Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Stockholm polisanmäler vinterns snöröjare

Stockholms stad har polisanmält entreprenörerna som skött snöröjningen i staden under vintern, rapporterar StockholmDirekt.

Trafikkontoret har gjort en extern granskning av snöröjningen som visar på stora brister. Bland annat har entreprenörerna inte snöröjt färdigt på alla platser eller blivit färdiga i tid. De har också i sin tur anlitat underentreprenörer som inte uppfyllt kraven.

– Nu är det upp till polis och åklagare att utreda om något brott har begåtts, säger Fredrik Alfredsson, tillförordnad trafikdirektör i Stockholms stad i ett uttalande.

Toppnyheter

Per Bolund och Ebba Busch Thor. SVT
Höstbudgeten

Busch Thor kritisk mot friåret: ”Ineffektiv”

Regeringens satsning på utvecklingstid, en ny variant av friåret, ”är märklig och rent av felaktig”. Det sa LO:s vice ordförande i SVT:s Aktuellt. Även KD-ledaren Ebba Busch Thor var kritisk och sa att åtgärden är ineffektiv. Hon efterfrågade i stället riktade satsningar på kompetensutveckling.

MP-språkröret Per Bolund försvarade satsningen.

– Att ge människor möjlighet att pröva en ny väg i livet och skaffa en ny kompetens så att man kan ta ett steg in i en annan karriär, och att utbilda sig inom bristyrken, det tror jag är väl investerad tid, sa Bolund.

1 tim
Isabella Lövin, språkrör för MP. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friåret gör comeback i ny form: ”Framgång för MP”

En ny version av det gamla friåret kommer att införas under nästa år, rapporterar SVT Nyheter.

– Det här är en framgång för Miljöpartiet att vi har fått igenom det här, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.

Den här gången kommer reformen kallas ”utvecklingstid” och kravet för att man ska få ledigt är att man använder tiden till att vidareutbilda sig eller starta eget.

Fullt utbyggd väntas reformen kosta en knapp miljard och omfatta upp till 5 000 personer.

Idag 16:09
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Varning för en alltför stor skattereform”

Enligt Januariöverenskommelsen ska det genomföras en ”omfattande skattereform”, men onsdagens höstbudget är inte någon särskilt revolutionerande skattebudget, skriver Tobias Wikström på DI:s ledarsida.

Trots röster i debatten som menar att kapitalskatterna måste höjas för att minska inkomstskillnader, och att välfärdens utmaningar kräver höjningar, behövs det inga skatteökningar. Det finns istället rum för sänkningar, menar Tobias Wikström.

Riktningen för skattereformen som Januariöverenskommelsen utlovat är oklar, och gör att det finns anledning att varna för att göra en allt för stor skattereform. Wikström menar att en skattereform kan bli ett högriskprojekt.

”Politikerna gör bäst i att ta vissa ändringar i taget. Och M bör värna sin oppositionsroll, antingen partiet går med i några skattesamtal eller inte,” skriver Tobias Wikström.

4 tim
Läs mer om Höstbudgeten
Brandrök från en av oljeanläggningarna. TT
Drönarattacken i Saudiarabien

Flera stormakter fördömer attacken – ska ta fram svar

Flera stormakter sluter upp bakom Saudiarabien efter att den saudiskledda koalitionen slagit fast i sin preliminära undersökning att vapnen som använts mot de saudiska oljeanläggningarna kom från Iran, skriver flera medier.

Bland länderna finns Ryssland, USA och Storbritannien. Storbritannien fördömer attacken och lovar att man tillsammans med länder som USA, Tyskland och Frankrike ska ta fram ett effektiv svar mot attacken.

Irans president Hassan Rouhani har tillbakavisat alla påståenden om att Iran skulle ligga bakom attackerna och menar det rör sig om självförsvar från jemenitiska Huthirebeller.

1 tim
Jens Stoltenberg. Arkivbild. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Natochef oroas för ökade spänningar efter attacken

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är oroad för att attacken mot oljeanläggningar i Saudiarabien i lördags ska leda till ökade spänningar, rapporterar AFP. Han anklagar även Iran för att destabilisera regionen.

– Vi uppmanar alla parter att förhindra att sådana här attacker inträffar igen eftersom det kan ha negativa konsekvenser för hela regionen, sa han.

Uttalandet var Stoltenbergs första efter drönarattacken, som Huthirebellerna tagit på sig, men som USA och Saudiarabien menar att Iran ligger bakom.

Irans utrikesdepartement förnekar all inblandning.

4 tim
Rök från oljeanläggningen i Abqaiq i Saudiarabien. Arkivbild. TT.
undefined

Saudiska militären: Iranska vapen bakom attacken

Den saudiskledda koalitionen, som kämpar mot Huthirebellerna i Jemen, säger att allt pekar på att attacken mot två stora oljeanläggningar i Saudiarabien i helgen genomfördes med iranska vapen och att attacken inte skedde från Jemen. Det visar den preliminära utredningen, rapporterar Reuters.

Koalitionens talesperson, Turki al-Malki, sa under en presskonferens att utredningen från attacken i lördags fortfarande pågår och att myndigheter försöker att fastställa avfyrningsplatsen.

Irans utrikesdepartement förnekar all inblandning. Däremot har Huthirebellerna tagit på sig drönardådet mot oljebolaget Saudi Aramco.

Idag 14:22
Läs mer om Drönarattacken i Saudiarabien
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

”Den svaga kronan sänker Sveriges industri”

Att den svaga kronan skulle vara bra för svensk industri tas fortfarande för en vedertagen sanning, trots att det inte längre stämmer, skriver Carl Eckerdal, chefsekonom på IKEM och Livsmedelsföretagen, på SvD Debatt.

Den svaga kronan är inte längre lika lönsam för svensk industriexport som den varit tidigare, istället så urholkar den vad som gjort oss till en av världens mest framgångsrika industrinationer, menar Carl Eckerdal.

Han anser att det numera finns många fler förlorare än vinnare på den svaga kronan, och att Sverige riskerar att tappa sin största konkurrensfördel när allt för många företag riskerar att avstå från nödvändiga produktivitetshöjningar.

”Tron på den svaga kronans positiva effekter för industrin är en sliten snuttefilt, och hur smärtsamt det än är måste vi göra oss av med den”, skriver debattören.

2 tim
Finansminister Magdalena Andersson  MARTTI KAINULAINEN / Lehtikuva
undefined

Andersson om kronfallet: Det är marknadsturbulens

Anledningen att den svenska kronan har försvagats är att det är en liten valuta som just nu drabbas av marknadsturbulens, säger finansminister Magdalena Andersson (S) enligt Direkt.

– Det finns turbulens på marknaderna just nu, och den svenska valutan påverkas, som mindre valutor ofta gör. Detta är en av dessa gånger, säger hon.

Andersson vill inte kommentera Riksbankens penningpolitik då den ska vara självständig men konstaterar att Riksbanken själva har angett sin egen penningpolitik som ett skäl till att kronan påverkas.

13 sep
Johan Gunséus / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svag krona ett problem i skogen

Den svaga kronan skapar problem för den svenska skogsvården. För arbetsgivare kan det bli svårt att hitta personal för röjning och plantering. Det skriver tidningen ATL.

Tidningen nämner att i polska zloty har lönen för polska arbetare i Sverige sjunkit med drygt sex procent sedan 2016, till följd av den svaga kronan.

Det gör att polacker som arbetar i den svenska skogen nu ofta ser sig om efter bättre betalda arbeten, i Sverige eller i andra länder.

– En sådan utveckling än inte förvånande. Den låga kronkursen gör att det blir svårare att få tag på folk från andra länder, det är enkel matematik, säger Johan Freij, skogsexpert på Danske Bank till TT.

6 sep
Läs mer om Den svenska kronan
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Trump: Inte rätt tidpunkt att besöka Pyongyang

USA:s president Donald Trump säger att det antagligen inte är rätt tidpunkt för honom att besöka Nordkorea, rapporterar AFP.

Tidigare under dagen skrev flera medier att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skickat ett brev till Trump om att han är välkommen till Pyongyang. Redan i juni bjöd Kim in Trump till Nordkorea via ett brev.

Senast ledarna träffades var i juni vid den demilitariserade zonen, DMZ, alltså vid gränsen mellan Syd- och Nordkorea. Trump blev då den första amerikanska presidenten att sätta sin fot i Nordkorea.

2 tim
Donald Trump och Kim Jong-Un under mötet i somras. Arkivbild. TT
undefined

Ledarna kan träffas igen – fjärde mötet på kort tid

Om mötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump blir av är det fjärde gången som ledarna möts öga mot öga på kort tid.

Tidigare i dag skrev flera medier att Kim skickat ett brev Trump till i augusti där diktatorn välkomnar presidenten till Pyongyang.

I slutet av juni träffades ledarna vid den demilitariserade zonen, DMZ. Första gången de träffades var i Singapore i juni förra året och andra gången i Hanoi i februari i år.

Efter mötet i juni i år har Nordkorea avfyrat flera kortdistansrobotar.

4 tim
Chloe Son Hui. Arkivbild. Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nordkorea är redo att börja prata med USA igen

Nordkorea är villigt att återuppta samtalen med USA om nedrustning i slutet av september, säger biträdande utrikesminister Choe Son Hui enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Hon varnar samtidigt för att chanserna till ett avtal kan försvinna om inte Washington DC ändrar inställning.

”Jag vill tro att den amerikanska sidan kommer med ett alternativ baserad på en beräkningsmetod som båda sidor tjänar på och som är acceptabel för oss”, säger hon.

9 sep
Läs mer om Nordkoreakrisen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Löfven. Lööf. TT
undefined

Ekström efterlyser ny skatteslakt

Christian Ekström, Skattebetalarna, och Nima Sanandaji, utredare, anser att regeringen med stödpartier behöver genomföra en mer tillväxtorienterad politik. De efterlyser en rad reformer i en debattartikel i SvD.

”Med en lågkonjunktur som lurar runt hörnet ligger Sverige annars mycket illa till”, skriver de.

Författarna anser att regeringen måste krympa de offentliga utgifterna och sänka marginalskatterna. 

Konkret vill de bland annat att nivån på statlig inkomstskatt sänks från 20 till 10 procent, att kapitalinkomstskatten sänks från 30 till 18 procent och att kommuner och landsting uppmuntras att lära av varandra för att uppnå besparingar.

Igår 17:03
T.h Cuf:s ordförande Ida Alterå TT
undefined

Förslag inför C-stämma: Ta bort statlig inkomstskatt

Den statliga inkomstskatten borde avskaffas skriver Ida Alterå, ordföranden för Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, och Naod Habtemichael, ordförande för Centerstudenter på Expressen Debatt.

De menar att det är orättvist att högre utbildning inte lönar sig då merparten av ett lönepåslag försvinner i skatt. Därför har båda förbunden lagt ett förslag om att den statliga inkomstskatten ska avskaffas inför Centerpartiets partistämma i oktober.

”Det är hög tid för Centerpartiet att anta en ny ekonomisk politik som tar tydlig ställning för låga, platta skatter på arbetsinkomster så att utbildning och flit kan löna sig betydligt mer än vad det gör i dag” skriver de i debattartikeln.

Idag 08:49
Läs mer om Det svenska skattetrycket