Borgen, Ørn E. / TT NYHETSBYRÅN
Handeln i siffror

Svag krona pressar modehandeln

2019 har varit ett trögt år för modehandel. Både kläd– och skohandel visar på minussiffror och utöver e-handelsexpansionen har den försvagade kronkursen påverkat modehandelns priser och marginaler negativt. Det visar Svensk Handels Stilindex.

– Den fördjupade internationella konkurrensen innebär att priserna sätts globalt medan kostnaderna för hyror och arbetskraft fortsatt sätts på den svenska inhemska marknaden. Minskade konsumentpriser samtidigt som importpriserna går upp är ett tecken på den stenhårda konkurrensen och att företagen inte kan kompensera sig för de stigande importpriserna, vilket pressar lönsamheten, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel, i en kommentar.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Handeln i siffror

Toppnyheter

Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Tusentals jobb i Skåne hotade på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos för Skåne antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 till 19 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det skriver Sydsvenska Handelskammaren som analyserat rapporten.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt. Vi vill betona vikten av en ordentlig upprustning och expandering av elnäten, men också belysa vikten av regional elproduktion. Det är centralt för vår förmåga att generera välstånd, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

2 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ygeman får kritik för elbristen

Energiminister Anders Ygeman får kraftig kritik för sin plan att trygga elförsörjningen till företagen, uppger Ekot.

fPlus berättade i en mycket uppmärksammad och spridd artikel i fredags om att den svenska elkrisen är värre än någonsin och att företagen larmar om att det kommer att bli mycket värre. Till Ekot säger Lina Håkansdotter, avdelningschef Hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, att elbristen utgör ett allvarligt hot mot sysselsättning och klimatomställning.

Anders Ygeman svarar att det gjorts en tillfällig kapacitetslösning i södra Sverige för att säkra energiförsörjningen till att uppdateringen av stamnätet är klart 2025. Men Lina Håkansdotter varnar för följderna av de tillfälliga lösningarna.

– Det är en kortsiktig lösning. Det blir dyrare och tar längre tid än vad som egentligen skulle varit fallet om man hade gjort rätt från början, säger Lina Håkansdotter, till Ekot.

Igår 19:14
Läs mer om Den akuta elkrisen
Studenter utanför The Widener library på Harvarduniversitetet.  Charles Krupa / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Toppuniversitet i USA stämmer Trumpregeringen

De amerikanska prestigeskolorna Harvard och Massachusetts Institute of Technology stämmer Trumpadministrationen efter beslutet om att utländska studenter inte får stanna i USA och ta kurser online i höst, rapporterar CNN.

Tidigare i veckan har flera universitet gett beskedet att de kommer att fortsätta med onlineundervisning även för elever som bor på campus i höst.

Harvard anser att beslutet endast har tagits för att pressa skolorna att öppna igen. Senast i går kallade president Donald Trump onlinekurser för ”larviga”.

1 tim
Kanye West under ett besök i Vita huset 2018/Donald Trump (Arkivbilder). TT
undefined

West slutar stötta Trump: ”Tar av den röda kepsen nu”

Kanye West är inte längre en supporter av president Donald Trump, säger rapparen till affärstidningen Forbes.

– I och med den här intervjun tar jag av mig den röda kepsen, säger han och syftar på den röda baseballkepsen med Trumps motto ”Make America great again”.

I helgen meddelade West på Twitter att han ställer upp i presidentvalet som en oberoende kandidat. I Forbesintervjun förtydligar han att han kommer kandidera under en ny banderoll – ”the Birthday Party” (födelsedagspartiet eller födelsedagskalaset reds anm).

I intervjun säger han att han ger sig in i valrörelsen med målet att vinna, likt ”allt annat han tagit sig för i livet”.

5 tim
Donald Trump.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya boken: Trump betalade för höga betyg på prov

USA:s president Donald Trump betalade en annan person för att göra de så kallade SAT-proven, som används för att kvalificera sig för college i USA.

Det skriver hans brorsdotter, Mary Trump, i sin bok om honom, rapporterar Reuters. De höga betygen som Trump fick på proven hjälpte honom att komma in på den prestigefyllda skolan Wharton business school, skriver New York Times och citerar bokens manuskript.

I boken skriver brorsdottern att presidenten ser ”fuskande som ett sätt att leva.”

Igår 21:09
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild. Johanna Norin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Stor del av dödsfallen sker fortsatt på äldreboenden

Fortfarande är nära hälften av alla som dör av covid-19 i Sverige personer som bor på äldreboenden, skriver SvD. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckosiffror bodde 47 procent av de döda på äldreboenden.

– Så vitt jag förstår har andelen inte sjunkit väldigt mycket. Men totalantalet har naturligtvis minskat, säger myndighetens generaldirektör Johan Carlsson.

Han säger vidare att situationen på boendena är ”bättre, men långt i från över”.

Runt 200 nya fall konstateras på äldreboende varje vecka i nuläget, jämfört med över 800 när läget var som värst.

13 min
Intensivvård. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Färre än hundra iva-vårdas för covid-19: ”Glädjande”

Just nu intensivvårdas 92 personer för covid-19 i Sverige, rapporterar Ekot. Det är första gången siffran sjunkit under 100 sedan den stora ökningen tog fart tidigare i vår.

– Det är väldigt glädjande och positivt inte minst för de som drabbas men också för sjukvården i sig, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

När situationen var som värst intensivvårdades över 500 personer i Sverige.

35 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Lågprisbutikerna slår försäljningsrekord under coronakrisen

Coronakrisen har fått konsumenterna att rusa till lågpriskedjorna och efter en försäljningsdipp i våras har butiksjätten Jula nu slagit försäljningsrekord för maj och juni, rapporterar Di.

Efter den första hamstringsfasen har kunderna gått över till att handla produkter till semestern, gör det själv-projekt och heminredning. Med inställda resplaner har man istället fått mer över för hemmet, och det bedöms att trenden kan innebära en långsiktig boost för lågprishandeln.

För handeln i stort att det positiva nyheter, då lågprishandelns snabba tillväxt de senaste åren motverkat butiksdöden.

– När den ekonomiska verkligheten kommer ikapp oss blir lågpris ett nödvändigt val för många, säger Göran Westerberg, vd på Rusta, till Di.

2 tim
Illustrationsbild. Pedersen, Terje / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boende oroliga över att inte klara hyran i pandemin

Mellan 150 och 250 personer hör varje vecka av sig till Hyresgästföreningen eftersom de är oroliga för att inte kunna betala hyran, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Många av de som ringer har inte kunskap om att man måste betala hyran, det är jätteviktigt att göra det annars riskerar man att bli av med sitt hyreskontrakt, säger förbundsordförande Marie Lindner till Ekot.

Hon poängterar att hyresvärden inte behöver acceptera en försenad betalning, men att det bästa rådet är att ta kontakt med sin hyresvärd för att se om det går att lösa.

Idag 03:46
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Ann Linde.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Ann Linde: Beklagligt att USA lämnar WHO

Utrikesminister Ann Linde (S) tycker att det är beklagligt att USA lämnar Världshälsoorganisationen WHO.

”Vår relation till USA förändras inte av det amerikanska beskedet men Sveriges inställning är att världen behöver mer samarbete – inte mindre – för att bekämpa gränsöverskridande hot mot människors hälsa”, skriver hon i en kommentar till TT.

Det var i slutet av maj som USA:s president Donald Trump meddelade att USA drar sig ur allt samarbete med Världshälsoorganisationen. Beskedet om utträdet har nu officiellt lämnats över till FN.

3 tim
 Inrikesminister Maria Ohisalo (i mitten). Mikko Stig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finland hoppas öppna för svenskar inom kort

I dag förhandlar den finska regeringen om landets reserestriktioner och från vilka länder besökare välkomnas. Svenskar kommer troligtvis inte vara bland dem – men regeringen hoppas att så snart som möjligt kunna öppna för Sverige, enligt inrikesminister Maria Ohisalo.

– Vi har haft möten med de nordiska ministrarna. Alla förstår att man måste följa med coronaläget och ta beslut enligt det, säger hon till Hufvudstadsbladet.

2 tim
Exempel på ett digitalt coronapass / passagerare på Kastrups flygplats  Danska polisen/ TT
undefined

Danmark inför ”coronapass” för utlandsresor

Danmark vill utfärda officiella ”coronapass” till medborgare som ska resa utomlands. Det uppger landets hälso- och äldredepartement i ett pressmeddelande.

Danskar ska kunna testa sig för covid-19 och sedan logga in på en hemsida och ladda ner sitt kostnadsfria pass.

– På flera platser måste man kunna visa upp ett negativt covid-19-test och med det här passet kan danskarna ha med sig en officiell dokumentation på resan, säger hälso- och äldreminister Magnus Heunicke i ett pressmeddelande.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Morgan Johansson (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Johanssons svar om SVT-intervjun: ”Inget konstigt”

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Twitter att han inte ville debattera migrationskommitténs arbete i SVT eftersom han inte sitter i kommittén. Det skriver han på Twitter.

”Det här är inget konstigt, så har det alltid varit och det vet Moderaterna. Men när en fråga är så infekterad som denna, så är det lätt att vi får sidodiskussioner och stickspår - ’debatten om debatten’”, skriver han.

Johansson har fått kritik för att han inte ville ställa upp på en debatt mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard när de gästade SVT:s Morgonstudion i går morse.

2 tim
Tomas Tobé, Moderaterna. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tobé: Migrationspolitiken i EU måste skärpas nu

Eftersom Socialdemokraterna ”kastat in handduken” när det gäller att skärpa den svenska migrationspolitiken, står hoppet till EU:s kommande migrationspakt. Det skriver Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé på Aftonbladets debattsida, med anledning av att de migrationspolitiska samtalen mellan M och S brutit samman.

Tobé skriver att M kommer att driva på för att asyl ska prövas vid EU:s yttre gräns, förstärkta gränskontroller och mer pengar till kustbevakning och Europol. Han skriver att ett stort ansvar vilar på den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S), som är ansvarig för att ta fram en invandringspolitik som EU kan enas om.

”Det är hög tid att Ylva Johansson inser att en stramare politik behövs omgående”, skriver Tobé.

1 tim
Maria Malmer Stenergard och Morgan Johansson.  TT
undefined

Kritik mot att Johansson vägrade debattera i SVT

Justitieminister Morgan Johansson (S) ville inte debattera mot Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard när de båda gästade SVT:s Morgonstudion på tisdagen, skriver Aftonbladet.

Malmer Stenergard menar att det kändes ”bisarrt” att sitta mittemot varandra utan att få debattera. Hon riktar även kritik mot att Johansson fick sista ordet och att hon inte fick bemöta hans uttalanden.

På Twitter skriver Morgan Johansson att anledningen till att han inte ville debattera är att han inte sitter i migrationskommittén.

Judit Ek som är ställföreträdande ansvarig utgivare på SVT Nyheter säger att man i efterhand diskuterat situationen.

– Det blev inte så bra för tittarna visuellt i studion när de stod mitt emot varandra och inte debatterade, säger hon till tidningen.

5 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer