Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Storbolagen lyftes av starka rapporter

Wall Streets djupa fall på onsdagen satte press på Stockholmsbörsen, som bjöd på en böljande torsdagshandel. Vid stängning stod indexen så här:
• OMXS: –0,1 procent
• OMXS30: +0,3 procent
En stor mängd bolag släppte rapporter under morgonen. Bland de främsta var ABB, SEB, Ica och Alfa Laval. Alfa Laval steg 5,6 procent och gick bäst på hela OMXS30. SEB lyfte 3,7 och Ica rusade hela 11,6 procent. ABB backade 1,3 procent.

Klädkedjan Odd Mollys omsättning minskade med en fjärdedel i tredje kvartalet och rörelseresultatet vände ner till en förlust. Aktien rasade 22,5 procent.

Enligt Nordnets avgående sparekonom Joakim Bornold dämpades nedgångarna i börskurserna av de många starka rapporterna.

– Det ger styrka när turbulensen gett med sig. Vi borde se att marknaden lugnar ned sig, sa han till SvD Näringsliv.

New York-börserna i går
S&P 500: −3,1 %
Nasdaq: −4,4 %
Dow Jones: −2,4 %

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Fredag den 17 juli blir intensiv: Då rapporterar Volvo, Telia, Saab och Ericsson – bland många andra.  TT
Den svenska ekonomin

Stort vinsttapp väntas: ”Aldrig sett liknande fall”

De svenska börsbolagen väntas rapportera ett 59-procentigt vinsttapp i det andra kvartalet jämfört med samma period i fjol. Det visar en sammanställning av analytikerprognoser som Infront gjort inför stundande rapportsäsong, skriver TT.

Det kan jämföras med finanskrisen då vinstfallet var 33 procent i fjärde kvartalet 2008 och 39 procent i det första kvartalet 2009.

Peter Malmqvist, oberoende aktieanalytiker, säger till nyhetsbyrån att kommande rapportflod blir ett av de sämre kvartalen han upplevt:

– Jämför man med finanskrisen så gick det sex kvartal innan det bottnade och det här är en typ av fall jag aldrig sett tidigare med en otroligt kraftig resultatnedgång.

41 min
Magdalena Andersson (S).  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Krisen har satt blixtbelysning på svagheterna i samhället”

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill beskatta bankerna hårdare och höja skatten på kapital för att återuppbygga samhället efter coronakrisen. Det säger hon i en stor intervju med DI där hon bland annat berättar om tiden under den mest intensiva coronakrisen.

Enligt Andersson har krisen ”satt blixtbelysning” på samhällets svaga punkter och säger att hon hör många människor som vill att samhället och välfärden förstärks.

– En hög kvalitet på äldreomsorg, förskola, skola och sjukvård för alla, oavsett inkomst, där ligger den stora omfördelningen i samhället, säger hon till tidningen.

Igår 07:42
Mat delas ut till fattiga i Sydsudan. Kate Holt / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: ”Globalisering är viktigare än biståndsnivån”

De svenska ledarsidorna domineras fortsatt av coronapandemin och dess effekter på samhället.

DN skriver i en osignerad ledare att Sverige så snart som möjligt måste ta tag i många av de problem som följer i krisens spår. Alternativet är ett gigantiskt skuldberg orsakat av till exempel högre skolfrånvaro, inställda operationer och en ökad frekvens av sociala problem, hävdar tidningen.

Sydsvenskans ledarsida skriver att globalisering har varit långt mycket viktigare än bistånd för fattiga länders framsteg. Detta apropå nyheten om att det svenska biståndet till följd av coronakrisen väntas krympa nästa år. Tidningen skriver att det är viktigt att verka för fortsatt öppenhet och handel – ”nu när trenden går mot stängda gränser och nationalism”.

Expressens Anna Dahlberg tar upp Operation Rimfrost och uppmanar inrikesminister Mikael Damberg att erkänna att projektet varit ett misslyckande. Dahlberg skriver att det generellt inom svensk polis ”är för många projekt – Operation X och Operation Y – som dras i gång med trumvirvel och sedan läggs ned i tysthet”.

17 maj
Läs mer om Den svenska ekonomin
Covidtester i Wuhan, arkivbild. TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Centrala frågor väntar svar – har Kina berättat allt?

I helgen landar två WHO-medarbetare, en epidemiolog och en specialist på djurhälsa, i Kina. Förhoppningen är att arbetet på plats ska lägga grunden till ett internationellt team att utreda det nya coronavirusets ursprung.

– Det betyder inte att Kina inte har forskat på det här, vi kommer inte att starta på noll, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i torsdags.

Samtidigt kritiserar vissa forskare Kina för att inte ha varit tillräckligt öppet med att släppa data om utbrottet, skriver South China Morning Post.

Tidskriften Science har listat frågorna som väntar på svar, däribland exakt vad studierna av djurmarknaden i Wuhan visat, samt om det finns epidemiologisk data över de tidiga fallen som går längre tillbaka i tiden än vad som offentliggjorts.

2 tim
Fladdermöss i burar/arkivbild, covidläkare. TT
undefined

Wuhan-laboratorium tycks inte få besök av WHO-duo

Världshälsoorganisationen WHO:s utsända till Wuhan i Kina verkar inte ha ett besök på det laboratorium som stått i centrum för spekulationer kring det nya coronavirusets ursprung på agendan, skriver The Independent.

Enligt WHO ska teamet, en epidemiolog och en specialist på djurhälsa, endast förbättra förståelsen av covid-19 hos djur och hur viruset spridit sig från djur till människor.

Det tyder på att Världshälsoorganisationen redan har avfärdat möjligheten att viruset skulle komma från labbet, enligt tidningen.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer