Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot a-kassorna

Steijer: Slut på pengar i a-kassan efter regeringens felräkning

När det blir lågkonjunktur kommer kostnaderna för a-kassan att skena. Då kommer vi också bli varse att Löfvenregeringen har eldat på konjunkturen och blåst upp siffrorna i stället för att spara till sämre tider. Det skriver Siri Steijer, programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro, i en debattartikel i Dagens Samhälle.

Hon framhåller att a-kassan saknar över två miljarder kronor och att Arbetsförmedlingen larmat om att pengarna riskerar att ta slut under hösten.

Det har fått regeringen att höja anslagskrediten för a-kassan, vilket innebär att Arbetsförmedlingen får spendera nästa års anslag redan nu.

”Det innebär att nästa regering kommer ha mindre pengar att röra sig med när konjunkturen dyker och kostnader för bidrag och insatser ökar”, skriver Siri Steijer och efterlyser en reformering av arbetsmarknaden.

Fokus på sänkta kostnader för att anställa, reformerat anställningsskydd så att vi inte låser ut människor från arbetsmarknaden och mindre av dyra och ineffektiva program och åtgärder, är det som behövs enligt Siri Steijer .

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer