Illustrationsbild, SSAB.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen vände upp – SSAB i topp

Stockholmsbörsen stod länge på minus under torsdagen men vände upp efter en Trump-tweet i likhet med de globala börserna. Vid stängning såg det ut som följer:
• OMXS30: +0,6 %
• OMXSPI: +0,4 %
I dag inleddes handelssamtalen mellan USA och Kina, vilket fick investerare att inledningsvis inta en avvaktande hållning. Strax före klockan 16 twittrade Donald Trump att han ska träffa Kinas vice premiärminister Liu He i morgon. Att samtalen ska hållas på högsta ort fick Stockholm och de globala börserna att studsa upp i hopp om att någon form av avtal ska kunna nås.

Råvarubolagen SSAB och Boliden agerade draglok på storbolagslistan och steg 4,1 respektive 3,8 procent. Verkstadsjättarna SKF, Sandvik och Volvo tillhörde också vinnarna med uppgångar på 2–3 procent.

Getinge placerade sig i botten av OMXS30 med en nedgång på 3,7 procent, sedan konkurrenten Philips sänkt sin guidning för helåret.

– I realiteten så är det stora skillnader mellan bolagen, men investerarkollektivet gör gärna sådana kopplingar, sa Paretos analytiker Johan Unnerus till Direkt.

Livevideoföretaget Bambuser rusade 42,6 procent efter att ha presenterat ett samarbete med Bianca Ingrossos kosmetikaföretag Caia Cosmetics.

New York-börserna i går
S&P 500: +0,9 %
Nasdaq: +1,0 %
Dow Jones: +0,7 %

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Adam Schiff. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Schiff: Trumps agerande mycket värre än Watergate

Att villkora militärt bistånd till Ukraina mot gentjänster, såsom Demokraterna anser att Donald Trump gjort, är mycket värre än det Richard Nixon gjorde under Watergate-skandalen. Det säger den demokratiske ordföranden i underrättelseutskottet, Adam Schiff, som leder förhören i den pågående riksrättsutredningen, skriver AFP.

Han menar att Trump genom sitt agerande svikit en allierad, som dessutom ligger i krig.

– Det är betydigt värre än en tredje klassens inbrott i Demokraternas högkvarter, sa Schiff, när de öppna förhören i dag avslutades.

Igår 22:14
Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Andrew Yang och Tom Steyer.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Sanders: Trump är tidernas mest korrupta president

Under debatten mellan tio av Demokraternas primärvalskandidater i natt togs frågan om den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump upp.

– Jag tror inte att det är en bra idé att vi rättar oss efter Trumps retorik och säger ”lås in honom”. Vi måste ena landet, sa den före detta vicepresidenten Joe Biden.

Bernie Sanders tryckte på vikten av att ingen amerikan står över lagen, men ville samtidigt betona att USA trots allt inte är så polariserat som det kan verka.

– Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid, men vi kan inte bara fokusera på Donald Trump. Om vi gör det förlorar vi valet, sa han.

Elizabeth Warren gjorde en passning till gårdagens kongressutfrågning av EU-ambassadören Gordon Sondland, som tidigare ska ha bidragit med stora belopp till Trumps kampanj:

– Vi kommer inte att ge ambassadörsposter till den högst bjudande, sa hon.

Även Kamala Harris var på offensiven och kallade Trump för en brottsling som bor i Vita huset.

Igår 03:35
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer