Margrethe Vestager FRANCOIS WALSCHAERTS / TT NYHETSBYRÅN
Näringsliv

Storbanker får miljardböter för valutakarteller

EU-kommissionen dömer fem storbanker, Barclays, RBS, Citigroup, JP Morgan och MUFG, till 1,07 miljarder euro i böter för att ha drivit två karteller på valutamarknaden.

Enligt kommissionen har bankernas valutahandlare utbytt känslig information och handelsplaner, bland annat genom att samordna sina strategier i chattrum.

Valutorna som påverkats är bland annat euron, pundet yenen, schweizerfranc, dollarn och de skandinaviska kronorna.

Kartellen gick under namnen “Forex - Three Way Banana Split” och ”Essex Express”.

– Dessa banker beteende har underminerat integriteten sektor och det är den europeiska ekonomin och konsumenterna som fått betala priset, säger EU:s konkurrenskommisionär Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

2 tim
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer