Andreas Hatzigeorgiou, vd, Stockholms Handelskammare. Pressbild / Christian Gustavsson
Kompetenskrisen

”Stockholm kan gå i bräschen med privat arbetsförmedling”

Kompetensbristen i storstäderna har övergått i en kompetenskris. Framför allt i Stockholm som har 23 procent av Sveriges befolkning men hela 40 procent av alla vakanser. Det skriver Andreas Hatzigeorgiou, vd och Stefan Westerberg, seniorekonom, vid Stockholms Handelskammare, i en debattartikel i SvD.

De ställer sig bakom en reformering av Arbetsförmedlingen där privata aktörer spelar en större roll , men det måste ske med försiktighet menar de – inte minst för att minska splittringen mellan stad och land.

”Stockholms Handelskammare menar att matchningsproblemen och den pågående kompetenskrisen kräver att vi ser bortom ställningstagandet för eller emot Arbetsförmedlingen”, skriver de.

I Stockholm finns redan nu möjligheter att låta privata aktörer som kan gå in och förbättra situationen, menar de. Men samtidigt kan Arbetsförmedlingen behöva finnas kvar i många övriga delar av landet.

”Stad och land måste gå hand i hand. Risken är annars att populismen och polariseringen slår rot. Vi tror därför att en övergång till fristående jobbförmedlare i hela landet måste få vara en process som tillåts att ta lite tid, skriver debattörerna i SvD.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer