Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om offentligt slöseri

Storbråk om klimatpolitiken – Lövin sågar slöseri-lista

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin reagerar starkt på att den svenska klimatpolitiken skulle vara ett slöseri. Alternativa fakta och lögner ligger bakom Slöseriombudsmannens utmärkelse ”Årets slöseri”, säger hon till fPlus. Poängen är att regeringens klimatpolitik har misslyckats, kontrar Slöseriombudsmannen.

Regeringens klimatpolitik är förra årets värsta slöseri med skattepengar. Det slogs fast i en omröstning anordnad av Slöseriombudsmannen, något som fPlus kunde berätta om igår. Slutsatsen bakom utmärkelsen var att de stora summor som satsas på klimatåtgärder inte ger några nämnvärda effekter.
– Regeringen har mer än fördubblat anslagen till klimatpolitiken, men trots det minskar inte utsläppen längre. Under 2018 ökade utsläppen till och med. Därför har klimatpolitiken utsetts till årets värsta slöseri, sa Johan Gustafsson, Slöseriombudsman på Skattebetalarnas Förening.

De ljuger, och man får anta att det är högst medvetet

Men nu slår Isabella Lövin tillbaka och menar att Slöseriombudsmannen medvetet använder felaktiga siffror om nivån på utsläppen i Sverige.

– De ljuger, och man får anta att det är högst medvetet eftersom de inte rättat något trots att de fått det påtalat, om utsläppen för 2018, säger hon till fPlus.

Isabella Lövin, som i den här frågan uttalar sig i egenskap av språkrör för Miljöpartiet, hänvisar till Statistik från Naturvårdsverket som visar på att utsläppen minskat sedan 2014.

– Det är den och ingen annan statistik som gäller och de kan inte hävda att utsläppen ökade bara för att dom vill att det ska vara så. Utsläppen minskade dessutom med två procent 2018, tvärtemot vad Skattebetalarna hävdar. Det är högst anmärkningsvärt att denna lobbyorganisation kör med alternativa fakta.
Hon fortsätter:

– Klimatpolitik handlar om att investera i en permanent omställning och det är vad vi gör genom bland annat klimatklivet. Vi behöver bereda ny mark och så idag för att skörda frukterna imorgon.

Det viktigaste är att regeringens klimatpolitik har misslyckats

Men Johan Gustafsson, Slöseriombudsman på Skattebetalarnas Förening, står fast vid sin kritik.

– Det är trist att klimatminister Isabella Lövin väljer att stoppa huvudet i sanden istället för att ta en seriös diskussion om hur klimatpolitiken kan bli bättre och mer effektiv. Sanningen är att om utsläppen har minskat eller ökat beror helt på hur man mäter, säger han till fPlus.

Han fortsätter:

– Men det är inte det som är det viktigaste. Det viktigaste är att regeringens klimatpolitik har misslyckats med att minska utsläppen och att vi nu behöver en seriös diskussion om hur klimatpolitiken kan bli bättre och mer effektiv.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

Igår 15:53
Hillary Clinton, arkivbild. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Clinton: ”Hade gjort ett bättre jobb med viruset”

Om Hillary Clinton hade vunnit presidentvalet hade hennes administration hanterat coronakrisen bättre än den sittande presidenten Donald Trump. Det säger hon i en intervju med Hollywood Reporters podcast ”Awards Chatter”.

– Vi hade inte kunnat stoppa pandemin vid gränsen, så som Trump påstod sig ha gjort i början, men vi hade helt klart gjort ett bättre jobb med att rädda liv, gjort bättre modeller och agerat mer ansvarsfullt.

Enligt Clinton är det frustrerande att befinna sig på sidlinjen.

Igår 12:39
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friskolor uppmanas publicera betygsstatistik

Friskolornas Riksförbund uppmanar sina medlemmar att själva publicera statistik om betyg och annat som kan vara av värde för allmänheten.

Uppmaningen är en följd av en dom där kammarrätten slog fast att vissa elevuppgifter gällande friskolor är affärshemligheter och inte ska offentliggöras. Domen ledde i sin tur till att Skolverket från och med i höst inte publicerar statistik om några skolor – varken fristående eller kommunala. Huvudmän måste behandlas lika, motiverade Skolverket.

Men nu råder alltså Friskolornas Riksförbund till publicering på eget initiativ och i egen kanal. Förbundet beskriver situationen som olycklig. "Det informationsglapp som blir resultatet av detta kan till viss del överbryggas genom att friskolehuvudmännen själva publicerar sin statistik på hemsidan", bloggar förbundets vd Ulla Hamilton ,

Kammarrättsdomen, som gav stöd åt en ny policy hos SCB, har inte mottagits positivt i skolsektorn och utbildningsdepartementet förbereder författningsändringar så att skolstatistiken kan göras offentlig igen.

30 jun
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skolverket stoppar skolstatistik – ”Olyckligt”

Skolverket slutar att publicera statistik om enskilda skolor efter en omtolkning av SCB, rapporterar Ekot. Det är olyckligt, anser Friskolornas Riksförbund.

”De som hävdar att friskolorna har drivit på för att SCB ska fatta detta beslut har helt fel”, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund, på Friskolebloggen.

Från och med september kommer Skolverket bara att publicera statistik på riksnivå, rapporterar Ekot. För många föräldrar är statistiken om enskilda skolor viktig eftersom det ger ett bra underlag i valet av skola.

Bakgrunden till Skolverkets bedömning är en juridisk process som slutade med en dom att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg inte ska lämnas ut eftersom de anses vara affärshemligheter.

Domen är mycket olycklig, anser Friskolornas Riksförbund.

”Dessvärre har SCB:s tolkning bekräftats av Kammarrätten vilken gör att den gäller. För Skolverkets del får detta stora konsekvenser eftersom all den skolstatistik som de publicerar kommer via SCB och därmed påverkas av SCB:s förändrade sekretessbedömning”, skriver Ulla Hamilton som nu hoppas att frågan ska lösas inom kort.

Regeringen har i förra veckan gett Skolverket och SCB i uppdrag att se över statistiken så att den inte bryter mot sekretesslagstiftningen.

26 jun
Läs mer om Läget i svenska skolan