Anders Haskels aktier

Succéaktien som har mycket mer att hämta

En stark företagskultur kan räcka långt. Därför kommer denna aktieresa att hålla i sig långt efter att ledningen har lämnat över rodret till nästa generation, skriver fPlus aktiekrönikör Anders Haskel.

Då och då pratar jag inför aktiesparare. Ett bolag som det nästan alltid kommer frågor om är Nibe.

Den småländska industrikoncernen är ett på många sätt unikt företag. Frågan på mötena med aktiesparare ställs alltid med undertonen om Nibes fantastiska resa kan fortsätta och framför allt om det finns ännu mer att hämta i aktiekursen.

Efter noteringen 1997 kostade aktien drygt 1 krona efter omräkning för emissioner och aktieuppdelningar. Under de senaste tio åren har aktien gått från dryga tian till dagens kurs strax över 100 kronor. Bolaget har under samma period växt avsevärt genom en kombination av kloka företagsköp och organisk tillväxt.

Aktien är inte billig med en värdering en bit över 20 gånger vinsten, men det ska den heller inte vara. Kvalitetsföretag är ofta värda sitt pris. En klassisk börsklyscha är att det är bättre att betala ett högt pris för ett exceptionellt företag än att betala lågt för ett problembolag.

Bra vid tillfälliga svackor

Så mitt svar på frågan är att Nibe är en aktie som absolut bör vara kvar i portföljen och det kan också bli lönande att köpa ytterligare aktier, gärna i lägen när börsen är nere i tillfälliga svackor.

En central anledning till Nibes framgångar är den närmast unika kultur som ledning och ägare, med vd Gerteric Lindquist i spetsen, lyckats skapa. Han har suttit på vd-posten under hela den tid som Nibe varit på börsen. Även om det inte kommit några signaler om att Gerteric Lindquist, född 1951, är på väg att lämna sin position kommer han rimligen inte att vara kvar på koncernchefsstolen särskilt länge till.

En garanti för det är att personer i nuvarande och tidigare styrelse och ledning äger drygt en femtedel av aktierna och nästan hälften av rösterna.

Det kommer att skapa en viss osäkerhet men behöver inte spela någon stor roll. I Nibes innersta kretsar finns det säkert tankar om det framtida ledarskiftet. Den mycket starka företagskultur som råder i Nibe och de principer som gäller för att driva koncernen kommer förhoppningsvis att leva kvar under lång tid framåt. En garanti för det är att personer i nuvarande och tidigare styrelse och ledning äger drygt en femtedel av aktierna och nästan hälften av rösterna. Gerteric Lindquist som ingår i denna grupp är själv ägare till nästan 5 procent av aktierna, värda drygt 2,3 miljarder kronor.

Rätt produkt

Produktmässigt ligger Nibe helt rätt med en tydlig inriktning mot produkter som bidrar till effektivare energianvändning. Störst är affärsområdet Climate Solutions där bland annat värmepumpar ingår.

Nibes mål är att fortsätta växa med i genomsnitt 20 procent per år. Det kommer att kräva en fortsatt hög förvärvsaktivitet även om förutsättningarna är goda för en stabil organisk tillväxt på många av Nibes områden.

Infrias tillväxtmålet kommer Nibe att gå från en omsättning på dagens drygt 20 miljarder kronor till 50 miljarder 2024 och vidare till 125 miljarder år 2029. Det låter mycket men torde ändå inte vara osannolikt. Om resultatet hänger med i samma takt kan Nibe nå en vinst per aktie på 25 kronor under de kommande tio åren.

Att aktien i det läget om några år står betydligt högre än idag är i så fall nästan givet.

Toppnyheter

Donald Trump. TT.
Trumps Amerika

Trump: Diskussion om sänkt skatt pågått länge

USA:s president Donald Trump hävdar att han kan sänka kapitalskatten utan kongressens medgivande. Det rapporterar Bloomberg.

Metoden för att göra detta skulle vara att justera kapitalvinster för inflation.

– Vi har talat om att indexera under en längre tid, sa Donald Trump vid en presskonferens i Vita huset på tisdagskvällen och fortsatte:

– Många människor gillar tanken och det kan göra väldigt lätt, det kan göras direkt av mig.

Trumps uttalande kommer efter att The Washington Post tidigare under dagen rapporterat att Trumpadministrationen överväger sänkningar av löneskatten för att boosta den nedåtgående ekonomin.

Men Trump dementerar att landet skulle vara på väg in i en recession. Vi är ”väldigt långt från en recession” och skattesänkningarna har diskuterats under en tid, sa han.

1 tim
Trumps tweet och Donald Trump. Twitter/AP/TT
undefined

Trumps bild: Jag lovar att inte göra så mot Grönland

USA:s president Donald Trump har lagt upp en bild föreställande en skyskrapa med Trumps namn på toppen inklippt på Grönland på Twitter. I inlägget skriver han att han ”lovar att inte göra så mot Grönland”.

Bilden kommer efter att Trump visat intresse för att köpa Grönland, ett tilltag som varken Grönland eller Danmark varit särskilt roade av. Presidenten har dock sagt att ett eventuelt köp inte ligger överst på prio-listan, skriver The Guardian.

Idag 05:41
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild TT
Den svenska kronan

Analys: Partierna avgör krisande kronans framtid

Riksdagens partier avgör den svenska kronans framtid, skriver SvD Näringslivs Louise Andrén Meiton efter att kronan under tisdagen nått sin lägsta nivå mot dollarn på 17 år.

”Sedan Riksbanken blev självständig har många politiker tassat på tå för att inte riskera att klampa in och påverka oberoendet. Men snart måste de faktiskt bestämma sig”, skriver Andrén Meiton.

Hon skriver att det blivit något av en svensk paradgren att försvaga valutan för att hjälpa kronan, men frågar sig nu om ”forntida valutadopning verkligen är framtidens melodi”.

På längre sikt borde den utbombade svenska kronan kunna repa sig, skrev Dagens Industris Johanna Jeansson i lördags. Hon menar att kronan är en av de mest undervärderade valutorna just nu.

”Mätt mot ett handelsvägt index är den svenska valutan cirka 10 procent svagare jämfört med de senaste tjugo årens trend”, skrev Jeansson.

5 tim
Läs mer om Den svenska kronan
Guiseppe Conte anländer till mötet med president Sergio Mattarella. Massimo Percossi / TT NYHETSBYRÅN
Italiens nya regering

Presidenten godtar avgång – inleder samtal för lösning

Italiens president Sergio Mattarella har godkänt premiärminister Giuseppe Contes avgångsbegäran och kommer att påbörja överläggningar med partiledare i morgon i ett försök att hitta en lösning på krisen. Det uppger hans kontor enligt Reuters.

Presidenten har bett Conte att vara kvar i sin tjänst för att bedriva det vardagliga regeringsarbetet medan samtalen pågår.

Mötena med partiledarna kommer att pågå onsdag samt torsdag.

3 tim
Matteo Salvini i mitten. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Contes avgång var ett direkt slag mot Salvini

Italienska regeringar har en tendens att splittras, så frågan är om den som tar över efter att premiärminister Giuseppe Conte avgått kommer att vara längre? undrar Washington Posts Adam Taylor i en analys.

Att Conte självmant valde att avgå kan tolkas som ett direkt slag mot vice premiärminister Matteo Salvini vars mål är ett nyval, skriver han. Enligt Taylor kan agerandet leda till att Femstjärnerörelsen försöker få till samarbete med Demokratiska partiet eller Forza Italia för att slippa nyval.

Under sitt tal till senaten valde Conte att gå hårt åt Salvini som han menade har ”ansvarslöst” satt landet i kris. ”Med tanke på Italiens meritlista ser den förutsägelsen ut att vara säker”, skriver Taylor.

SVT:s Jennifer Wegerup skriver i en analys att regeringskrisen öppnat en rad alternativ – men att det oavsett vad kommer leda till en kamp utan dess like. Detta då det finns flera mindre partier som skulle kunna bilda en rad olika koalitioner, skriver hon.

”Frågan är vad president Mattarella nu kommer att göra.”

5 tim
Matteo Salvini/Giuseppe Conte. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Salvini: Redo att skjuta på nyval tills budgeten är klar

Lega-ledaren Matteo Salvini är redo att hålla koalitionsregeringen vid liv tills budgeten för 2020 godkänts innan landet går till nyval. Det säger vice premiärministern enligt Reuters.

Tidigare i dag meddelade premiärminister Giuseppe Conte sin avgång. Han kallade Salvinis agerande att utlösa den här konflikten för ”ansvarslöst”.

Nu är det upp till presidenten att välja mellan att utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering. Enligt statsvetaren Fabio Cristiano tyder allt på att det är möjligt med en ny regeringsbildning – utan att ett nyval behöver hållas, skriver TT.

Idag 16:06
Läs mer om Italiens nya regering

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ulf Kristersson.  Naina Helèn Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elbristen

M: Sverige behöver en ny energikommission

För att Sverige ska nå upp till sina ambitiösa klimatmål och leva upp till Parisavtalet behövs en långsiktig energipolitik som både kan tillgodose en ökad efterfrågan på el och radikalt sänka utsläppen. Det skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered på SvD Debatt.

De föreslår att Sverige inför en ny energikommission, som bör tillsättas omgående och arbeta under tolv månader för att sedan lämna underlag till en uppdaterad och bred politisk överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken.

”Vi riktar oss i första hand till de partier som ser att basen i Sveriges långsiktiga energipolitik måste utgöras av förnybart och kärnkraft”, skriver Kristersson och Hjälmered.

2 tim
undefined

Eon larmar: Risk för akut elbrist ökar

Den tyska energikoncernen Eon varnar för att risken för akut elbrist ökat ytterligare, rapporterar Dagens Industri.

– Läget för den svenska elförsörjningen är oerhört allvarligt. Och tyvärr har det förvärrats ytterligare bara under sommaren. Anledningen är bland annat att regeringen trots varningssignalerna om allvarliga konsekvenser chockhöjt skatten på kraftvärme nu i augusti, säger Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution till DI.

Enligt Johan Mörnstam, tvingas koncernen att lägga ned hela elproduktionen i Heleneholmsverket i Malmö.

Idag 15:51
Läs mer om Den akuta elbristen