Bendiksby, Terje / TT NYHETSBYRÅN
I flödet
I flödet

Steven Pinker analyserar 2020: Tillväxten besegrar populismen

Vad kan vi förvänta oss av 2020? Enligt forskaren Steven Pinker behöver de dystra nyhetsrubrikerna från 2019 inte betyda att nästa år inte kommer innebära stark global tillväxt, skriver han i Financial Times.

Pinker menar att journalistik av naturen döljer tillväxt och framgång eftersom den rapporterar om aktuella händelser hellre än gradvisa förändringar. Följden blir en mer pessimistisk världssyn, då större delen av den globala befolkningen skapar sin uppfattning av världsläget från nyhetsrubriker hellre än siffror.

Det är viktigt att även notera hur, under de senaste sju decennierna, medellivslängden har ökat, och befolkningen inte bara i väst har blivit mer hälsosamma, fria, lyckliga och välståndet har ökat. Något som sällan belyses i vårt dagliga nyhetesflöde.

Enligt Pinker bör vi möta 2020 utan den pessimism som nyhetsläget skänker oss. Tillväxt inte har ett momentum, utan är en pågående process. Vetenskap och forskning kommer fortsätta leverera framsteg och utveckling, lösa problemen som vi ställs inför.

Vad som kan hota tillväxt och framsteg är inte bara nöjdhet, utan även auktoritarism och tribalism. Ofta förklädda till populism. Men det finns mycket som talar för att ingen av dessa kommer att prägla 2020, menar Pinker. Med allt längre tidsperioder mellan krig och konflikter sprids fred genom världen och oddsen talar för att även 2020-talet kommer präglas av ett fredligare världsläge.

Pinker avslutar med en tydlig spaning inför det nya decenniet. 2020-talet kommer innebära sin beskärda del av problem, kriser och konflikter, precis som tidigare. Men det ska inte stoppa oss från att sikta mot framgång, utveckling och tillväxt.

Våra framgångar hittills pekar mot att ingen motgång består för evigt. Vetenskap och teknologi, utbildning, fri journalistik och det civila samhället kan och bör påminna oss om att de kompromisser vi måste göra för demokratins välmående är mycket bättre än alternativen, skriver Steven Pinker.

Toppnyheter

Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

18 000 personer ska testas för viruset i Stockholm

All vårdpersonal i Stockholm som inte redan har testats positivt för corona kommer att erbjudas tester, rapporterar TT. De omfattande testerna av omkring 18 000 vårdanställda och patienter inleds under nästa vecka och leds av Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Anledningen till att studien görs i Stockholm beror på att läget anses vara som mest allvarligt där just nu.

– Vi tror att det är jätteviktigt att man börjar tänka systematiskt och storskaligt. Nu ska vi samla in kunskap om vad testning ger och hur pass användbart det är för sjukvården och samhället, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare för studien, till TT.

Studien kommer att pågå under två veckor.

4 tim
Illustrationsbild. Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nu inleds coronainspektion av Stockholms krogar

Miljöförvaltningen i Stockholm stad ska kontrollera att allt går smittsäkert till på krogarna i huvudstaden. Inspektionerna inleds under påskhelgen efter att man fått uppdraget från Smittskydd i Stockholm. Detta efter larm till Folkhälsomyndigheten om att det finns krogar som inte följer riktlinjerna om bordsservering och armlängds avstånd mellan gäster. Helene Jansson, restaurangägare på Strandvägen i centrala Stockholm, välkomnar kontrollerna.

– Vi har satt upp lappar på olika ställen som säger att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationerna och det har fungerat jättebra, säger hon till Ekot.

4 tim
Taha Alexandersson under dagens presskonferens. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige har snart rustat intensivvården för 1 miljard

Kostnaden för Sveriges upprustning av intensivvården för att bemöta coronapandemin närmar sig nu 1 miljard. Det uppgav Socialstyrelsens ställföreträdande krisberedskapschef Taha Alexandersson under dagens presskonferens hos Folkhälsomyndigheten, skriver DI.

Antalet intensivvårdsplatser uppgår nu till 1 001 och i miljarden ingår även skyddsmaterial och 800 respiratorer.

– Arbetet pågår i en sådan takt att vi även i dag har 20 procent icke belagda platser för vård av kritiskt sjuka, sa Alexandersson enligt DI.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer