Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Branden i Notre Dame

Stor brand i Notre Dame-katedralen i Paris

En storbrand bröt under måndagskvällen ut i den världskända katedralen Notre-Dame i Paris vilket ledde till att taket och huvudspiran till katedralen rasade in.

Vid midnatt, efter många timmars kamp mot lågorna, uppgav räddningstjänsten för AFP att kyrkans huvudstruktur hade räddats. Även de båda klocktornen skonades från total förstörelse.

Närmare 500 brandmän deltog i släckningsarbetet, som försvårades av det trånga utrymmet runt katedralen. Samtidigt uppgavs det att en brandman ha fått allvarliga skador, skriver nyhetsbyrån.

President Emmanuel Macron säger att det värsta möjliga har kunnat undvikas och ger beröm till brandmännens ihärdiga arbete.

"Jag vill å hela nationens vägnar tacka brandmännen som har visat ett utomordentligt mod, stor professionalism och beslutsamhet [..] Vi kommer att bygga upp Notre-Dame tillsammans", säger Macron enligt Le Monde.

Under kvällen samlades tusentals turister och parisare på broarna för att få sig en glimt av den brutala branden. Franska medier beskriver hur folk flämtade till och brast i gråt, skriver TT.

Räddningstjänsten uppger för mediebolaget France Info att branden eventuellt kan härledas till ett renoveringsarbete. Åklagare har också inlett en utredning med huvudspåret att det är en olycka, enligt Reuters.

Toppnyheter

TT
Den svenska kriminalpolitiken

Ledare: Politikerförakt att vänta om inte kriminalitet tas på allvar

Veckans partiledardebatt i riksdagen väckte frågor om gängkriminaliteten, inte minst med anledning av de senaste dygnen i Malmö. ”Sveriges tredje största stad ligger för långt från riksdagen” skriver Sydsvenskans huvudledare som menar att statsministern borde lägga ett större fokus på frågan. ”Om regeringen inte tar gängkriminaliteten på större allvar riskerar de politikerföraktet och känslan av avstånd till de folkvalda i huvudstaden att växa ytterligare” skriver Sydsvenskan.

Petter Birgersson på Blekinge Läns Tidnings ledarsida önskar också att frågan om kriminalitet hade fått ett större utrymme i debatten. Där med anledning av veckans flera explosioner, något som har skapat en rädsla hos många invånare i närområdena. ”Den som ser bilderna efter sprängningen vid hyreshuset förstår att oron inte är obefogad” skriver Birgersson och menar att den svenska grundtryggheten är skadad. Han får medhåll från Mathias Persson på Smålands-Postens ledarsida. ”När sprängningarna läggs ihop med skjutningarna och den höga frekvensen av andra våldsbrott framträder en bild av ett samhälle i snabbt förfall” skriver Persson, som menar att frågan om kriminaliteten är ett riksintresse som kräver blocköverskridande samarbeten.

Löfven framförde i riksdagsdebatten att han är stolt över det socialdemokratiska arvet men ”Vem kan ha ställt till det så här med det gamla folkhemmet?” frågar sig Birgersson på Blekinge Läns tidnings ledarsida.

Igår 21:55

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer