Robin Olsen deppar. ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
EM-kvalet Herrar

Storförlust i EM-kvalet – straffarna knäckte Sverige

Trots tappert försvarsspel blev det förlust för Sverige i EM-kvalet borta mot Spanien. Matchen slutade 0–3 efter två straffmål i andra halvlek.

Första halvlek blev mållös, trots stundtals hård spansk press mot Sverige som räddades av en strålande Robin Olsen i målet. Andra halvlek började också lovande men i den 64:e minuten fick Spanien straff sedan Sebastian Larsson täckt ett inlägg med armen. Sergio Ramos placerade säkert in 1–0.

Med sju minuter kvar rev Filip Helander ner Álvaro Morata i straffområdet. Morata tog hand om straffen själv och rullade behärskat in 2–0. Kort därefter gjorde Mikel Oyarzabal 3–0 efter att ha vikt in åt vänster och skruvat in bollen i bortre.

Förbundskapten Janne Andersson menar att laget genomförde en taktiskt perfekt match, fram till 1–0-målet.

– Lite surt att förlora på det här sättet men Spanien är bättre, det är ett starkt lag, säger han till TV4.

Kvällens resultat i EM-kvalet

Bulgarien 2–3 Kosovo

Lettland 0–5 Slovenien

Spanien 3–0 Sverige

Polen 4–0 Israel

Danmark 5–1 Georgien

Nordmakedonien 1–4 Österrike

Irland 2–0 Gibraltar

Färöarna 0–2 Norge

Ukraina 1–0 Luxemburg

Serbien 4–1 Litauen

Tjeckien 3–0 Montenegro

Malta 0–4 Rumänien

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Efter två års handelskrig: Trump bekräftar delavtal

Kina och USA har kommit överens om en första fas av ett nytt handelsavtal länderna emellan – efter ett nästan två år långt handelskrig. Det bekräftar USA:s president Donald Trump på Twitter efter en presskonferens där Kina sagt i princip samma sak.

Presidenten skriver samtidigt att förhandlingarna omgående tas vidare.

”Vi kommer att börja förhandlingarna om den andra fasen direkt, i stället för att vänta tills valet 2020”, skriver Trump på Twitter.

Handelsrepresentanten Robert Lighthizer bekräftar samtidigt att avtalet innebär sänkta tullar på vissa kinesiska varor.

USA kommer att behålla tullar på 25 procent på varor för 250 miljarder dollar från Kina men sänka dem från 15 till 7,5 procent på varor för 120 miljarder dollar.

Idag 15:37
Chinese Vice Commerce Minister and Deputy International Trade Representative Wang Shouwen. JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina överens med USA om handelsavtalets utkast

Kinas handelsdepartement säger på en presskonferens att man nått ”stora framsteg” i förhandlingarna med USA om handelsavtalets första fas. Man ska vara överens med USA om skrivningarna i utkastet och ska spika ett datum för dess undertecknande.

USA uppges vidare ta bort sina tullar i flera steg samtidigt som Kina kommer att öka importen från USA och andra länder.

Utvecklingen medför också att inga nya tullar kommer att införas på söndag som planerat.

Världens börser stiger på beskedet.

Texten uppdateras.

Idag 15:11
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Handelsglädje i Asien när Xi och Trump uppges överens

Tokyobörserna tog täten när samtliga ledande index i Asien steg betydligt efter uppgifter på torsdagskvällen om att Kina och USA ska ha enats om ett fas ett-avtal. Även Hongkong steg kraftigt på fredagen.

Vid stängning visade ledande index:
• Nikkei: +2,6%
• Shanghai: +1,8%
• Shenzhen: +1,5%
• Hongkong: +2,5%
• Kospi: +1,5%
Tokyobörsen steg trots att näringslivets förtroende dykt till sin lägsta nivå på över sex år, enligt Bank of Japans rapport på fredagsmorgonen, skriver CNBC.

De breda uppgångarna följer på Wall Streets glädjeskutt efter torsdagskvällens uppgifter om att supermakterna ska ha enats om ett avtal och att USA slopar decembertullarna som skulle trätt i kraft på söndag.

Kathy Lien, på BK Asset Management, varnar dock för att ta ut hela glädjen i förskott. Vi har lärt oss den hårda vägen att Trump kan ändra sig i sista minuten, menar hon.

”Det är viktigt att inse att det fortfarande inte har kommit något officiellt uttalande men av Trumps tweets och medias rapporter att döma finns det skäl att tro att tullarna åtminstone kommer att bli framskjutna”, skriver hon i en kommentar som citeras av CNBC.

Idag 04:31
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA