Mostphotos
Nya höghastighetstågen

Stockholms handelskammare säger tvärnej till höghastighetståg

För dyrt till för lite nytta. Den slutsatsen drar Stockholms Handelskammare och säger därför tvärnej till höghastighetståg. ”Spår och tåg är bra men inte alla typer eller till vilket pris som helst”, menar vd Andreas Hatzigeorgiou.

Tåg har tjänat Sverige väl, konstaterar Stockholms handelskammare i en ny rapport. Men trots att tåget har stora samhällsförtjänster är svaret på de infrastrukturproblem som samhället möter inte alltid mer tåg eller mer spår, menar handelskammaren och efterlyser smartare infrastruktursatsningar än höghastighetstågen.

Stockholms handelskammare har analyserat den så kallade Sverigeförhandlingen och planerna på höghastighetsjärnväg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Slutsatserna visar att passagerarunderlaget är för litet i Sverige och att klimatskulden från projektet riskerar att bli permanent. Dessutom, menar handelskammaren, att kapacitetsutmaningen går att lösa på ett bättre sätt.

– Vårt alternativ visar på möjligheten för Sverige att för ungefär samma kostnad få mer tåg för pengarna. Vårt alternativa paket har större potential att minska utsläppen, gynnar hela landet och är mer framtidsorienterat, säger Andras Hatzigeorgiou.

I rapporten konstateras att Sverigeförhandlingen i första hand inriktades mot södra Sverige, trots att det finns stora infrastrukturproblem i den norra delen av landet. Stockholms handelskammare anser att det är en felprioritering.

– Vi menar att det är bättre att lösa kapacitetsproblemen, bygga tunnelbana från Malmö till Köpenhamn, satsa på trafiken mellan Göteborg och Oslo samt mellan Stockholm och Oslo, finansiera Norrbotniabanan, bygga färdigt ringleden runt huvudstaden med spår och mer därtill, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Alternativa investeringar i infrastrukturprojekten från Stockholms Handelskammares rapport:

1. Utbyggnad av befintlig stambana – 56 miljarder kronor.
2. Tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn – 29 miljarder kronor.
3. Dubbelspår mellan Gävle och Sundsvall – 25 miljarder kronor.
4. Halvera restiden med tåg mellan Stockholm och Oslo – 64 miljarder kronor.
5. Korta restiderna genom dubbelspår mellan Göteborg och Oslo – 17 miljarder kronor.
6. Finansiera Norrbotniabanans sträcka mellan Skellefteå och Luleå – 16 miljarder kronor.
7. Bygg Östlig förbindelse med spår – 20 miljarder kronor.
8. 150 000 laddstolpar i hela landet subventioneras med 50 procent.

Toppnyheter

Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Efter två års handelskrig: Trump bekräftar delavtal

Kina och USA har kommit överens om en första fas av ett nytt handelsavtal länderna emellan – efter ett nästan två år långt handelskrig. Det bekräftar USA:s president Donald Trump på Twitter efter en presskonferens där Kina sagt i princip samma sak.

Presidenten skriver samtidigt att förhandlingarna omgående tas vidare.

”Vi kommer att börja förhandlingarna om den andra fasen direkt, i stället för att vänta tills valet 2020”, skriver Trump på Twitter.

Handelsrepresentanten Robert Lighthizer bekräftar samtidigt att avtalet innebär sänkta tullar på vissa kinesiska varor.

USA kommer att behålla tullar på 25 procent på varor för 250 miljarder dollar från Kina men sänka dem från 15 till 7,5 procent på varor för 120 miljarder dollar.

1 tim
Chinese Vice Commerce Minister and Deputy International Trade Representative Wang Shouwen. JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kina överens med USA om handelsavtalets utkast

Kinas handelsdepartement säger på en presskonferens att man nått ”stora framsteg” i förhandlingarna med USA om handelsavtalets första fas. Man ska vara överens med USA om skrivningarna i utkastet och ska spika ett datum för dess undertecknande.

USA uppges vidare ta bort sina tullar i flera steg samtidigt som Kina kommer att öka importen från USA och andra länder.

Utvecklingen medför också att inga nya tullar kommer att införas på söndag som planerat.

Världens börser stiger på beskedet.

Texten uppdateras.

2 tim
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Handelsglädje i Asien när Xi och Trump uppges överens

Tokyobörserna tog täten när samtliga ledande index i Asien steg betydligt efter uppgifter på torsdagskvällen om att Kina och USA ska ha enats om ett fas ett-avtal. Även Hongkong steg kraftigt på fredagen.

Vid stängning visade ledande index:
• Nikkei: +2,6%
• Shanghai: +1,8%
• Shenzhen: +1,5%
• Hongkong: +2,5%
• Kospi: +1,5%
Tokyobörsen steg trots att näringslivets förtroende dykt till sin lägsta nivå på över sex år, enligt Bank of Japans rapport på fredagsmorgonen, skriver CNBC.

De breda uppgångarna följer på Wall Streets glädjeskutt efter torsdagskvällens uppgifter om att supermakterna ska ha enats om ett avtal och att USA slopar decembertullarna som skulle trätt i kraft på söndag.

Kathy Lien, på BK Asset Management, varnar dock för att ta ut hela glädjen i förskott. Vi har lärt oss den hårda vägen att Trump kan ändra sig i sista minuten, menar hon.

”Det är viktigt att inse att det fortfarande inte har kommit något officiellt uttalande men av Trumps tweets och medias rapporter att döma finns det skäl att tro att tullarna åtminstone kommer att bli framskjutna”, skriver hon i en kommentar som citeras av CNBC.

Idag 04:31
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA
Boris Johnson under sitt tal. HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Boris Johnson: Nu måste vi börja läka brexitsåren

Tre och ett halvt års grälande om brexit är nog – nu måste Storbritannien få chansen att läka. Det var premiärminister Boris Johnsons budskap när han talade utanför 10 Downing Street efter gårdagens valtriumf.

– Jag uppmanar alla att förlika sig med brexit och att låta läkningsprocessen börja, sa Johnson.

Premiärministern lovade att lämna EU den 31 januari men också att arbeta för hela landet och alla väljare, inte bara de som röstade på honom.

2 tim
STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Beskedet: Labour väljer ny partiledare tidigt nästa år

Labourpartiet kommer att välja en ny partiledare tidigt nästa år. Jeremy Corbyn lämnar sin post i samband med det, meddelar partiledaren enligt Bloomberg.

Corbyn antydde även tidigare i dag att hans tid som partiledare var på väg mot sitt slut, då han sa att han inte ska leda Labour i nästa val. Han öppnade också upp för en ”bra diskussion” om partiets framtid.

Labour förlorade nästan 60 platser i parlamentet i och med valet. Valresultatet är det sämsta för partiet sedan 1935. Samtidigt gjorde Boris Johnson och hans konservativa parti succé och fick majoritet i parlamentet.

3 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
POOL / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Justitieutskottet röstar för riksrättsåtal mot Trump

Representanthusets justitieutskott röstar ja till en av riksrättspunkterna mot USA:s president Donald Trump, rapporterar flera medier.

Utskottet röstade ja till båda punkterna: maktmissbruk och hindrande av kongressens utredning.

Processen går nu vidare till representanthuset som på onsdag ska rösta om huruvida det ska bli ett riksrättsåtal mot presidenten. Trump skulle i så fall bli den tredje amerikanska presidenten i historien att ställas inför riksrätt. Den första var Andrew Johnson 1868 och den andra Bill Clinton 1998.

2 tim
Lindsey Graham i mitten. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Senaten uppmanas ändra strategi för riksrättsåtalet

Senaten borde byta strategi kring riksrättsåtalet, skriver republikanen Jim Banks i ett brev till topprepublikanen Lindsey Graham. Det rapporterar Politico som har läst brevet.

Riksrättsutredningen är för närvarande kvar i det demokratledda representanthuset. Men om punkterna mot Trump får stöd där går de vidare för omröstning i senaten, som är republikanernas starka fäste.

Graham, som är ordförande för senatens justitieutskott, har sagt att han vill genomföra en snabb utredning. Men det är viktigt att ”vi bekämpar eld med eld och säger till dem att nog är nog”, menar Jim Banks, som vill att Demokraternas granskning av Trump utreds noggrant. Han hänvisar till den granskning som har gjorts av utredarna bakom Rysslandsutredningen.

”Med största respekt, herr ordförande. Jag uppmanar dig att använda samma filosofi under det kommande riksrättsåtalet”, skriver han.

I en intervju med Fox News kallar Graham riksrättsutredningen för ”nonsens”.

Igår 21:19
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
SUN YILEI / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street tillbaka under nollan efter Trumps bekräftelse

En mängd utspel och uppgifter om handelskriget hänger över fredagens handel på Wall Street. Vid 17-tiden är utvecklingen:
• S&P 500: -0,2%
• Nasdaq: +0,1%
• Dow Jones: -0,1%
På en presskonferens som inleddes klockan 16 meddelade Kina att man nått stora framsteg i samtalen om handelsavtalets första fas och att man i princip är redo att underteckna det. Det ska medföra ökad import från USA och utfasade strafftullar.

Strax därefter bekräftade Donald Trump att man är överens om fas ett.

I Asien var uppgångarna kraftig i natt och i Europa har de varit måttliga under dagen – till följd av den minskade osäkerhet som utfallet i det brittiska nyvalet leder till.

2 tim
undefined

Börsen avslutade veckan i dur efter nyval och avtal

Boris Johnsons tydliga brexitseger och ett handelsavtal mellan USA och Kina stärkte handeln på Stockholmsbörsen under fredagen. Vid stängning var utvecklingen som följer:
• OMXSPI +0,6 procent
• OMXS30 +0,7 procent
Dagens stora vinnare var Hexagon som stärktes successivt över dagen och stängde nästan 6 procent högre, i topp av storbolagsindexet.

I andra änden återfanns medicinteknikbolaget Getinge som backade närmare 3 procent efter att ha fått en sänkt rekommendation från Pareto Securities.

Hansa Biopharmas aktie rasar 40 procent efter beskedet om att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA vill att bolaget gör Imlifidase-studien.

Forskningsbolaget Immunicums vd Carlos de Sousa lämnar posten med omedelbar verkan och aktien föll över 13 procent.

DNB Markets inleder bevakning av Storytel med rekommendationen köp och riktkurs 170 kronor. Aktien steg över 3 procent procent.

Kambis storägare och medgrundare Anders Ström har sålt 1,3 miljoner aktier i bolaget. Aktien rasade 10 procent.

Idag 08:02
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klarnas vd: Mest sannolikt med notering på Wall Street

Betaltjänsten Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski siktar på en börsnotering i USA inom två år. Det säger han i en intervju med Bloomberg enligt Direkt.

– En börsnotering skulle sannolikt ske i USA eftersom det finns en större förståelse för teknikbolag som vårt och därför att USA kan vara för största marknad om ett år eller två, säger han till nyhetsbyrån.

Innan en eventuell notering på Wall Street kommer Klarna ta in ytterligare kapital i en finansieringsrunda, enligt vd:n.

Idag 08:51
Läs mer om Dagens börs