Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande för AB Volvo och Martin Lundstedt, vd och koncernchef. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Storbolagens vd:ar varnar för börsras

Börsbolagens vd:ar flaggar för sämre tider i kvartalsrapporterna, skriver SvD.

Stockholmsbörsen ligger just nu på rekordnivåer – detta trots att storbolagens vinster fallit jämfört med ifjol. SvD har gått igenom de nyligen presenterade kvartalsrapporterna där vd:arna ger sina framtidsutsikter. Av dessa går att utläsa att vd:arna varnar för minskad efterfrågan det kommande kvartalet.

Volvo-chefen Martin Lundstedt skriver att ”efterfrågan minskar på nya fordon och vi står inför en period av tuffare marknadsförhållanden.” Atlas Copco skriver i rapporten att ”efterfrågan på produkter och service förväntas vara något lägre än nivån i tredje kvartalet.”

Peter Malmqvist, chef för Analysguiden på Aktiespararna och krönikör på fPlus, tror att det ligger taktik bakom varningsorden.

– De vd:ar som är erfarna vet att det är bra att signalera även om man inte ser något i siffrorna nu. Och det är bekvämt att peka på någon extern faktor, om fjärde kvartalet skulle klappa ihop. Då har man hissat en varningsflagg, säger han till Di.

Toppnyheter

Arkivbild.  OLIVIER DOULIERY / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Amerikansk arbetslöshet lägre än väntat i juli

Den amerikanska arbetslösheten uppgick i juli till 10,2 procent från 11,1 procent i juni. Det är lägre än de 10,5 procent som analytikerna hade väntat sig.

Totalt ökade antalet sysselsatta, exklusive jordbrukssektorn, med nära 1,8 miljoner arbetstillfällen. Även det något högre än förhandsestimaten indikerat, skriver CNBC.

Det visar färsk statistik från USA:s arbetsmarknadsdepartement.

Enligt en enkät från Reuters hade ekonomer väntat sig en lägre sysselsättningstillväxt i juli än rekordhöga 4,8 miljoner i juni.

6 tim
Donald Trump. Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump stöder nytt krispaket till flygbranschen

Ett nytt krispaket är på väg till den amerikanska flygindustrin. Förslaget på det nya krispaketet som är värt 25 miljarder dollar, motsvarande omkring 216 miljarder kronor, får nu stöd av president Trump, skriver CNBC.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi håller igång flygbolagen. Oavsett om förslaget kommer från demokraterna eller republikanerna är jag verkligen för. Vi kan inte förlora vårt transportsystem, sa Donald Trump på en presskonferens i natt.

Flygbolagen blev också stora vinnare på Wall Street i går. Bland annat rusade American Airlines över 9 procent.

Igår 05:41
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge förbjuder servering av alkohol efter midnatt

Norge förbjuder restauranger och barer att servera alkohol efter midnatt, meddelar regeringen på en pressträff. Förändringarna träder i kraft i morgon och gäller i hela landet. Regeringen kommer att utvärdera åtgärden i början av september.

Anledningen är att antalet fall av coronaviruset börjat öka i landet.

– Det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion och hur man uppträder, säger statsminister Erna Solberg till Børsen.no.

I mars meddelade Oslo lokala utskänkningsbegränsningar. Då stoppades all alkoholförsäljning efter 20.30.

Idag 12:10
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt