Peter Dahlberg, avgående vd för Anicura Anicura
Sveriges entreprenörer

Superentreprenören: Så fixar du rekordtillväxt

Hur lyckas man skapa och uppehålla rekordtillväxt i sitt företag? Enligt Peter Dahlberg, stjärnentreprenören bakom Anicura, gäller det att vara strukturfascist. I intervju med Dagens Industri berättar han hur du lyckas få ditt företag att växa utan att tumma på kvaliteten.

Efter åtta framgångsrika år avgår Peter Dahlberg som vd för Anicura. Hans företag uppskattas ha växt med 40–50 procent årligen sedan starten, något som delvis beror på de lyckade förvärv som organisationen gjort. Enligt Peter Dahlberg krävs det mycket arbete för att lyckas med ett förvärv, och hans tips är att både ställa krav på kvalitet och att ha tydliga värderingar och en stark kultur inom den egna organisationen.

Dessutom får man inte stirra sig blind på de finansiella talen. Det är minst lika viktigt att medarbetare och kunder är nöjda. Därför måste man som chef det ha fortsatt nära kontakt med alla delar av organisationen när verksamheten börjar växa.

Och så gällde det ju att lägga fokus på struktur.

– Mycket handlar också om struktur. Man måste vara strukturfascist för att kunna driva 50-procentig tillväxt år efter år, säger Peter Dahlberg till DI.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

Igår 14:46
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya tusenlappar väntar Sveriges höginkomsttagare

Tjänar du 25 000 kronor i månaden får du 30 kronor i skattesänkning nästa år. Tjänar du 40 000 kronor får du 50 kronor. Tjänar du däremot 100 000 kronor blir skattesänkningen hela 2 460 kronor per månad, visar en genomgång som Swedbank gjort åt DI.

– Återigen ser det ut att bli ett år där höginkomsttagare får de största förbättringarna, både procentuellt och i kronor, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till tidningen.

Höginkomsttagarna gynnas mest av den aviserade slopningen av värnskatten men Swedbank har också tagit med förändringar i prisbasbelopp och skiktgräns i sina beräkningar.

Igår 09:11
Läs mer om Det svenska skattetrycket