Illustrationsbild. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Studie: Antikroppar kan försvinna på månader

Antikropparna som kroppen utvecklat för att mota bort coronaviruset kan försvinna inom bara några månader. Det visar en ny studie från King’s College London, rapporterar The Guardian.

Studien bygger på antikroppstester gjorda på drygt 90 patienter och sjukvårdspersonal. Enligt resultaten nådde andelen antikroppar i blodet sin topp i snitt cirka tre veckor efter att symtomen börjat. Därefter sjunker de snabbt undan – efter tre månader var det bara 17 procent av de undersökta personerna som hade samma höga nivåer av antikroppar och hos vissa gick det inte att se några antikroppar alls.

Samtidigt flaggar forskarna bakom studie inför att antikropparna inte ger hela bilden av immunitetsfrågan och pekar på att exempelvis så kallade t-celler kan spela en viktig roll.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Expertförslag: Obligatorisk förskola och studentpremie

Den som klarar gymnasiet och högskolan snabbare bör få en premie. Och förskolan bör bli obligatorisk från fyra års ålder. Det föreslår den så kallade Omstartskommissionen, enligt SR Ekot.

Omstartskommissionen är en expertgrupp som Stockholms Handelskammare tillsatt för att ta fram förslag som stärker Sveriges konkurrenskraft efter coronakrisen. Ytterligare ett förslag är att förskolan ska innehålla mer färdighetsträning.

– Satsa några timmar per dag med mera strukturerad utbildning och kunskapsuppbyggnad i naturligtvis framför allt språk för alla barn, säger Susanne Ackum, ansvarig för utbildningsfrågor i Omstartskommissionen, till Ekot.

3 tim
En frisör som klipper sin stamkund.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”De flesta konkurser sker under återhämtningen”

Det krävs ändringar i utformningen av stöden till företag i kris till följd av pandemin. Det skriver bank- och industrimannen Olof Sjöström på SvD Debatt.

”De flesta konkurserna sker under återhämtningen. Då ökar omsättningen och nya krediter behövs för att finansiera ökning av lager och kundfordringar”, skriver han.

Sjöström ger flera förslag på hur de utlovade miljarderna från regeringen ska nå företagen. Bland annat tycker han att hyresstöd är viktigt eftersom hyran ofta är en stor kostnad för mindre företag.

Igår 18:51
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer