J.C. HIDALGO / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Företagsklimatet i Sverige

Stora skillnader på tobaksavgifter i kommuner

Med den nya tobakslagen måste handlare ansöka om tobakstillstånd från och med den 1 november. Men kostnaderna för att ansöka skiljer sig åt mellan kommunerna.

I Ronneby måste handlare betala sex gånger så mycket som i Staffanstorp, enligt en undersökning från Svenska snustillverkarföreningen.

Patrik Strömer, generalsekreterare på branschorganisationen, är kritisk till att avgifterna skiljer sig så mycket åt runtom i landet.

– Det är svårt att se någon motivering till varför det är så stora skillnader. Varför ska det vara sex gånger dyrare i en kommun jämfört med en annan?

I undersökningen ingår 258 kommuner med fast prövningsavgift, enligt Strömer. Ronneby kommun är dyrast med 12 000 kronor för att ansöka. Det är nästan 10 000 kronor mer än för en handlare i Staffanstorp som är landets billigaste kommun med 2 050 kronor.

Enligt Strömer riskerar avgifterna slå mot handlare på glesbygden.

– Det har varit flera artiklar under året där handlare har bestämt sig för att det är för dyrt att sälja tobak.

Bakgrunden till den nya tobakslagen som träder i kraft den 1 november är att polisen hoppas minska tillgången på smuggeltobak. Det blir också lättare för kommuner att ta hjälp av polis, Skatteverket och Tullverket för att få kännedom om brottslighet och skatteskulder.

Enligt undersökningen är detta de tre dyraste och tre billigaste kommunerna i landet när det gäller att ansöka om tobakstillstånd.

Dyrast:

Ronneby: 12 000 kronor.

Borås: 11 600 kronor.

Bollebygd: 11 600 kronor.

Billigast:

Staffanstorp: 2 050 kronor.

Dorotea: 3 000 kronor.

Krokom: 3 000 kronor.

Källa: Svenska snustillverkarföreningen

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer