Anders Haskels aktier

Succéaktien som har mycket mer att hämta

En stark företagskultur kan räcka långt. Därför kommer denna aktieresa att hålla i sig långt efter att ledningen har lämnat över rodret till nästa generation, skriver fPlus aktiekrönikör Anders Haskel.

Då och då pratar jag inför aktiesparare. Ett bolag som det nästan alltid kommer frågor om är Nibe.

Den småländska industrikoncernen är ett på många sätt unikt företag. Frågan på mötena med aktiesparare ställs alltid med undertonen om Nibes fantastiska resa kan fortsätta och framför allt om det finns ännu mer att hämta i aktiekursen.

Efter noteringen 1997 kostade aktien drygt 1 krona efter omräkning för emissioner och aktieuppdelningar. Under de senaste tio åren har aktien gått från dryga tian till dagens kurs strax över 100 kronor. Bolaget har under samma period växt avsevärt genom en kombination av kloka företagsköp och organisk tillväxt.

Aktien är inte billig med en värdering en bit över 20 gånger vinsten, men det ska den heller inte vara. Kvalitetsföretag är ofta värda sitt pris. En klassisk börsklyscha är att det är bättre att betala ett högt pris för ett exceptionellt företag än att betala lågt för ett problembolag.

Bra vid tillfälliga svackor

Så mitt svar på frågan är att Nibe är en aktie som absolut bör vara kvar i portföljen och det kan också bli lönande att köpa ytterligare aktier, gärna i lägen när börsen är nere i tillfälliga svackor.

En central anledning till Nibes framgångar är den närmast unika kultur som ledning och ägare, med vd Gerteric Lindquist i spetsen, lyckats skapa. Han har suttit på vd-posten under hela den tid som Nibe varit på börsen. Även om det inte kommit några signaler om att Gerteric Lindquist, född 1951, är på väg att lämna sin position kommer han rimligen inte att vara kvar på koncernchefsstolen särskilt länge till.

En garanti för det är att personer i nuvarande och tidigare styrelse och ledning äger drygt en femtedel av aktierna och nästan hälften av rösterna.

Det kommer att skapa en viss osäkerhet men behöver inte spela någon stor roll. I Nibes innersta kretsar finns det säkert tankar om det framtida ledarskiftet. Den mycket starka företagskultur som råder i Nibe och de principer som gäller för att driva koncernen kommer förhoppningsvis att leva kvar under lång tid framåt. En garanti för det är att personer i nuvarande och tidigare styrelse och ledning äger drygt en femtedel av aktierna och nästan hälften av rösterna. Gerteric Lindquist som ingår i denna grupp är själv ägare till nästan 5 procent av aktierna, värda drygt 2,3 miljarder kronor.

Rätt produkt

Produktmässigt ligger Nibe helt rätt med en tydlig inriktning mot produkter som bidrar till effektivare energianvändning. Störst är affärsområdet Climate Solutions där bland annat värmepumpar ingår.

Nibes mål är att fortsätta växa med i genomsnitt 20 procent per år. Det kommer att kräva en fortsatt hög förvärvsaktivitet även om förutsättningarna är goda för en stabil organisk tillväxt på många av Nibes områden.

Infrias tillväxtmålet kommer Nibe att gå från en omsättning på dagens drygt 20 miljarder kronor till 50 miljarder 2024 och vidare till 125 miljarder år 2029. Det låter mycket men torde ändå inte vara osannolikt. Om resultatet hänger med i samma takt kan Nibe nå en vinst per aktie på 25 kronor under de kommande tio åren.

Att aktien i det läget om några år står betydligt högre än idag är i så fall nästan givet.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer