Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kompetenskrisen

Stordalen vädjar till Migrationsverket – ”En tragedi”

Tusentals personer riskerar utvisning på grund av coronakrisen. Det menar Nordic Choice Hotels. Nu har Petter Stordalens hotellkedja skickat brev till Migrationsverket och vädjat om flexibilitet.

Under många år har den svenska besöksnäringen lidit av kompetensbrist. Kockar har varit ett av de största bristyrkena i landet och det har inte varit ovanligt att restauranger har fått minska sina öppettider för att de inte har haft tillgång till personal. Nordic Choice Hotels har, liksom många andra organisationer, till stor del löst problemet genom att anställa människor som har invandrat till Sverige.

Men så kom coronakrisen.

– I januari planerade vi för att de närmaste åren anställa 45 000 nya medarbetare till följd av en kraftigt växande verksamhet och naturliga avgångar. I mars förändrades detta fullständigt när Covid-19 fullständigt punkterade världens resande och vi i bolaget tvingades säga upp och permittera 7 500 av våra medarbetare, säger Tina Tropp Jerresand, nordisk HR-direktör för Nordic Choice Hotels i ett pressmeddelande.

Hon är dock övertygad om att krisen är tillfällig och att branschen kommer behöva medarbetarna igen. Därför är hon oroad över att de medarbetare som är i Sverige på ett arbetstillstånd nu kommer att förlora det eftersom de har förlorat sina arbeten.

– Det skulle naturligtvis inte bara vara en tragedi för dem själva utan också för en hel näring som är måna om att de kommande åren kunna återanställa de gamla kollegorna igen, säger Tina Tropp Jerresand.

Tre månader

Enligt utlänningslagen måste den som har ett arbetstillstånd hitta en ny arbetsgivare inom tre månader. Annars måste personen lämna landet. Nu har Nordic Choice Hotel skrivit ett brev till Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i ett försök att få myndigheten att låta människor stanna.

– Vi vill med brevet till Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik vädja om hjälp att hitta en lösning för denna grupp i en situation som är allt annat är normal. För att trygga deras tillvaro och svensk besöksnärings så önskar vi en ökad flexibilitet kring deras situation under de akuta månader vi befinner oss i, säger Tina Tropp Jerresand.

Vill se förenklingar

Brevet har framför allt två fokus. Dels handlar det om att få myndigheten att inte återkalla arbetstillstånd för personer som inte hinner hitta ett nytt arbete inom tre månader. Men det handlar också om att Nordic Choice Hotels vill se förenklingar för stora, välkända och seriösa arbetsgivare att kunna överta medarbetare.

– Vi har en bra dialog med flertalet stora företag som behöver arbetskraft men som skräms av den omfattande administration som dagens rutiner innebär. Genom en ökad flexibilitet från Migrationsverket så skulle vi kunna rädda kvar de människor som nu riskerar utvisning samtidigt som vi hjälper företag som nu är under stor press som sjuk- och hälsovården, livsmedelsföretagen och de stora logistikoperatörerna, säger Tina Tropp Jerresand.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Aas, Erlend / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gotland välkomnar resorna – Skåne kritiserar beslutet

Att det blir fritt fram att resa inom Sverige kan sätta käppar i hjulen för skåningar som vill åka till Danmark. Det säger Skånes regionråd Carl-Johan Sonesson (M), till Sveriges Radio.

– Jag hade samtal i Greater Copenhagens styrelse i går och då sa jag att vi har en intern reserestriktion i Sverige. Det var ett av mina bärande argument, säger han.

På Gotland hoppas man istället att de nya reglerna ska ge intäkter till öns näringsliv i sommar.

– Nu ser vi att det finns en säsong, och att vi har en extremt bra produkt i det läge vi är i, säger Björn Wallenström, vd för Gotlands cykeluthyrning, till TT.

2 tim
undefined

Reserestriktionerna hävs: ”Åh fy fasen vad skönt”

Glada miner, lättnad och ett hopp om framtiden. Regeringens besked om att reserestriktionerna i Sverige tas bort möts med öppna armar från besöksnäring och transportföretag.

Det gick en samfälld suck av lättnad genom transportföretagen och besöksnäringen idag när beskedet om hur vi kan resa i Sverige i sommar presenterades: Från och med den 13 juni tillåts symptomfria personer att resa fritt i landet. Borta är alltså den tidigare tvåtimmarsgränsen som hittills närmast lamslagit resebranschen inför den viktiga sommarperioden.

– Åh vad härligt, det är underbart, åh fy fasen vad skönt, säger Menette von Schulman, som tillsammans med sin man Carl driver hotell St Clemens i Visby, Gotland till sajten besöksliv.

Liknande reaktioner hörs från Transportföretagen som bland annat organiserar landets bussföretag, rederier och flygbolag.

– Det nya beskedet innebär även att företag inom transportsektorn har ökade möjligheter att överleva krisen och att samhället har sina transporter kvar när det blir aktuellt med en återstart, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen.

Det har varit en oviss väntan på hur sommarens restriktioner skulle utformas. Ett första besked skulle kommit för en vecka sedan, den 29 maj men sköts fram till idag. Det skapade ytterligare oro och gjorde att branschen väntade sig ett dystert besked, men det förbyttes istället i lättnad.

Det innebär å andra sidan inte att corona-faran är över i Sverige. Det personliga ansvaret och kravet på social distansering ligger kvar, liksom att inga större grupper än 49 personer är tillåtna. Om spridningen åter tar fart är regeringen beredd att återinföra restriktionerna som gällt hittills.

Nu återstår att se om regeringens beslut också innebär att den svårt sargade besöksnäringen kan återhämta sig och förhoppningsvis komma på fötter igen

– Det skapar förutsättningar för besöksnäringen att åtminstone locka inhemska turister, vilket är väldigt viktigt. Samtidigt så kvarstår problemet med att maj månad också varit väldigt svag och inte täcks av regeringens omställningsstöd. Därför vore det klokt att förlänga det stödet för ytterligare en tid, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Demonstranter i Malmö. Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Just nu: Polisen upplöser demonstrationen mot polisvåld i Malmö

Polisen har upplöst demonstrationen mot polisvåld i Malmö eftersom allt för många människor anslutit sig.

Polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford uppskattar att minst 300 personer samlades vid Ribersborg. Enligt polisen pågår dialog med arrangörerna om att försöka avsluta samlingen, men människor står kvar och skanderar slagord och håller upp skyltar skriver TT.

Demonstrationen till stöd för Black lives matter fick klartecken tidigare under dagen.

1 tim
Gregory och Travis McMichaels (t v), porträtt av Ahmaud Arbery (t h).  TT
undefined

Åtalad ska ha uttryckt rasism efter dödskjutning

Mannen som sköt ihjäl Ahmaud Arbery i Georgia i USA tidigare i år ska ha använt ett rasistiskt uttryck om Arbery när han låg skjuten på marken, rapporterar flera medier med hänvisning till ett protokoll från de första domstolsförhandlingarna i fallet.

Vittnesmålet om den mordåtalade Travis McMichaels ord kommer från William Bryan, som också står åtalad, och framfördes i rättssalen av en agent vid Georgia Bureau of Investigation. Enligt Bryan ska McMichaels ha skjutit Arbery när han redan låg på marken.

Arbery sköts ihjäl när han var ute och joggade, och åklagaren Jesse Evans beskrev det under domstolsförhandlingarna som att de tre åtalade männen vid upprepade tillfällen blockerade vägen för Arbery när han försökte ta sig från platsen.

– Han jagades, fångades och till slut avrättades han, sa Evans enligt CBS News.

26 min
Läs mer om Polisvåldet i USA
Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

”Sveriges passiva ledning”

Den senaste veckan har kritiken mot den svenska Corona-strategin trappats upp. I grunden är det regeringen som ytterst ska hållas ansvarig, menar flera ledarskribenter.

Pontus Westerholm på Borås Tidning skriver att regeringen har varit för passiv. Ord har inte följts av handling och det finns många brister i uppföljning av politiska beslut, poängterar han.

”Självkritik och en mer öppen debatt om de avvägningar som gjort borde ha kommit långt tidigare. Regeringen har gömt sig bakom myndigheter och försöker nu undgå ansvarsutkrävande”, skriver Pontus Westerholm.

Han får medhåll av Martin Tunström på Barometerns ledarsida, som menar att den statskonst som regeringen berömdes för under pandemins startskede nu är bortblåst.

”[...] Så länge den svenska linjen åtnjutit ett starkt stöd har regeringen tryggt vilat på Tegnell och company. När tveksamheten ökar kritiseras den istället som om det är myndigheten och inte regeringen som styrt riket”, skriver Martin Tunström.

I en gästkolumn på Göteborgs-Postens ledarsida uttrycker Thomas Gür en oro över det höga dödstalet i Sverige, relativt våra grannländer. För det borde Löfven stå till svars.

”Det politiska ansvaret för detta läge är regeringen Löfvens. Men dess anslag har varit att skjuta svenska myndigheter, främst FHM, framför sig”, skriver Thomas Gür.

35 min
Anna Ekström/illustrationsbild.  TT
undefined

Ledare: Skolsuccén ett luftslott av dålig statistik

Flera stora svenska ledarsidor lyfter på torsdagen rapporterna om misstänkta felaktigheter bakom de svenska Pisa-resultaten.

Expressens ledare skriver att möjligheten att lösa problemen i den svenska skolan minskar om de sopas under mattan, men tycker att det är ett bra första steg att utbildningsminister Anna Ekström (S) begärt en ny granskning.

Sydsvenskans ledare kallar Sveriges framgångar i den senaste Pisa-rapporten för ett luftslott snickrat av undermålig statistik. Tidningen menar att Pisamätningen inte är felfri, men ”förmodligen det bästa instrument som finns” för att bedöma hur skolan fungerar – om bara alla länder gör urvalet på samma sätt.

Svenska Dagbladets Maria Ludvigsson skriver i stället om statsepidemiolog Anders Tegnells självkritik och kallar det lovvärt att Tegnell var ödmjuk nog att inse misstag. ”Motsvarande dygd tycks saknas fullständigt hos landets politiska ledning.”

Idag 05:52
Läs mer om Ledarsvepet
Det svenska skattetrycket

Då får du skatteåterbäringen

Skickade du in deklarationen senast den 4 maj? Då har Skatteverket hanterat den och därmed kan skatteåterbäringen vara på väg ut, rapporterar Expressen.

Det är drygt åtta miljoner svenskar som deklarerat i år. En stor grupp, cirka 2,3 miljoner personer, som inte har några förändringar av uppgifterna och skickat in dem digitalt, har redan fått sin skatteåterbäring.

Nu är det dags för nästa grupp: De som lämnat in senast den 4 maj. Skatteverket har redan siffrorna klara för dem så det är bara att logga in på mina sidor och kolla resultatet. Återbäringen är också på väg ut och kommer in på kontot den 9 och 10 juni, alltså tisdag, onsdag nästa vecka.

4 tim
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO: Kapitalägarna måste betala tillbaka efter krisen

Staten väntas pumpa ut nära 350 miljarder kronor i coronakrisen, varav en stor del går till företagsägare. Det enda rimliga är därför att kräva en motprestation i form av höjda skatter på kapitalinkomster och förmögenheter i framtiden, skriver LO-ekonomerna i en ny rapport enligt TT.

LO menar också att träffsäkerheten i stödpaketen inte är optimal, exempelvis får en Ica-handlare skattebetalarnas pengar direkt ner i fickan utan att ha drabbats av krisen. Ett sätt att förbättra träffsäkerheten vore att staten tar en ägarandel i de bolag som tar emot stöden.

"Detta har ännu inte brukats i denna kris men bör övervägas vid eventuella framtida åtgärder", skriver LO-ekonomerna.

Idag 04:58
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Kvinna med munskydd i Sankt Petersburg. Dmitri Lovetsky / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Nya siffror väcker frågor om ryska coronadödsfallen

Ny siffror över dödligheten i Rysslands näst största stad Sankt Petersburg väcker nya frågor om den ryska coronavirusstatistiken, skriver Reuters. Staden utfärdade 1 552 fler dödsintyg i år jämfört med förra året, en ökning med nästan 32 procent. Samtidigt har bara 171 personer i staden dött av viruset enligt de officiella siffrorna.

Tidigare har en rysk läkare uppgett för The Guardian att minst 75 procent av årets överdödlighet är kopplad till viruset, vilket skulle innebära att minst 1 000 dödsfall inte finns med i statistiken.

3 tim
Respiratorerna lastas av. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Plan med respiratorer från USA har landat i Ryssland

Ett plan med 150 amerikanska respiratorer har landat i Moskva, rapporterar AFP. Sedan tidigare har Ryssland tagit emot 50 amerikanska respiratorer.

Respiratorerna, som är värda runt 5,6 miljoner dollar, ska betraktas som ”en gåva till det ryska folket”, twittrade Rebecca Ross, talesperson för amerikanska ambassaden i Moskva.

Rysslands ambassadör i Washington, Anatolij Antonov, säger att Ryssland ”värderar det amerikanska stödet högt”.

3 tim
Mark Rutte/Svensk husvagn, arkivfoto. TT
undefined

Nederländerna stängt för svenskar: ”Vill inte ha dem”

Svenskar och britter är inte med på listan över utländska medborgare som tillåts åka till Nederländerna när landet öppnar för turister den 15 juni, meddelar premiärminister Mark Rutte.

– Budskapet är att vi inte vill ha dem här för tillfället. Om de kommer hit måste de tillbringa två veckor i karantän, säger Rutte på en presskonferens enligt De Telegraaf.

Sverige är även med på listan över länder dit endast nödvändiga resor rekommenderas.

Idag 05:35
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen stänger ner efter tre dagars lyft

Stockholmsbörsen stängde torsdagens handel på minus efter att de ledande indexen handlats under nollan så gott som hela dagen. ECB-besked och hävda flygrestriktioner erbjöd tillfällig draghjälp men räckte inte hela vägen och indexen stängde som följer:
• OMXSPI: −0,3 procent
• OMXS30: −0,6 procent
Statsminister Stefan Löfven meddelade att restriktionerna mot inrikesflyg hävs från och med den 13 juni. Detta innebär att symtomfria personer får flyga fritt inom Sverige, något som välkomnades av bland annat Handelskammaren. Beskedet fick initialt Stockholmsbörsen att lyfta men indexen föll tillbaka innan stängning.

ECB meddelade att de utökar det gigantiska stödpaketet med 600 miljarder euro, till totalt 1 350 miljarder euro. Vilket också gav en tillfällig skjuts för både Europabörserna och Stockholmsbörsen.

Den utbombade aktien RNB steg drygt 14 procent och är nu upp nästan 200 procent den senaste veckan.

Torsdagen var den första handelsdagen på First North för det finska läkemedelsteknikbolaget Nanoform, vars emission blev kraftigt övertecknad, enligt bolaget självt. Aktien steg i öppningshandeln med över 20 procent jämfört med teckningskursen.

I går kväll kom nyheten att Astra Zeneca finns med bland de fem bolag som Vita huset bedömer har kommit längst i jakten på ett coronavaccin. Aktien gick dock ner 1,5 procent efter att ha varit upp under större delen av dagen.

Flera av storbolagen sänkte OMXS30. Electrolux gick värst med en nedgång på 3,7 procent. Även Autoliv hade det tufft med en nedgång på 3,2 procent. Bland övriga förlorarna fanns Boliden och Ericsson som stängde ner mellan 2,0 och 2,5 procent.

3 tim
Beck Diefenbach / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street vänder upp – Ebay rusar på omvänd vinstvarning

Efter fyra raka uppgångsdagar öppnade de ledande börserna på Wall Street svagt nedåt på torsdagen. En knapp timme in i handeln har de ledande indexen vänt upp till plus:
• Dow Jones: +0,1 procent
• Nasdaq: +0,2 procent
• S&P 500: +0,1 procent
Enligt färska siffror från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet var antalet nya arbetslösa förra veckan 1,877 miljoner vilket var fler än de förväntade 1,775 miljoner, skriver CNBC.

E-handelsbolaget Ebay höjer sin guidning för andra kvartalet 2020 efter att verksamheten utvecklats bättre än väntat och nått stark volymtillväxt hittills i delåret, enligt en presskommuniké, skriver Direkt. Aktien rusar närmare 10 procent i öppningen.

Lastbilstillverkaren Navistar, som Traton har lagt bud på, visade mindre förlust än väntat i sitt andra kvartal. Aktien stiger drygt 4 procent.

Flygplanstillverkaren Boeing var en av de stora vinnarna under onsdagen och fortsätter upp i dag. Gårdagens uppgång på närmare 13 procent följs upp med ytterligare 7 procent på uppsidan.

Enligt Reuters planerar General Motors att börja tillverka en eldriven skåpbil för företagssektorn. GM:s aktie handlas ner drygt 1 procent medan elbilstillverkaren Tesla är upp ungefär lika mycket.

4 tim
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trevande handel i Asien efter urstark börsvecka

Asienbörserna tog en andningspaus på torsdagen efter fyra raka uppgångsdagar. Vid stänging var utvecklingen blandad med endast försiktiga rörelser i de ledande indexen:
• Nikkei: +0,4 %
• Shanghai: –0,2 %
• Shenzhen: +0,2 %
• Hang Seng: –0,3 %
• Kospi: +0,2 %
Under gårdagskvällen lyfte New York-börserna, bland annat efter en jobbrapport som visade att 2,76 miljoner amerikaner blev arbetslösa i den privata sektorn i maj – betydligt färre än väntade 8,75 miljoner.

”De senaste 24 timmarna har uppfattningen om att det värsta av coronakrisen ligger bakom oss fått stöd av uppmuntrande makrodata från Kina, Europa och USA”, skriver Rodrigo Catril, valutastrateg på National Australia Bank, enligt CNBC.

Idag 03:31
Läs mer om Dagens börs