsavdrag. Orsaken är att vi inte anser att det är klokt använda skattepengar.

– Jag har inte mött någon företagare som efterfrågat ingångsavdraget och min bild generellt är inte att företagarkollektivet efterfrågar fler subventioner och avdrag. Sverige har den lägsta tillväxten per capita i EU och det som behövs är olika strukturreformer som att sänkta skatterna generellt. Det underlättar mer för företagare.

Hur ser ni på risken att ni ger er in i en slags popularitetstävling i att ge mest pengar till kommunerna – kontra att istället fokusera på att effektivisera arbetet i kommunerna?

– På kort sikt måste staten ta ett större ansvar för hur välfärden ska finansieras. Självklart har det offentliga mycket att vinna på att bli mer effektivt och på att bättre utnyttja de digitala möjligheterna.

– Men i detta akuta läge, med en åldrande befolkning och en hög invandring som pressar kommunerna oerhört, måste staten ta sitt ansvar.

– Men jag är orolig över utvecklingen eftersom vi nu är på inne på det sjätte året med en regering som inte sjösatt några strukturella reformer. Nu pratar man till exempel om att höja kapitalskatterna, men det är inte rätt väg att gå.

Att ni gör upp med V med stöd av SD. Riskerar inte det att urholka väljarnas förtroende för politiken. Måste det inte vara någon ordning, så att säga?

– Vi har en majoritet i Sveriges riksdag, men med fyra väldigt olika partier, som ändå har haft en sak gemensamt och det är att kärnuppgifterna i det offentliga måste fungera. Vi har tidigare sagt att vi kan tala med alla partier i Sveriges riksdag och detta är bara ett sätt att löpa den linan fullt ut. Nu tar vi vara på en möjlighet och hittar en lösning på en fråga som vi anser är viktig.

– Man ska också komma ihåg att Januaripartierna inte är i majoritet i riksdagen och jag tycker att en viktig principfråga är att majoriteten ska bestämma över minoriteten. Det kallas demokrati och den ska man inte runda.

Har Miljöpartiet, som har en väldigt liten andel av väljarnas röster, fått igenom för mycket av sin politik anser du?

– Jag kan konstatera att de till exempel drivit på för att friåret ska bli verklighet. Det försvinner nu eftersom förslaget inte får majoritet i riksdagen. I årets budget satsar regeringen mer på friår än på att förstärka polisen. Det säger en hel del om Mp:s och januaripartiernas prioriteringar.

Hur är det att bedriva opposition på egen hand?

– Vi fortsätter att driva vår egen politik som vi alltid gjort och jag kan bara konstatera att våra forna Allianskamrater C och L samarbetar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Vilka är de stora frågorna inför nästa valrörelse?

– Jag tror att trygghetsfrågorna kommer att fortsätta att vara väldigt stora, tillsammans med välfärds- och tillväxtfrågorna.

Toppnyheter

Illustrationsbild.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regelkrånglet

Småföretags regler utreds: ”Solnedgångsklausul”

Regeringen kommer i morgon att fatta beslut om ännu en utredning för att underlätta för småföretag, rapporterar DI. Utredningen är en del av januariavtalet och kommer fokusera på den börda olika regler kan utgöra för mindre företag.

– Storbritannien har till exempel en solnedgångsklausul där regler har en tidsbegränsning. Och om en ny regel kommer in ska två gamla ut, säger Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet till DI.

Den första utredningen om de två överenskomna i januariavtalet startades i december förra året.

21 min
undefined

Vart tredje företag upplever handläggning som rättsosäker

Var tredje företagare upplever att länsstyrelsens handläggning inte är rättssäker. Det visar en färsk företagsenkät från Svenskt Näringsliv.

Vidare upplever 38 procent av företagen att de inte får de råd och den vägledning som de önskar medan 34 procent svarar att handläggaren inte har förståelse för företagets ärende.

Det är allvarligt, menar Daniel Andersson, projektledare som nu efterfrågar att länssytrelserna blir mer serviceintriktade.

- Länsstyrelsen måste bli bättre på att lyssna, kommunicera råd och vägledningar så att företagen förstår dem, då ökar legitimiteten, säger Andersson.

11 feb
Läs mer om Regelkrånglet
Anders Tegnell på dagens pressträff. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Folkhälsomyndigheten: 59 nya dödsfall – totalt 239

Antalet dödsoffer till följd av covid-19 har ökat till 239, meddelar Folkhälsomyndigheten på sin dagliga pressträff. Det är en ökning med 59 personer jämfört med gårdagen. 393 personer vårdas eller har vårdats på intensiven.

Nästan 5 000 personer i Sverige har bekräftats smittade av coronaviruset, en ökning med 512 personer sedan i går. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att kurvan över smittfall börjar bli brantare.

– Tittar man på senaste månaden i Sverige har vi en relativ flack kurva men nu har vi en ganska brant uppgång, säger han och understryker vikten av att följa myndighetens rekommendationer.

– Nu finns det ännu större anledning att hålla hårt i råden under några veckor framåt.

2 tim
Johan Carlson och Lena Hallengren. Marko Säävälä/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndighetens nya råd: Äldre bör undvika mataffärer helt och hållet

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya riktlinjer och tydliggjort hur människor ska agera för att undvika smittspridning. De presenterades av generaldirektören Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren på en pressträff i dag.

Myndigheten ger ett generellt råd att undvika rusningstrafik och fester såsom dop, kalas och bröllop. Äldre personer över 70 år uppmanas att undvika mataffärer och kollektivtrafiken helt.

Även för handeln har reglerna förtydligats: Affärer och butiker bör begränsa antalet kunder som vistas i butiken samtidigt, samt anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra i köer.

Johan Carlson säger också att idrottsföreningar i så stor utsträckning som möjligt bör hålla sina träningar utomhus och skjuta upp matcher och cuper.

Det finns inga sanktioner mot den som bryter mot riktlinjerna. Men det är likväl en skyldighet att följa dem, säger Carlson.

– Man har en skyldighet att följa detta. Det är alltså inte frivilligt.

3 tim
Illustrationsbild. Adam Ihse / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdföreträdare: ”Sänkta krav medför stora risker”

Regionernas ändring av riktlinjerna för vårdpersonal som arbetar med covid-19-patienter bygger inte på vetenskaplig grund och innebär flera allvarliga risker. Det skriver 17 infektionsspecialister och läkarföreträdare på DN debatt.

De pekar bland annat på att man på flera håll nu inte längre kräver munskydd och långärmade rockar för vårdpersonalen. Detta ökar risken för att de sjukhusanställda själva blir sjuka, att de sprider smittan vidare och att de tvingas sjukskriva sig, vilket innebär ett ökat tryck på vården.

”All vårdpersonal måste förses med korrekt skyddsutrustning och utbildning i hur den ska användas”, anser debattörerna.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Bild från filmen Clarence House / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Prins Charles: ”Nu är jag på andra sidan sjukdomen”

Storbritanniens prins Charles har gjort sitt första framträdande sedan han diagnosticerades med covid-19. I en videohälsning konstaterar han att det varit en ”märklig, frustrerande och ofta plågsam erfarenhet”.

– Nu är jag på andra sidan av sjukdomen men är fortfarande i ett tillstånd av isolering, säger prins Charles.

I ett pressmeddelande konstaterar det brittiska hovet att prinsen nu har avslutat sin tid i karantän men att hans fru Camilla, som testat negativt för viruset, kommer att befinna sig i självisolering till slutet av veckan.

22 min
Illustrationsbild: Piazza Duomo i Milano desinfekteras.  PIERO CRUCIATTI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Italien förlänger virus-restriktioner till 13 april

Italien har beslutat att förlänga de restriktioner på samhälle och näringsliv som infördes i mars i syfte att dämpa spridningen av coronaviruset. Restriktionerna ska nu gälla fram till den 13 april, uppger hälsovårdsministern Roberto Speranza enligt Direkt med hänvisning till Reuters.

– Vi får inte missta de första positiva signalerna som en signal om att faran är över. Data visar att vi är på rätt spår och att de drastiska åtgärderna bär frukt, sa han inför parlamentets överhus på onsdagen.

De senaste dagarna har antalet nya virusfall ökat i långsammare takt än tidigare, samtidigt som antalet dödsfall hållit sig stabilt.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Tunga fall på Wall Street efter Trumps varning

Wall Street öppnar brant nedåt på onsdagen efter dystra uttalanden från president Donald Trump. Efter några minuters handel står de ledande indexen som följer:
• S&P 500: –3,7 procent
• Nasdaq: –2,9 procent
• Dow Jones: –3,5 procent


Trump sa i går kväll att USA måste förbereda sig på ”två väldigt, väldigt smärtsamma” veckor till följd av virusspridningen. Vita huset spår att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i pandemin.

I går avslutade New York-börserna sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen 2008. S&P 500 har backat 20 procent under årets första tre månader.

Doubleline Capitals vd Jeffrey Gundlac tror att börsen kommer att nå nya bottennivåer under april efter att ha studsat upp de senaste två veckorna.

– Marknaden har verkligen tagit sig tillbaka till en motståndszon. Men om vi faller under mars lägstanivå så kommer vi att få en mer utdragen nedgångsperiod, säger han till CNBC.

På bolagsfronten backar både Xerox och HP 5 procent. Flera medier rapporterade i går att Xerox drar tillbaka sitt fientliga bud på HP till följd av coronakrisen.

Varuhusjätten Macy’s tappar 6 procent. Bolagets marknadsvärde har rasat med 70 procent på bara en månad till följd av butiksstängningar i spåren av coronaviruset. På grund av det låga börsvärdet kommer aktien nästa vecka att plockas bort från S&P 500-indexet.

Texten uppdateras.

25 min
Öde Drottninggatan i Stockholm. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsfallet tilltar i Stockholm – OMXS30 ner 3 procent

Stockholmsbörsen tog ett rejält kliv nedåt i tidiga handeln på onsdagen och utökade nedgången efter lunch. Vid klockan 13.20 ligger index som följer:
• OMXS30: −3,4 procent
• OMXSPI: −3,4 procent
Nästan alla storbolag handlas i rött. SKF, SCA och Autoliv återfinns i botten med nedgångar på över 5 procent. Tele2 står emot bäst och har stundtals näsan över nollstrecket.

Illavarslande tecken för svensk ekonomi dominerar nyhetsflödet.

Swedbank/Silfs inköpschefsindex över industrin föll brant i mars och noterar den största nedgången någonsin. Konjunkturinstitutet räknar i en färsk men osäker prognos med att svensk BNP faller med 6 procent i andra kvartalet.

Bland bolagsnyheter tvärvänder Nordea om utdelningen och beslutar nu att skjuta upp den med hänvisning till ECB:s rekommendationer. Aktien backar i linje med index.

Mekonomen rasar 13 procent efter att ha flaggat för ”väsentligt negativ påverkan” av coronaviruset och dataintrång.

Skistar tappade inledningsvis 6 procent, men återhämtade snart hela kurstappet. Efter börsens stängning i går meddelade bolaget att de stänger alla sina anläggningar i Sverige.

SBB rasar 14 procent efter att en planerad miljardaffär med Nyfosa sprack på tisdagskvällen.

Idag 06:35
Illustrationsbild.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blandat på Asiens börser – Kina lyfter på ny data

Ledande Asienbörser avslutade onsdagens handel under nollstrecket:
• Nikkei: −4,5%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: −0,1%
• Hang Seng: −2,2%
• Kospi: −3,9%

De kinesiska indexen lyftes till en början av ett oväntat starkt inköpschefsindex för tillverkningsindustrin från Caixin/Markit, som visade ett värde på 50,1 – strax över gränsen för expansion. Analytikerna hade enligt Reuters väntat sig ett PMI på 45,5. Motsvarande siffra för februari, i spåren av coronakrisen, var 40,3.

Desto dystrare var utfallet i Bank of Japans industriindex för mars, som kom in på −8. Det var den lägsta nivån sedan mars 2013, enligt Reuters. Utfallet var däremot bättre än de −10 som analytikerna hade väntat sig.

I går stängde Wall Street sitt sämsta kvartal sedan finanskrisen i slutet av 2000-talet. Dow Jones la samtidigt sitt värsta Q1 någonsin till handlingarna.

Idag 03:39
Läs mer om Dagens börs
Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef vid Konjunkturinstitutet. Bezav Mahmod/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

KI varnar för ”synnerligen djup lågkonjunktur”

En synnerligen djup lågkonjunktur väntar Sverige i spåren av covid-19, skriver Konjunkturinstitutet i sin senaste prognos.

KI räknar med att BNP ska falla 6 procent i andra kvartalet. Samtidigt flaggar KI för att mer kortsiktiga prognoser är av begränsat värde på grund av det osäkra läget kring virusutbrottet.

KI skriver också att den relativt låga statsskulden ger stort utrymme för att stötta ekonomin.

– Att Konjunkturinstitutet varnar för en synnerligen svår lågkonjunktur är en tydlig larmsignal. Vi måste göra mer för att undvika företagsdöd och massarbetslöshet, säger Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, i en kommentar.

Han fortsätter:

– Vi håller med KI om behovet av mer kraftfulla åtgärder. Sveriges låga statsskuld gör att det finns ett stort utrymme för ytterligare insatser. Nu är det hög tid att använda den möjligheten. Det handlar om att lyfta bort kostnader från företagen och omgående förstärka systemet för korttidspermittering.

Idag 07:29
JESSICA GOW
undefined

Konkurserna ökar rekordsnabbt

Coronakrisen fortsätter att slå hårt mot svenska företag. Nya siffror från kreditinformationsföretaget UC visar att i mars månad ökade konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen med 123 procent.

– Att besöksnäringen har problem kommer inte som en överraskning. Om omsättningen minskar med 70–80 procent eller mer i ett svagt bolag blir läget snabbt akut. Hotell- och restaurangbranschen har det oerhört tufft. Hotellen står tomma och det är glest på krogen. Med låga marginaler och höga hyror upplever branschen en konkursvåg vi aldrig sett tidigare. Branschen har alltid varit konkursutsatt men aldrig i den här omfattningen, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

I transportsektorn ökade antalet konkurser med 105 procent jämfört med mars förra året.

– Om vi spanar framåt så kommer underleverantörer till bilindustrin få en allt tuffare situation. Delar av industrin står nu still då viktiga komponenter i produktionskedjan saknas. Åkerier, som ofta har små marginaler, kommer också att drabbas när efterfrågan faller. Vågen av konkurser antas fortsätta när krisen breder ut sig i samhället och även påverkar större bolag, säger Richard Damberg.

Idag 06:39
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer