TT
Det höga bensinpriset

Storbråk om rätten att bo på landsbygden

”Det är ingen mänsklig rättighet att leva på landet”, skriver Aftonbladets krönikör med anledning av det snabbt växande bensinupproret, vilket har fått riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) att tända på alla cylindrar. ”Jag förstår att människor är frustrerade och rasande”, säger hon till fPlus.

Bensinupproret 2.0 har samlat över 200 000 människor på Facebook, och ilskan över de höga bensinpriserna växer.

– Det är bra att människor uttrycker sina åsikter och sätter press på politikerna. Jag är bara förvånad över att det här inte har kommit tidigare. Det kokar av missnöje i hela landet, säger riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) till fPlus.

Varnar för fler uppror

Och det är inte bara bensinpriserna hon pratar om. Hon menar att villkoren för att leva, jobba och verka i glesbygden har ignorerats under en längre tid och flaggar för att missnöjet inte kommer att stanna vid det snabbt växande bensinupproret. Hon nämner till exempel Inlandsupproret som just nu mobiliserar människor för att ge landsbygden en röst. Manifestationer planeras under maj.

– Till slut får folk nog. Dyrare bensin är ju bara en del, vilket förklarar varför bensinupproret får en sådan kraft. Jag förstår att människor är frustrerade och rasande, säger hon.

Blåst upp till debattstorm

Men som så ofta finns det olika sidor i debatten, och det finns de som raljerar över bensinupproret och dess genomslagskraft. Helena Lindahl är framför allt irriterad över en text i Aftonbladet där krönikören skriver att ”det är ingen mänsklig rättighet att leva på landet”.

Till att börja med står det i klartext i artikel 13 i FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter att ”alla har rätt att fritt att förflytta sig och välja bostadsort inom landets gränser”, påpekar Helena Lindahl, som egentligen inte vill gå in i diskussionen men känner sig tvungen att reagera.

– Man kan givetvis argumentera för att det inte är en mänsklig rättighet att bo på landsbygden och ha råd med drivmedel till sin bil, men det är alltså inte vad skribenten gör. Hon argumenterar emot människors rätt att bosätta sig och leva på landsbygden och andemeningen är att landsbygdsbor borde sluta obstruera politiska beslut, säger hon.

– Men det är bra att människors reagerar när orättvisor uppstår, det måste ju gå att leva i hela landet, fortsätter hon.

Besviken på politikerna och debatten

Även om alla skulle vilja flytta till storstäderna är det inte realistiskt, menar hon. Inte minst skulle många inte kunna få ett boende i storstäderna. Det går att förespråka höga drivmedelsskatter utan att slänga sig med falska påståenden om mänskliga rättigheter och samtidigt hetsa en stor del av befolkningen, anser Helena Lindahl som är besviken på både politikerna och debatten i stort.

– I min värld har människor rätt att bosätta sig på landsbygden och det är någonting som man från politiskt håll bör bejaka eller åtminstone respektera, säger hon.

Utvecklingen och missnöjet i glesbygden går dock inte att ignorera, vilket Bensinupproret 2.0 som nu har samlat över 200 000 människor på Facebook visar, betonar hon.

– Till slut får människor nog och säger ifrån, säger hon.

Toppnyheter

Ursula von der Leyen. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU:s nya toppskikt

Klart: von der Leyen är ny kommissionsordförande – första kvinnan i historien

Ursula von der Leyen – det heter EU-kommissionens nya ordförande. Tyskan är den första kvinnan i historien att nå topposten i EU.

– Jag känner mig så hedrad och jag är överväldigad och jag tackar er för förtroendet ni ger mig, säger von der Leyen i parlamentet efter omröstningen.

Det blev en dramatisk omröstning. 383 av parlamentarikerna röstade för von der Leyen och hon behövde minst 374 röster för att bli vald.

EU-kommissionsordföranden är en av unionens mest inflytelserika politiker.

1 tim
Ursula von der Leyen gratuleras efter att hon blivit vald. Här tillsammans med EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analyser: Hon kommer bli påmind om vänsterlöftena

Ursula von der Leyen är vald till ny EU-kommisionsordförande – men hon fick göra många löften på vägen för att nå dit, skriver journalisten Henrik Brors i en analys på sajten Om Europa. Han menar att den konservativa tyskan bland annat har anslutit sig till flera socialdemokratiska vallöften för att få med sig S-parlamentarikernas röster.

”Vi kan vara säkra på att det tilltufsade parlamentet kommer att påminna von der Leyen om dessa löften de kommande fem åren”, skriver han.

Trots löftena vänsterut tycks den konservativa EPP-gruppen inte särskilt upprörd, skriver DN:s Pia Gripenberg i en analys. De som verkar mest upprörda är i stället parlamentets högernationalister.

”Flera ledamöter ansåg att Ursula von der Leyen flyttat sig för mycket åt vänster senaste veckan”, skriver hon.

17 min
Ursula von der Leyen och Frans Timmermans. TT
undefined

S-toppen i EU: Jag ser fram emot att jobba tillsammans

Frans Timmermans, toppnamnet för den socialdemokratiska gruppen S&D och länge en av utmanarna till jobbet, gratulerar Ursula von der Leyen efter att hon valts till ny EU-kommissionsordförande.

”I dag vann du ett demokratiskt mandat från Europaparlamentet för att leverera det gröna och sociala program som du presenterade i morse. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med dig i den nya EU-kommissionen för ett rättvist och fritt Europa”, skriver Timmermans på Twitter.

von der Leyen kommer närmast från positionen som försvarsminister i Tyskland.

37 min
Läs mer om EU:s nya toppskikt
Ilhan Omar. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Amerikanska valet 2020

Krönikor: När Ilhan Omar talar förlorar partiet röster

Sprickan mellan vänsterfalangen och den mer moderata falangen inom Demokraterna i USA lyfts i flera krönikor. En förklaring till sprickan i partiet, och det som sticker ut ännu mer än Donald Trumps rasism, är hur delar av etablissemanget i Demokraterna jobbar med liknande antaganden som presidenten, skriver Jamelle Bouie i en krönika i New York Times.

”Nej, de har inte lyft fram den vita arbetande fastighetsägaren som den enda medborgaren av värde, men de är besatta av att vinna den rösten till sin sida – övertygade om att den här gruppen är vägen till seger”, skriver Bouie.

Tucker Carlson skriver i en krönika i konservativa Fox News att Demokraterna kommer att förlora på det pågående ordkriget. Han menar att de fyra kongresskvinnor som Trump riktat sina attacker mot, som för ett halvår sedan bara var fyra unga vänsterpolitiker, nu har blivit kärnan i det demokratiska partiet.

”Genom att peka ut de fyra medlemmarna i kongressen markerade presidenten deras betydelse i det demokratiska partiet”, skriver Carlson, något han ser som positivt för Republikanerna.

”När Ilhan Omar pratar förlorat Demokraterna”, fortsätter han.

4 tim
Trump har bland annat riktat sina senaste attacker mot Ilhan Ohmar och Alexandira Ocasio-Cortez. TT
undefined

Trumps attacker fortsätter: ”Lämna om ni hatar USA”

USA:s president Donald Trump fortsätter sina verbala attacker på de fyra demokratiska kongresskvinnor som han uppmanat att ”åka hem” till sina hemländer. För tredje dagen i rad går han till attack mot politikerna – nu i en lång rad tweets.

”De demokratiska kongresskvinnorna har spytt ur sig några av de mest bedrövliga, hätska och vidriga saker som någonsin har sagts av en politiker i representanthuset eller senaten och ändå får de ett frikort och stöd av Demokraterna”, skriver Trump i ett inlägg.

Han säger att politikerna är antiisraeliska, antiamerikanska, stödjer terrorister och ropar ”F-ordet” i publika sammanhang. Trump menar också att Demokraterna är rädda för att utmana dem.

”Om ni hatar vårt land, eller om ni inte är lyckliga här, kan ni lämna!” skriver han i ett annat inlägg.

5 tim
Sean Hannity och Donald Trump.  Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Foxankare försvarar Trump: ”Pelosi är totalt maktlös”

Fox News-ankaret Sean Hannity försvarar Donald Trump efter hans twitterattacker mot de fyra demokratiska kongressledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley.

Hannity säger att representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi tappat kontrollen över ”sin radikala socialistiska bas” och är maktlös inför de kvinnliga ledamöterna som populärt har kommit att kallas ”The squad”.

– Det spelar ingen roll vad talman Pelosi säger eller gör. Det är radikalerna som styr [...], sa han på måndagskvällen efter att de demokratiska kongressledamöterna hållit en presskonferens där de meddelade att de inte tänkte låta sig tystas av presidenten.

Det var i helgen som Trump skrev på Twitter och uppmanade de fyra att ”åka tillbaka och fixa” länderna de har påbrå från.

Idag 11:22
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Sten Eriksson.  Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Var först på olycksplatsen: ”Jag kände ingen puls”

Sten Eriksson var i flera minuter ensam på plats vid flygolyckan på ön Storsandskär i Umeå, där nio personer miste livet. Planet kraschade bara några hundra meter från hans stuga – och sedan dess har bryggan vid stugan fungerat som en sambandscentral.

Sten Eriksson berättar för TT att han först larmade 112 efter olyckan och sedan sprang mot olycksplatsen. Det var svårt att ta sig fram bland alla fällda träd som låg i vägen, säger han.

Väl framme vid planet tog han pulsen på två människor.

– Jag kände ingen puls. Då börjar man känna... lite förtvivlan. Vad ska jag göra? Och jag var där helt ensam, säger han till TT.

Efter några minuter dök en helikopter upp ovanför honom, och först att ansluta var en sjukvårdare som firades ned.

– Så efter en liten stund kände jag att jag inte kunde tillföra något mer, då tog jag mig tillbaka till stugan, berättar han.

Alla nio personer ombord på planet dog när det störtade i söndags.

4 tim
Flygplansdelar lyfts upp på en bärgningsbil dagen efter flygolyckan Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flygexpert: Kanske var det motorn som slets loss

Det är möjligt att motorn i det lilla propellerplan med nio passagerare som kraschade i Umeå slets loss i luften. Det säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll till SVT. Han menar att om ett propellerblad brast kan det ha satt igång så våldsamma krafter att motorns infästningar kan ha lossnat.

– När man nu talar om delar som lossnade så kan man ha som arbetshypotes att kanske motorn slets loss, säger han till SVT.

Under en presskonferens bekräftade Statens haverikommission på måndagen att delar av flygplanet slitits av i luften, men man ville inte närmare kommentera vilka delar det kunde röra sig om.

Idag 09:10
Montage TT
undefined

Klubben hedrar offren: ”Nu är allt fokus på att sörja”

Vid det kryss i röd plast där fallskärmshopparna ska försöka landa efter att de har hoppat har det ställts ljus och lagts blommor, skriver Dagens Nyheter. Den lilla fallskärmsklubben i Umeå förlorade nästan en tredjedel av sina medlemmar i olyckan i söndags.

Några funderingar kring vad olyckan berodde på har det inte funnits utrymme för än, berättar chefsinstruktören Johan Hellström.

– Just nu är allt fokus på att sörja och ta hand om varandra och anhöriga. Det kommer bli väldigt många begravningar att gå på, säger han till tidningen.

På tisdagen avvecklades det kriscentrum för anhöriga och vittnen som upprättades på söndagen. Avspärrningarna till ön där planet kraschade plockades också bort.

Idag 10:39
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer