TT
Det höga bensinpriset

Storbråk om rätten att bo på landsbygden

”Det är ingen mänsklig rättighet att leva på landet”, skriver Aftonbladets krönikör med anledning av det snabbt växande bensinupproret, vilket har fått riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) att tända på alla cylindrar. ”Jag förstår att människor är frustrerade och rasande”, säger hon till fPlus.

Bensinupproret 2.0 har samlat över 200 000 människor på Facebook, och ilskan över de höga bensinpriserna växer.

– Det är bra att människor uttrycker sina åsikter och sätter press på politikerna. Jag är bara förvånad över att det här inte har kommit tidigare. Det kokar av missnöje i hela landet, säger riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) till fPlus.

Varnar för fler uppror

Och det är inte bara bensinpriserna hon pratar om. Hon menar att villkoren för att leva, jobba och verka i glesbygden har ignorerats under en längre tid och flaggar för att missnöjet inte kommer att stanna vid det snabbt växande bensinupproret. Hon nämner till exempel Inlandsupproret som just nu mobiliserar människor för att ge landsbygden en röst. Manifestationer planeras under maj.

– Till slut får folk nog. Dyrare bensin är ju bara en del, vilket förklarar varför bensinupproret får en sådan kraft. Jag förstår att människor är frustrerade och rasande, säger hon.

Blåst upp till debattstorm

Men som så ofta finns det olika sidor i debatten, och det finns de som raljerar över bensinupproret och dess genomslagskraft. Helena Lindahl är framför allt irriterad över en text i Aftonbladet där krönikören skriver att ”det är ingen mänsklig rättighet att leva på landet”.

Till att börja med står det i klartext i artikel 13 i FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter att ”alla har rätt att fritt att förflytta sig och välja bostadsort inom landets gränser”, påpekar Helena Lindahl, som egentligen inte vill gå in i diskussionen men känner sig tvungen att reagera.

– Man kan givetvis argumentera för att det inte är en mänsklig rättighet att bo på landsbygden och ha råd med drivmedel till sin bil, men det är alltså inte vad skribenten gör. Hon argumenterar emot människors rätt att bosätta sig och leva på landsbygden och andemeningen är att landsbygdsbor borde sluta obstruera politiska beslut, säger hon.

– Men det är bra att människors reagerar när orättvisor uppstår, det måste ju gå att leva i hela landet, fortsätter hon.

Besviken på politikerna och debatten

Även om alla skulle vilja flytta till storstäderna är det inte realistiskt, menar hon. Inte minst skulle många inte kunna få ett boende i storstäderna. Det går att förespråka höga drivmedelsskatter utan att slänga sig med falska påståenden om mänskliga rättigheter och samtidigt hetsa en stor del av befolkningen, anser Helena Lindahl som är besviken på både politikerna och debatten i stort.

– I min värld har människor rätt att bosätta sig på landsbygden och det är någonting som man från politiskt håll bör bejaka eller åtminstone respektera, säger hon.

Utvecklingen och missnöjet i glesbygden går dock inte att ignorera, vilket Bensinupproret 2.0 som nu har samlat över 200 000 människor på Facebook visar, betonar hon.

– Till slut får människor nog och säger ifrån, säger hon.

Toppnyheter

Ribersborgsstranden/bild från demonstrationen i Stockholm.  TT
Polisvåldet i USA

Ny manifestation i Malmö kan locka tusental ikväll

En ny Black lives matter-demonstration planeras i Malmö under torsdagskvällen, ett dygn efter att en annan protest med tusentals deltagare urartat i Stockholm.

Flera tusen har redan anmält på Facebook att de tänker komma – trots att myndigheterna satt en maxgräns på 50 personer för att minska risken för coronavirusets spridning, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Flera politiker har reagerat efter scenerna i centrala Stockholm och inrikesminister Mikael Damberg har uppmanat svenskar som vill manifestera att göra det via sociala medier.

1 tim
Donald Trump och Mark Esper. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Trump lyfte Espers lämplighet efter kritik

Donald Trump konfronterade försvarsminister Mark Esper efter att denne motsatte sig idén att militär ska sättas in mot människor som demonstrerar runt om i USA, skriver Bloomberg med hänvisning till ”källor nära de inblandade”.

Samtidigt ska Trump ha hört sig för bland sina topprådgivare om Espers lämplighet i rollen som försvarsminister.

Det var på onsdagen som Esper offentligt hävdade att militär bara ska användas som en absolut sista utväg i en mycket akut eller pressad situation.

1 tim
Platsen i Brooklyn där flera poliser skadades vid ett ingripande. Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Poliser skadade under fortsatta protester i USA

Två poliser fick skottskador och en tredje knivhöggs i halsen när de försökte stoppa en pågående plundring i Brooklyn, skriver New York Post.

– Det tycks röra sig om en otroligt feg, avskyvärd och meningslös attack på en försvarslös polis, säger New York-polisens Dermot Shea.

Tidigare i veckan förlängdes det nattliga utegångsförbudet i storstaden veckan ut, men trots det har protesterna mot polisvåldet efter George Floyds död fortsatt.

Amerikanska medier rapporterar dock att det mestadels varit fredliga och lugna protester i landet under natten.

2 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA
Per Bolund och Lena Hallengren.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Just nu: Alla med symptom kan coronatestas gratis med ny miljardsatsning

Regeringen utlovar en särskild smittspårningsmiljard, meddelar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vid en pressträff. Dessutom ska alla personer med symptom kunna testa sig för covid-19 gratis.

– Kostnaden ska inte vara ett hinder, säger Bolund.

Regionerna ska också få ersättning för antikroppstestning och Folkhälsomyndigheten får 30 miljoner extra för att se över hur testkapaciteten ska kunna skalas upp.

– Pandemin är inte över, det krävs fortsatt uthållighet, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Följ pressträffen via länkarna nedan.

18 min
Björn Eriksson/Älvsjö sjukhus. TT
undefined

Fältsjukhuset i Älvsjö avvecklas – aldrig använt

Fältsjukhuset i Stockholm avvecklas, meddelar Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en pressträff.

– Vi har upplevt en unik ökning på akutsjukhusen som har överträffat alla våra förväntningar. Vi har inte på två månader behövt ta emot en enda patient i Älvsjö.

Sjukhuset var tänkt att avlasta vården under coronakrisen men har alltså aldrig använts. Beslutet att avveckla sjukhuset omedelbart togs i dag.

2 tim
Äldre persons händer/Personal sätter dropp. Pixabay/TT.
undefined

Viktiga mätare saknas på många äldreboenden

Sjuka äldre riskerar att lämnas att dö på boenden i stället för att få vård med syrgas och dropp på sjukhus. Det skriver Expressen som kartlagt tillgången till saturationsmätare.

Mätarna, som mäter kroppens syresättning, saknas på många av landets äldreboenden. Därmed kan personal inte mäta de äldres syresättning – vilken enligt läkare snabbt kan försämras vid covid-19.

På grund av restriktioner ställer många läkarbolag dessutom in fysiska besök på äldreboenden, vilket kan leda till bristande bedömningar.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen ner efter tre dagars uppgång

Efter tre raka uppgångsdagar går Stockholmsbörsen mot ett trendbrott i dag. Vid 11.30-tiden står indexen på röda siffror.
• OMXSPI: −0,7 %
• OMXS30: −0,9 %
Marknaderna i Europa ser i dag bland annat fram emot besked från ECB om huruvida man ska utöka det redan gigantiska stödpaket som EU-kommissionen har föreslagit.

Den utbombade aktien RNB stiger omkring 15 procent och är nu upp nästan 200 procent den senaste veckan.

Torsdagen är den första handelsdagen på First North för det finska läkemedelsteknikbolaget Nanoform, vars emission blev kraftigt övertecknad, enligt bolaget självt. Aktien är upp över 20 procent jämfört med teckningskursen.

I går kväll kom nyheten att Astra Zeneca finns med bland de fem bolag som Vita huset bedömer har kommit längst i jakten på ett coronavaccin. Aktien är en av få som står klart på grönt på storbolagsindexet och är upp 1,5 procent.

Bland förlorarna på OMXS30 återfinns Electrolux, Boliden och Autoliv som alla är ner mellan 2,5 och 3 procent.

4 tim
Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trevande handel i Asien efter urstark börsvecka

Asienbörserna tog en andningspaus på torsdagen efter fyra raka uppgångsdagar. Vid stänging var utvecklingen blandad med endast försiktiga rörelser i de ledande indexen:
• Nikkei: +0,4 %
• Shanghai: –0,2 %
• Shenzhen: +0,2 %
• Hang Seng: –0,3 %
• Kospi: +0,2 %
Under gårdagskvällen lyfte New York-börserna, bland annat efter en jobbrapport som visade att 2,76 miljoner amerikaner blev arbetslösa i den privata sektorn i maj – betydligt färre än väntade 8,75 miljoner.

”De senaste 24 timmarna har uppfattningen om att det värsta av coronakrisen ligger bakom oss fått stöd av uppmuntrande makrodata från Kina, Europa och USA”, skriver Rodrigo Catril, valutastrateg på National Australia Bank, enligt CNBC.

Idag 03:31
Illustrationsbild. Courtney Crow / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street stängde starkt upp – lyfts av flygbolag

Börsyran fortsatte på Wall Street där de ledande indexen åter handlades med stigande kurser under onsdagen. Uppgången hänger ihop med optimismen över återöppningen av ekonomin, skriver CNBC. Indexen stängde så här:
• S&P 500: +1,4%
• Nasdaq: +0,8%
• Dow Jones: +2,1%

Enligt dagsfärska siffror från ADP Employer Services minskade sysselsättningen med 2,76 miljoner i maj, vilket var betydligt färre än Trading Economics konsensusprognos på 9 miljoner. Återgången till arbete efter coronapandemins nedstängning har gått snabbare än väntat.

Både flyg- och resebranschen men också bankerna gick starkt uppåt. Expedia steg 5,8 procent, American Airlines, 5,6 procent och United Airlines handlades upp hela 12,5 procent. Flygplanstillverkaren Boeing gick bäst av storbolagen och rusade 13 procent. American Express steg över 6 procent, JPMorgan avancerade upp 5,4 procent och Goldman Sachs klättrade 3,2 procent.

Videokonferenstjänsten Zoom lämnade sin kvartalsrapport under tisdagen där resultaten överträffade förväntningarna och trots att aktien redan gått starkt de senaste månaderna så fortsatte den att öka 7,6 procent under onsdagen.

Simon Property stack ut på dagens börs med en uppgång på 14,9 procent. Fastighetsutvecklaren tjänar på återöppnandet av ekonomin då bolaget är den största ägaren av shoppingcenter i USA, enligt CNBC.

Microchip Technology rusade tidigt och höll sig sedan kvar på plus 12 procent. Chiptillverkaren gick upp efter att bolaget gått ut med nyheter om en förbättrad leveranskedja, när restriktioner för Malaysia och Filippinerna har lättat, skriver Market Watch.

På onsdagen introducerades också Warner Music Group på Nasdaq. Aktien prissattes vid introduktionen till 25 dollar och vid stängning hade aktien rusat över 20 procent.

Igår 14:20
Läs mer om Dagens börs