Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Studie: Koldioxidskatt inte så effektiv som man trott

En ny studie från Handelshögskolan i Stockholm visar att svensk koldioxidskatt inte haft lika stor effekt som man trott, rapporterar SVT Nyheter. 1991 införde Sverige en punktskatt på koldioxidutsläpp och forskargruppen har gått igenom svenska företags koldioxidutsläpp 1990–2008.

På knappt 20 år har utsläppen minskat – men inte hos företag som stått för 70–75 procent av alla koldioxidutsläpp i Sverige. Enligt professor Per Strömberg kan de till och med ha ökat sina koldioxidutsläpp, bland annat tack vare att stålindustrin lyckats få regeringen att införa undantag efter lobbyarbete.

Läs mer

Toppnyheter

Henrik Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Arvodesregler ett hot mot svensk tillväxt”

Högsta förvaltningsdomstolens dom om att styrelsearvoden ska beskattas som lön är en besvikelse. Det skriver styrelse- och näringslivsrepresentanter på SvD Debatt.

"Det innebär att ledamöters arvoden betraktas som lön, dock utan att de åtnjuter någon anställningstrygghet och de förmåner som följer med en anställning, till exempel tjänstepension", skriver de.

Det har även förödande på lång sikt eftersom det underminerar den svenska bolagsmodellen och de tydliga rollfördelningarna mellan ägare, styrelse och ledning, skriver debattförfattarna.

Med sämre förutsättningar kommer många kompetenta personer att neka framtida styrelseuppdrag.

Risken blir att hela det svenska näringslivet berövas på kompetenta ledamöter vilket lägger grunden för tillväxt och utveckling. Dessutom utarmas styrelsens på kompetens från yngre ledamöter och kvinnor. Det kan också leda till en förskjutning av makten från styrelser till så kallade advisory boards och konsulter – som inte behöver ta något ekonomiskt ansvar för sina beslut.

Nu uppmanar debattförfattarna politikerna att ta bort den "märkliga negativa särbehandlingen av ansvarstagande styrelseledamöter".

27 jan
Läs mer om Det svenska skattetrycket
British Airways-plan på Heathrow. LEON NEAL / AFP
Coronavirusets spridning

Viruset får British Airways att stoppa alla flyg till Kina – SAS fortsätter att flyga

British Airways stoppar alla direktflyg till och från Kina efter att Storbritannien gått ut och avrått från alla icke-nödvändiga resor till landet. Bakgrunden är coronavirusets spridning. Över 6 000 människor har insjuknat och drygt 130 dött, men siffrorna stiger kraftigt varje dag.

På flygbolagets hemsida finns det inga avgångar till Kina i januari eller februari.

I ett uttalande ber British Airways sina kunder om ursäkt och hänvisar till hemsidan för mer information.

Flygbolaget SAS, som har direktflygningar till Peking och Shanghai, har däremot inga planer på att ställa in avgångar.

1 tim
Bilder från evakueringarna på flygplatsen i Wuhan. TT
undefined

Evakueringarna har inletts: Första flyget landar i Tokyo

De första evakueringarna av japanska och amerikanska medborgare inleddes tidigt på onsdagsmorgonen från Wuhan i Kina, skriver AP.

Det japanska flygplanet med 200 personer ombord har landat i Tokyo och passagerare med symptom ska föras till en specialinrättning, medan övriga förs till andra sjukhus för undersökning.

Wuhan är epicentrum för coronaviruset och majoriteten av alla personer som insjuknat internationellt har själva varit i eller i närheten av staden.

I morgon ska EU-medborgare evakueras, rapporterar Ekot. Ett första plan ska ta hem 250 franska medborgare och senare i veckan ska ytterligare ett plan ta hem 100 medborgare från andra medlemsländer.

4 tim
En hotellanställd visar en termometer vid entrén där gäster screenas. HECTOR RETAMAL / AFP
undefined

Antalet smittade nu fler i Kina än vid sars-utbrottet

Antalet dödsfall som sätts i samband med coronaviruset uppgår nu till 132 stycken i Kina, en ökning från gårdagens 106. Det totala antalet bekräftade fall har nått 6 000.

Det betyder att siffran nu överstiger det officiella antalet smittade i landet under sars-epidemin 2002. 5 327 människor insjuknade och 349 dog av sars-utbrottet mellan november 2002 och juli 2003, enlig Sky News. Totalt dog 800 människor världen över.

Kina har avskedat en ansvarig person på Tianjins hälsokommission för ”allvarlig försummelse och oansvarighet” relaterad till coronaviruset, enligt lokal media i Jinyun, skriver nyhetsbyrån Direkt.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Donald Trump och Benjamin Netanyahu/Ann Linde. TT
Israel – Palestinakonflikten

”EU behöver bli en spelare – USA har tagit ledartröjan”

Jerusalem ska bli Israels ”odelade huvudstad”, enligt den 80-sidiga fredsplan som USA:s president Donald Trump presenterade i går. Planen omfattar en egen stat för Palestina men att Israel fortsatt får annektera Västbanken.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger att flera delar av fredsplanen är oacceptabla och strider mot internationell rätt.

– Framför allt att man ger rätt att ta stora delar av Jordandalen, man ger rätt till att låta bosättningar få vara kvar utan att det är en framförhandlad lösning, säger hon i P1-morgon.

Enligt Linde är inte heller planen för Jerusalem godtagbar. S-ministern hoppas nu på att EU blir en spelare i konflikten.

– Nu har USA helt tagit ledartröjan.

2 tim
En man håller en palestinsk flagga utanför USA:s konsulat i Istanbul. OZAN KOSE / AFP
undefined

Analys: Bästa alternativet för palestinierna

Historien visar att varje gång palestinierna avvisar en fredsplan blir allt värre för gruppen, skriver Jake Novak i en analys för CNBC. Han menar att palestinierna har skäl att inte gillar vissa delar av Trumps fredsplan men att de borde följa Indien och Pakistan som accepterat dåliga uppgörelser men i gengäld säkrat att man inte förlorar chansen till självständighet helt.

Jonathan Marcus skriver i en analys för BBC att palestinierna samtidigt har ställts inför ett ultimatum. ”Även om Trump erbjuder en väg mot att bli en egen stat är det en väldigt stukad sådan. Inga bosättningar försvinner och Israels territorium skulle expandera under planen”, skriver han. Marcus menar att frågan nu är att hur stor skada planen kommer orsaka genom att köra över palestiniernas strävan.

Igår 21:48
Palestinska protester mot Trumps plan.  AHMAD GHARABLI / AFP
undefined

Israel stärkt av Trumps plan – ska rösta om annektering

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu planerar rösta redan på söndag om att annektera 30 procent av israeliska bosättningar på Västbanken, skriver Washington Post med hänvisning till en talesperson för Israels regering.

De områden som berörs fanns med i den fredsplan som Donald Trump presenterade på en gemensam presskonferens med Israels Benjamin Netanyahu på tisdagen.

USA har sagt att om Israel genomför en sådan omröstning kommer USA att se det annekterade området som en del av Israel.

Igår 20:24
Läs mer om Israel – Palestinakonflikten
TT
Dagens börs

Stockholmsbörsen på plus – rapportbolag lyfter

Stockholmsbörsen stiger under slagig handel på onsdagen. Vid 09.30-tiden står de ledande indexen som följer:
• OMXSPI +0,4 %
• OMXS30 +0,3 %
Rapportfloden rullar vidare med SEB och Telia som de stora numren under morgonen. SEB överträffade vinstförväntningarna med råge men även kostnaderna och kreditförlusterna ökade. Aktien stiger 0,4 procent. Telias justerade rörelseresultat var också bättre än estimaten, men på minussidan guidar bolaget för ett sämre operationellt fritt kassaflöde under 2020. Aktien avancerar 2 procent och toppar OMXS30.

Billerud Korsnäs rapporterade som väntat ett kraftigt vinstfall och vittnar om en tuffare marknad. Förpackningsbolaget föreslår samtidigt en extrautdelning på samma nivå som den ordinarie. Aktien handlas upp 10 procent.

Godisjätten Cloetta stiger 8 procent efter att ha rapporterat ett nära 40-procentigt vinstlyft i det fjärde kvartalet. Mjukvarubolaget Micro Systemation redovisade i sin tur ett kraftigt vinstfall och aktien rasar 20 procent.

Swedbanks valberedning presenterade under morgonen sitt förslag om hur nästa styrelse ska se ut. Nästan hälften av ledamöterna byts ut. Aktien backar knappt 1 procent och placerar sig i bottenskiktet av storbolagsindexet.

Texten uppdateras.

13 min
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsfall i Hongkong när handeln återupptas igen

Asienbörserna handlas blandat på onsdagen. I Tokyo och Seoul börjar marknaderna återhämta sig medan Hongkong öppnar med rejäla nedgångar efter flera dagars helgstängt med anledning av det kinesiska nyårsfirandet – som dock präglats av coronavirusets spridning.
Vid 05.10 svensk tid visar ledande index som följer:
• Nikkei: +0,6%
• Shanghai: stängt
• Shenzhen: stängt
• Hongkong: −2,4%
• Kospi: +0,7%
Det pågående virusutbrottet har dödat över 130 personer i Kina och även om börshandeln återupptar i Hongkong på onsdagen förlängs exempelvis skolbarnens lov till den 17 februari. Hongkongs ledare Carrie Lam har utlyst virusnödläge och vidtagit ett helt paket av åtgärder för att begränsa kontakterna med Fastlandskina.

Flygbolagen fortsätter att straffas hårt på börserna då virusoro leder till inställda resor och börjar synas på bokningsläget.

4 tim
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer