Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Stigande arbetslöshet hotar bostadsmarknaden

Varslen inom näringslivet och stigande arbetslöshet utgör det värsta hotet mot bostadsmarknaden.

Blir krisen värre kan priserna falla och marknaden bli trögare, varnar experterna.

Coronaviruset har fått varslen att stiga under den senaste veckan och nivån är den högsta sedan finanskrisen 2008. Det får effekter även på bostadsmarknaden där vissa avvaktar bostadsaffären, menar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Räkna därför med en trögare marknad framöver, om situationen håller i sig.

– Det finns en del som absolut måste flytta, som nyligen har sålt en bostad eller på grund av personliga omständigheter som att man väntar barn eller genomgår en separation. Men alla andra avvaktar nog.

Många tar för givet att utvecklingen på börsen direkt påverkar bostadsmarknaden, men det stämmer inte riktigt, menar Claudia Wörmann. De allra flesta vänder sig till bankerna för att få lån, eller finansierar köpet hjälp av tidigare bostadsförsäljningar.

Hittills har hon även svårt att se att bostadspriserna skulle påverkas.

– I dagsläget ser jag inte det. Men skulle vi se flera uppsägningar och att vi går in i en längre lågkonjunktur, då kan priserna nog påverkas.

Att fler drar sig från bostadsköp kan få konsekvenser, enligt Han-Suck Song, forskare i fastighetsekonomi vid KTH.

– Då minskar efterfrågan, särskilt bland svagare inkomstgrupper, vilket i sin tur drabbar både andrahandsmarknad och nyproduktion.

Förlorar människor jobben späder det på osäkerheten.

– De grupperna drar sannolikt ner på sin konsumtion ännu mer och kan i värsta fall tvingas sälja bostaden för att deras inkomster inte räcker till för att betala hyran, vilket kan leda till ett högre utbud, säger han.

Ökar utbudet av bostäder samtidigt som efterfrågan minskar vore det ett mardrömsscenario, förklarar Song.

– Det är det värsta som finns för en bostadsmarknad, säger han.

Redan nu har viruset påverkat bostadsvisningarna. En del mäklare har börjat erbjuda digitala visningar för att minska risken för smittspridning.

Erik Olsson Fastighetsförmedling uppmanar exempelvis besökare att tvätta händerna det första de gör och hålla avstånd till varandra.

Dessutom begränsas mängden människor som får vistas på visningar, enligt Johan Nordenfelt, informationschef.

– När mäklaren känner att det är för många sätts en lapp på ytterdörren med information om att man ska vänta med att gå in i lägenheten tills man ser att någon annan går ut, säger han.

Bland de större mäklarfirmorna som har TT pratat är det hittills ingen som märkt någon större viruseffekt. Spekulanter går fortfarande på visningar och bostadsaffärer görs.

– Vi har under helgen haft välbesökta visningar och budgivningarna är igång som normalt. Vi ser i dagsläget ingen påverkan av att människor slutar leta bostad, säger Kicki Eckers, kommunikationsansvarig på Svensk Fastighetsförmedling.

Däremot finns en oro bland många för att virusspridningen blir långvarig, vilket på sikt kan påverka både köpviljan och prisutvecklingen.

Samtidigt lyfts positiva faktorer, som det låga ränteläget som ser ut att hålla i sig, att det finns ett uppdämt köpbehov och en stor efterfrågan på bostäder i storstadsregionerna.

Så länge bankerna beviljar lån oroar inte heller börsutvecklingen, enligt Nordenfelt.

– Den viktigaste faktorn är möjligheten att låna pengar från banken för att kunna finansiera ett bostadsköp. Det i kombination med de låga räntorna gör att marknaden ändå är motståndskraftig, säger han.

I tider av osäkerhet tenderar de flesta att avvakta bostadsaffärerna. Som säljare kan det därför vara bra att vara beredd på att affärerna kan ta längre tid.

Den som står inför att sälja sin bostad kan behöva ta höjd för att det kan bli en trögare marknad framöver och ställa in sig på att bostadsförsäljningen kan ta längre tid än väntat.

För den som är i köptankar kan det vara bra att vara lite extra uppmärksam på att ens ekonomiska situation kan förändras, i tider av fallande börs, allmän ekonomisk osäkerhet och varsel på arbetsmarknaden.

Räkna på hur din situation ser ut, ta höjd för om du kan klara av din bostadssituation även med en lägre inkomst. Har man fått ett lånelöfte från banken kan man exempelvis försöka att inte maxa det, och hellre lägga sig under.

Källa: Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB

Toppnyheter

Temporär intensivvårdplats på fältsjukhust i Älvsjö. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

227 nya konstaterade fall i Stockholm – 85 på intensiv

Ytterligare 227 personer har under det senaste dygnet konstaterats vara smittade med coronaviruset i Stockholm, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. Totalt är 1 583 personer konstaterat smittade i regionen.

85 patienter får intensivvård och ytterligare 410 patienter får annan vård på sjukhus. Totalt har 8 000 personer testats i regionen.

Tidigare i dag meddelades att ytterligare tre personer i Region Stockholm har dött, rapporterar P4 Stockholm.

Igår 16:11
Skidåkare i Åre. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare vädjar inför påsken: Kom inte till fjällen

Åtta läkare i ledande positioner Region Jämtland-Härjedalen vädjar till människor att inte åka till fjällen i påsk, i en debattartikel i ÖP. De skriver att sjukvården i regionen helt enkelt inte är anpassad för den extra belastning som turister innebär.

Bo Friberg, överläkare på Östersunds sjukhus, säger till SvD att regionen ligger ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller smittan och han räknar med att situationen i påsk kommer vara rejält ansträngd även utan skidturister.

– Vi kommer ha ett extremt ansträngt läge, säger Bo Friberg.

Igår 17:26
På fältsjukhuset i Älvsjö byggs extra intensivvårdsplatser. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blixtomskolningar i vården: ”Vill hjälpa till om jag kan”

Just nu expressutbildas sjukvårdspersonal för att bemanna de många extra intensivvårdplatserna i Stockholm, rapporterar SVT Nyheter. Både läkare och sjuksköterskor har anmält sig frivilligt för att kunna bidra.

– Kan jag hjälpa till så vill jag göra det, säger sjuksköterskan Mina Olsson, en av deltagarna.

En annan som anmält intresse för att rycka in och hjälpa till om det behövs är artisten Anna Bergendahl, som kom trea i årets Melodifestival. Hon utbildar sig just nu till läkare.

– Jag såg en notis om det och det var självklart. Det var någon läkarstudent som sa att man gjorde det på reflex, sa hon när hon gästade Nyhetsmorgon i TV4.

Igår 19:53
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Sjukvårdare i New York/Donald Trump. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Donald Trump överväger att tvinga New York i karantän

USA:s president Donald Trump överväger att tvinga delar av delstaterna New York och New Jersey att sättas i karantän, enligt Bloomberg.

– Det kan röra sig om en kortare karantän på två veckor i New York, New Jersey och Connecticut, säger presidenten.

Delstatens guvernör Andrew Cuomo säger dock att han och Trump inte diskuterat karantän, skriver AFP.

– Jag vet inte om det skulle gå att genomföra rent legalt. Och ur medicinsk synpunkt vet jag inte vad man skulle uppnå, säger Cuomo.

52 000 fall av coronaviruset har konstaterats i New York och över 700 personer har dött.

Igår 16:51
Jair Bolsonaro. Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Krisen kan sluta med riksrätt för Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro fortsätter hävda att coronavirusets farlighet är överdrivet – samtidigt som han vet att det är de gamla som löper störst risk att dö. Bolsonaro vill helt enkelt undvika en ekonomisk kris, som i sin tur skulle skada hans chanser att bli återvald. Det skriver Henrik Brandão Jönsson i DN.

SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler är inne på samma spår, att Bolsonaros motvilja att införa tuffa åtgärder först och främst handlar om ekonomi. ”Han har lovat sina väljare att lyfta Brasilien ekonomiskt och göra landet till en global stormakt”, skriver han.

I värsta fall skulle coronakrisen kunna leda till att Bolsonaro avsätts i en riksrättsprocess. I Brasilien är riksrätten politisk – och kan bli verklighet om presidenten förlorar sitt parlamentariska stöd. ”Två av Brasiliens fyra senaste presidenter har avsatts i förtid genom riksrätt”, konstaterar Feiler.

Igår 19:52
Helsingfors, arkivbild/Statsminister Sanna Marin TT
undefined

Helsingforsregion isoleras – polis vaktar gränsen

Landskapet Nyland, där Helsingfors ingår, har isolerats från övriga Finland i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. En åtgärd som saknar motstycke i fredstid, skriver finska public servicebolaget Yle.

Fritidsresor förbjuds och man får bara röra sig över gränsen om det är nödvändigt.

Hundratals poliser har kommenderats ut för att sätta upp kontrollplatser vid större vägar. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer att hjälpa till vid avspärrningar för att se att inga obehöriga passerar gränsen, skriver nyhetsbyrån STT enligt TT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

Igår 04:26
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt