Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Branden i Notre Dame

Stor brand i Notre Dame-katedralen i Paris

En storbrand bröt under måndagskvällen ut i den världskända katedralen Notre-Dame i Paris vilket ledde till att taket och huvudspiran till katedralen rasade in.

Vid midnatt, efter många timmars kamp mot lågorna, uppgav räddningstjänsten för AFP att kyrkans huvudstruktur hade räddats. Även de båda klocktornen skonades från total förstörelse.

Närmare 500 brandmän deltog i släckningsarbetet, som försvårades av det trånga utrymmet runt katedralen. Samtidigt uppgavs det att en brandman ha fått allvarliga skador, skriver nyhetsbyrån.

President Emmanuel Macron säger att det värsta möjliga har kunnat undvikas och ger beröm till brandmännens ihärdiga arbete.

"Jag vill å hela nationens vägnar tacka brandmännen som har visat ett utomordentligt mod, stor professionalism och beslutsamhet [..] Vi kommer att bygga upp Notre-Dame tillsammans", säger Macron enligt Le Monde.

Under kvällen samlades tusentals turister och parisare på broarna för att få sig en glimt av den brutala branden. Franska medier beskriver hur folk flämtade till och brast i gråt, skriver TT.

Räddningstjänsten uppger för mediebolaget France Info att branden eventuellt kan härledas till ett renoveringsarbete. Åklagare har också inlett en utredning med huvudspåret att det är en olycka, enligt Reuters.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer