Arkivbild: Brexitminister Gove. Victoria Jones / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Storbritannien satsar flera miljarder på stärkta gränser

Storbritannien satsar 705 miljoner pund, motsvarande drygt 8 miljarder kronor, för att förbereda landets gränser för utträdet ur EU vid nyår. Det säger brexitminister Michael Gove till BBC på söndagen.

Pengarna ska bland annat gå till 500 nya anställda, nya gränskontroller och nya it-system för att säkerställa säkerheten.

Kommentaren kommer efter att handelsminister Liz Truss i veckan i ett brev uttryckt oro för att infrastrukturen kring de brittiska gränserna inte skulle vara klar i tid, skriver AFP.

Toppnyheter

Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Eurozonens BNP rasar – störst nedgång i Spanien

Eurozonens ekonomi krympte 15 procent under coronakvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol, enligt Eurostats preliminära beräkning. Det rapporterar flera medier. Jämfört med första kvartalet var raset 12,1 procent.

Sysselsättningen sjönk 2,8 procent från förra kvartalet – vilket var klart värre än väntat. Infronts analytikerestimat pekade mot ett fall på 1,7 procent. 6 miljoner jobb räknar ha försvunnit, enligt Bloomberg.

I hela EU var sysselsättningsfallet på 2,6 procent.

Sämst bland euroländerna var utvecklingen i Spanien vars ekonomi krympte 18,5 procent. Minst drabbat var Finlands BNP som krympte 3,2 procent.

1 tim
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige sämst i Norden: ”Inte bara nedstängningar”

Sverige noteras för det djupaste BNP-fallet i Norden av de länder som hittills släppt siffror för andra kvartalet. Danmarks fall var historiskt stort men ändå något mindre än Sveriges. Och Finland ser ut att kanske ha klarat sig bäst i hela Europa.

– Det handlar om mer än olika strategier för nedstängningar, säger Swedbanks chefsekonom Andreas Wallström till Financial Times.

I en tweet utvecklar han resonemanget. Förutom nedstängningsstrategin har den ekonomiska smällen också varit beroende av hur mycket coronaviruset spridit sig i landet samt strukturen på ekonomin – hur stor andel som är exempelvis turism eller handel, skriver Wallström.

Sverige har fem gånger mer döda per capita i covid-19 än Danmark och tio gånger mer än Finland. De som stödjer den svenska strategin menar att den ändå skyddat ekonomin och pekar på att Sverige har klarat sig bättre än Tyskland och EU-genomsnittet, skriver FT.

3 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen
Karin Wanngård (S)/Jonas Gardell.  TT
Coronavirusets spridning – Sverige

S: Jonas Gardell borde styra kulturen i Stockholm

Stockholms stads ansvar för kulturen har fått för lite uppmärksamhet i skuggan av de krav som till exempel författaren Jonas Gardell den senaste tiden riktat mot regeringen. Det skriver oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S) i en debattartikel i tidningen Arbetet.

Trots en hårt coronadrabbad bransch tillför den grönblå majoriteten inte några resurser och Gardell vore ”uppenbart” att föredra i rollen som kulturborgarråd, skriver hon.

”Jag hoppas Jonas Gardell fortsätter ta debatten om kulturens villkor. Jag hoppas även att han, och andra utövare, också kräver ansvarstagande från Stockholm stad.”

10 min
Linda Johansen med familj på besök i värmländska Töckfors. TT
undefined

Få norrmän i Värmland: ”Råder lite Sverigeskam”

Gränshandeln i Värmland fick inte den anstormning som handlarna hade befarat inför att norska myndigheter återigen rödlistar regionen, skriver TT.

– Det är känsligt att åka hit, det råder lite Sverigeskam hemma, säger norska Linda Johansen på besök i Töcksfors.

Det är andra gången under coronapandemin som Norge stänger gränsen till Värmland. När den öppnade 25 juli ringlade köerna långa utanför butiker och systembolag på värmländska orter.

Från och med natten till lördag blir det återigen krav på karantän för norrmän som besökt Värmland och flera andra svenska regioner.

11 min
Anders Tegnell och en kvinna i munskydd. TT
undefined

Tegnell: Vi håller definitivt ögonen på munskydden

Folkhälsomyndigheten ”håller definitivt ögonen” på frågan om munskydd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Morgonstudion.

– Är det så att situationen förändras, antingen kunskapsmässigt eller att vi ser att det blir väldigt mycket trängsel i områden med mycket spridning, så får vi förstås då överväga om munskydd kan vara ett komplement, säger han.

Samtidigt påminner han om att många länder med munskyddskrav nu har stor smittspridning. Det visar att munskydden inte ”kan rädda oss”, menar Tegnell, som säger att det effektivaste är att hålla avstånd.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Illustrationsbild. TT
Amerikanska valet 2020

Konspirationsteorier om Kamala Harris ursprung flödar sedan nomineringen

När det blev känt att Kamala Harris blir Joe Bidens vicepresidentkandidat började konspirationsteorierna om hennes bakgrund att ta fart.

Magasinet The Atlantic har gått igenom redigeringarna som skedde på Harris Wikipediasida efter nomineringen. Framförallt är det fakta om hennes ursprung som har ändrats fram och tillbaka. När The Atlantics artikel publicerades hade hennes sida redigerats 295 gånger på mindre än 24 timmar.

Även USA:s president Donald Trump har nåtts av teorierna. Vid en pressträff på torsdagen sa han att han ”hört att Kamala Harris inte uppfyller kraven för att nomineras som vicepresident”. Trump upprepade att han inte var säker på om detta stämde, men att han skulle undersöka det.

Enligt CNN råder det inga tvivel om att Harris får ställa upp som kandidat då hon är född i amerikanska staden Oakland.

36 min
Joe Biden och Kamala Harris Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Joe Biden är tråkig – som en pålitlig minibuss”

Ända sedan John F Kennedys dagar så har framgångsrika amerikanska presidentkandidater haft en sak gemensamt. De har varit uttrycksfulla kandidater, historieberättare som kan trollbinda anhängare och motståndare. Men Joe Biden står för något annat, skriver Politico-grundaren John F. Harris:

”Efter att ha marinerats i den amerikanska senaten i 36 år är det bästa som kan sägas om Bidens politiska persona att den är slätstruken.”

Harris jämför Bidenkampanjens val av Kamala Harris som vicepresidentkandidat med att köpa en familjebil. ”En minibuss får ingen att vända på huvudet, men det är ett pålitligt sätt att ta demokraterna till sitt mål.”

Harris får mothugg från konservativa National Reviews politikkorrespondent Jim Geraghty. Biden kanske snarare vill framstå som tråkig, argumenterar han. Biden levererar ofta grodor och flera kvinnor har anklagat honom för att ha rört vid dem på ett opassande sätt. ”Inte konstigt att Biden vill få folk att tro att han är tråkig!”

Igår 22:49
Marjorie Taylor Greene (till höger) tillsammans med en supporter  Mike Stewart / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Qanon-supporter på väg väljas in i USA:s kongress

Primärval till det amerikanska representanthuset brukar inte få särskilt stor uppmärksamhet, men veckans val i Georgia är ett undantag.

Den kontroversiella kandidaten Marjorie Taylor Greene vann republikanernas primärval i sitt distrikt och nu på god väg att säkra sig en plats i kongressen. Nu hyllas hon av president Donald Trump, som kallar henne för en ”framtida republikansk stjärna”.

Hon är kontoversiell bland annat eftersom hon sagt att vita män är den mest förtryckta gruppen i USA, men kanske framförallt för att hon ställt sig bakom konspirationsteorin Qanon.

I en video som publicerats online har hon sagt att ”Q” är en patriot, och talat om ett världsomspännande nätverk av satansdyrkande pedofiler, enligt Reuters.

Konspirationsteorin som går under samlingsnamnet Qanon rymmer bland annat idéer om att företrädare för den ”djupa staten” konspirerar mot Trump och om händelserna den 11 september 2001.

Igår 20:05
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Christina Höj Larsen (V) Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

V avvisar kommitténs migrationsförslag

Vänsterpartiet avvisar migrationskommitténs förslag till ny asyllagstiftning. I stället vill partiet se en återgång till den gamla utlänningslagen, rapporterar TT.

Enligt partiets företrädare i kommittén Christina Höj Larsen har kommittén inte följt sina direktiv om en hållbar, human och rättssäker migrationspolitik.

I stället har kommittén tagit fram en så restriktiv lagstiftning som möjligt, anser hon.

1 tim
Jimmie Åkesson på pressträffen.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Åkesson får liberala moderater att flämta

SD:s alternativ till migrationskommitténs förslag skulle få varje ”liberalt sinnad moderat att flämta”, skriver Olle Lönnaeus i en analys i Sydsvenskan.

Förslagen består bland annat av att helt avskaffa permanenta uppehållstillstånd och frihetsberöva alla som fått utvisningsbeslut. Men ”obligatorisk utvisning” för grovt kriminella skulle definitivt bryta mot internationell rätt – trots att Åkesson hävdar motsatsen, konstaterar Lönnaeus.

Aftonbladets Oisín Cantwell tycker att Jimmie Åkesson verkade nöjd över att äntligen få prata om invandring igen efter en lång coronapandemi där SD:s företrädare haft svårt att göra sig hörda.

”Åkesson såg ut att trivas som en lekande delfin i vattnet”, skriver Cantwell i en krönika.

Igår 21:03
Morgan Johansson (S)/Annika Hirvonen (MP) TT
undefined

MP om Johanssons utspel: Kan inte köra sitt eget race

I går sa migrationsminister Morgan Johansson (S) i en intervju med DN att han är beredd att köra över regeringspartnern Miljöpartiet för att få igenom migrationskommitténs förslag. MP:s Annika Hirvonen Falk reagerar över hans uttalanden.

– Morgan Johansson kan inte springa i förväg och köra sitt eget race, säger hon till tidningen.

Hirvonen Falk, som är MP:s representant i migrationskommittén, poängterar att den typen av beslut ska regeringspartierna fatta tillsammans. Miljöpartiet stödjer endast tre av de 26 förslagen medan Socialdemokraterna står bakom samtliga.

Igår 17:20
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
Ursula von der Leyen Francois Walschaerts / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Belarus

von der Leyen kräver sanktioner mot Belarus

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver på Twitter att det behövs ytterligare sanktioner mot de i Belarus som brutit mot demokratiska värderingar eller inskränkt de mänskliga rättigheterna.

”Jag är övertygad om att EU:s utrikesministrar kommer att mynna ut i att visa vårt stora stöd för det belarusiska folkets rättigheter.”

Under fredagen publicerade Lukasjenkos huvudmotståndare Svetlana Tichanovskaja, en video där hon uppmanar borgmästarna i alla landets städer att anordna fredliga protester under lördagen och söndagen, rapporterar AFP.

2 tim
Protester mot valresultatet i Belrus. Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Belarus öppnar för dialog om valresultatet

Belarus regering öppnar för en konstruktiv dialog om valet med utländska länder. Det säger landets utrikesminister Vladimir Makei på fredagen, rapporterar AFP.

Uttalandet skedde i samband med ett samtal med Schweiz utrikesminister Ignazio Cassis.

EU:s utrikesministrar ska under fredagen hålla ett videomöte för att diskutera eventuella sanktioner mot landet, där protester har rasat sedan Aleksandr Lukasjenko utropades som segrare i det kritiserade valet med 80 procent av rösterna.

3 tim
Andrej Babiš. John Thys / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tjeckiens premiärminister kräver omval i Belarus

Tjeckiens premiärminster Andrej Babiš kräver nu att presidentvalet i Belarus görs om, rapporterar Reuters. Babiš skriver på Twitter att valet måste genomföras med utländska observatörer på plats.

På torsdagsnatten släpptes runt 1 000 som gripits i samband med protesterna och belarusiska myndigheter har sagt att alla kommer att släppas senast på fredagen. Totalt har över 6 700 personer gripits och två har dött i protesterna efter att Aleksandr Lukasjenko utropats som segrare i det kritiserade valet.

Utrikesministrar för EU-länderna ska under fredagen ha ett videomöte för att diskutera eventuella sanktioner mot landet.

4 tim
Läs mer om Valet i Belarus

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
SAS-krisen

SAS: Konkurs väntar om inte räddningsplan godkänns

SAS har gjort en del förändringar i den rekapitaliseringsplan som presenterade i slutet av juni. Förändringarna får stöd av flygbolagets tre största ägare: svenska och danska staten samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW).

SAS varnar sina övriga långivare: godkänn den nya reviderade räddningsplanen, annars kan bolaget gå i konkurs.

Utan en överenskommelse kan SAS ”bli tvunget” att ansöka om konkurs och då kommer ägare av hybridobligationer och obligationer antagligen inte att kunna driva in sina fordringar, skriver flygbolaget.

– SAS framtid är beroende av ett framgångsrikt utfall av den Reviderade Rekapitaliseringsplanen såväl som att 4 miljarder svenska kronor i effektivitetsförbättringar uppnås genom att bolagets kostnadsstruktur anpassas för att möta en ny situation med lägre efterfrågan, säger Carsten Dilling, styrelseordförande i SAS, enligt pressmeddelandet.

3 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS ökade med 300 000 passagerare i juli

SAS minskade antalet passagerare i juli med hela 75 procent jämfört med samma månad förra året.

Men jämfört med juni i år ökade antalet passagerare med nästan 300 000, enligt flygbolagets senaste trafiksiffror.

Inrikestrafiken visar starkast återhämtning, medan efterfrågan på resande inom Europa och interkontinentalt är fortsatt svagt, heter det i pressmeddelandet.

– Vi märker en fortsatt långsam återhämtning av efterfrågan, i linje med våra förväntningar, säger Rickard Gustafson, vd för SAS.

7 aug
Läs mer om SAS-krisen
Testning på Bergens flygplats. Eivind Senneset / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Förbud mot samlingar med över 20 personer i Bergen

Staden Bergen i Norge förbjuder privata sammankomster på över 20 personer. Det meddelade Bergens byrådsledare Roger Valhammer på en pressträff på fredagen, rapporterar norska medier.

– Vi hoppas att de här reglerna även blir på ett nationellt plan, säger Valhammer.

Senaste dygnet har tolv nya fall registrerats i staden, samtliga är så kallad importsmitta. Totalt har 633 personer smittats i staden.

Senare under dagen väntas norska regeringen komma med uppdaterade rekommendationer gällande munskydd. Det norska hälsodirektoratet har kommit med rekommendationer om att munskydd bör användas i särskilda situationer.

3 tim
Leon Mutesa förklarar hur metoden fungerar. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera tester kan analyseras samtidigt genom ny metod

Den rwandiske forskaren Wilfred Ndifon har tagit fram en metod för att analysera flera covid-19-prover på samma gång, skriver Africa News. I praktiken innebär det att fler tester kan hanteras på en kortare tid.

Nyhetssajten beskriver det som en ”livräddare” för länder eller hälsoinstitutioner med mindre resurser. Professorn Leon Mutesa, som är en del av Rwandas särskilda grupp i arbetet mot viruset, säger att processen att granska testerna går mycket fortare i och med att provresultaten blandas.

– Vi ger feedback till patienterna på en dag. Detta tillvägagångssätt kan också tillämpas i höginkomstländer, inte bara i låginkomstländer, säger han.

WHO har tidigare hyllat Rwanda för dess hantering av pandemin.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt