Företagarhjältarna under coronakrisen

Storföretag i Sverige masstestar personal

Tele 2, H&M och Spotify. Flera storföretag med ägarkopplingar till testföretaget Werlabs masstestar nu sin personal för att upptäcka om de haft covid-19.

Det kan underlätta för anställda att börja jobba mer normalt.

Tele 2 är ett av företagen som nu via Werlabs i dagarna testar cirka 2 000 av sina anställda i Stockholmsområdet. Kontoret i Kista har i det närmaste gjorts om till en testanläggning.

Om den som testats visar sig ha haft sjukdomen öppnar det för att den anställde kan börja jobba mer normalt igen och komma till kontoret.

– Men det är inte aktuellt ännu, säger Fredrik Hallstan på Tele 2:s pressavdelning.

Klädjätten H&M säger att de fått erbjudande om cirka 5 000 tester.

"Detta är helt frivilligt och varken H&M-gruppen eller Folkhälsomyndigheten kommer att kunna få åtkomst till resultaten på individnivå, utan kan endast se anonym och aggregerad data", hälsar bolagets pressavdelning.

Även Spotify testade sin Stockholmspersonal i förra veckan.

Vilka fler företag som fått vara med på pilotstudien eller hur företagen valts ut vill inte Werlabs svara på. Men faktum är att de tre nämnda storföretagen har ägarintressen i Werlabs, via Cristina Stenbeck (Tele2), Karl-Johan Persson (H&M) och Sofia Ek (fru till Spotifygrundaren Daniel Ek). Detta enligt tidigare uppgifter i DI Digital och Breakit.

Werlabs säger sig inte ha några vinstsyften med testerna:

"Företagen betalar för testerna och Werlabs tillhandahåller alla tester baserat på en självkostnadsprincip och utan vinst", skriver Werlabs vd Henrik Forsberg i ett mejl till TT.

Många privata vårdföretag gör nu allehanda coronatester. Werlabs är just ett sådant och resultaten ska sedan förmedlas till Folkhälsomyndigheten (FOHM) för att få en bättre bild av smittspridningen.

Enligt en överenskommelse med FOHM ska testerna av prioriterade grupper få störst utrymme, men:

"Vi är också överens med Folkhälsomyndigheten om att en mindre del av vår testkapacitet ska gå till företag i Stockholmsregionen för att få ett representativt urval och skapa en bättre uppfattning om smittspridningen", skriver Henrik Forsberg.

Testet ger efter en halvtimme svar på om man har haft covid-19, om provet är tillförlitligt vill säga. Just kvalitén på olika tester som erbjuds av många företag har ifrågasatts av experterna.

"Testet är utvärderat av flera laboratorier i Sverige och även det nordiska referenslaboratoriet Noklus i Norge. Vi är helt avstämda med myndigheterna kring detta. Jag har inga kommentarer kring hur andra aktörer utfört sina tester", skriver Henrik Forsberg.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

4 tim
Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

Idag 12:40
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige