Stockholms handelskammare säger tvärnej till höghastighetståg
För dyrt till för lite nytta. Den slutsatsen drar Stockholms Handelskammare och säger därför tvärnej till höghastighetståg. ”Spår och tåg är bra men inte alla typer eller till vilket pris som helst”, menar vd Andreas Hatzigeorgiou.
Tåg har tjänat Sverige väl, konstaterar Stockholms handelskammare i en ny rapport. Men trots att tåget har stora samhällsförtjänster är svaret på de infrastrukturproblem som samhället möter inte alltid mer tåg eller mer spår, menar handelskammaren och efterlyser smartare infrastruktursatsningar än höghastighetstågen.
Stockholms handelskammare har analyserat den så kallade Sverigeförhandlingen och planerna på höghastighetsjärnväg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Slutsatserna visar att passagerarunderlaget är för litet i Sverige och att klimatskulden från projektet riskerar att bli permanent. Dessutom, menar handelskammaren, att kapacitetsutmaningen går att lösa på ett bättre sätt.
– Vårt alternativ visar på möjligheten för Sverige att för ungefär samma kostnad få mer tåg för pengarna. Vårt alternativa paket har större potential att minska utsläppen, gynnar hela landet och är mer framtidsorienterat, säger Andras Hatzigeorgiou.
I rapporten konstateras att Sverigeförhandlingen i första hand inriktades mot södra Sverige, trots att det finns stora infrastrukturproblem i den norra delen av landet. Stockholms handelskammare anser att det är en felprioritering.
– Vi menar att det är bättre att lösa kapacitetsproblemen, bygga tunnelbana från Malmö till Köpenhamn, satsa på trafiken mellan Göteborg och Oslo samt mellan Stockholm och Oslo, finansiera Norrbotniabanan, bygga färdigt ringleden runt huvudstaden med spår och mer därtill, säger Andreas Hatzigeorgiou.
Alternativa investeringar i infrastrukturprojekten från Stockholms Handelskammares rapport:
1. Utbyggnad av befintlig stambana – 56 miljarder kronor.
2. Tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn – 29 miljarder kronor.
3. Dubbelspår mellan Gävle och Sundsvall – 25 miljarder kronor.
4. Halvera restiden med tåg mellan Stockholm och Oslo – 64 miljarder kronor.
5. Korta restiderna genom dubbelspår mellan Göteborg och Oslo – 17 miljarder kronor.
6. Finansiera Norrbotniabanans sträcka mellan Skellefteå och Luleå – 16 miljarder kronor.
7. Bygg Östlig förbindelse med spår – 20 miljarder kronor.
8. 150 000 laddstolpar i hela landet subventioneras med 50 procent.