Löfven på kampanjmöte i Trollhättan. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Stefan Löfvens råd till osäkra: ”Gå på magkänsla”

Gå på magkänsla. Det rådet ger statsminister Stefan Löfven (S) till osäkra väljare inför helgens EU-parlamentsval.

– Det blir plötsligt så stora krav att man ska kunna så mycket om EU, säger Löfven till TT och förespråkar att väljare håller den kurs man har slagit in på i andra val.

Valdeltagandet i EU-val är betydligt lägre än i svenska riksdagsval och väljare är av tradition mindre partilojala. Men Löfven tror att Socialdemokraterna kan dra in mer än de drygt 24 procent som partiet fått i de senaste EU-parlamentsvalen.

– Jag hoppas att vi gör ett bättre val. Det är det vi sliter för.

Socialdemokraternas EU-politik

Heléne Fritzon och Jytte Guteland, etta och trea på Socialdemokraternas EU-lista. Naina Helen Jåma/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Jobb och ekonomi med schyssta villkor för arbetstagare. Det är några av de viktigaste frågorna för Socialdemokraterna i EU-parlamentsvalet.

Partiet anser att fri rörlighet för varor och tjänster är viktigt för att företag i Europa ska vara konkurrenskraftiga. Men detta måste kompletteras med stärkta medborgerliga rättigheter med löner som går att leva på.

Att stå upp för demokratiska värderingar, att föra en offensiv klimatpolitik och att ta krafttag mot gränsöverskridande brottslighet är andra centrala frågor.

Partiets tre toppnamn

1. Heléne Fritzon

2. Johan Danielsson

3. Jytte Guteland

Resultat i EU-parlamentsvalet 2014: 24,19 procent (fem parlamentariker)

Del av den socialdemokratiska gruppen S&D.

Läs mer om valet

Toppnyheter

Ann Hartvig/TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Forskare: Så växer vänsternationalismen under krisen

När statsvetaren Nicholas Aylott ska analysera den svenska coronastrategin finner han en hel del förväntat och mycket som påminner om tidigare kriser, inte minst migrationskrisen 2015, men också sådant som överraskar. Vänsternationalismen som växte fram under våren i Sverige skiljer sig markant från andra länders nationalistiska tendenser, beskriver han. ”Interna kritiker är suspekta, eftersom de riskerar att skada nationens intresse”.

4 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skånetrafiken börjar med biljettkontroller igen

Skånetrafiken valde att pausa sina biljettkontroller när coronapandemin bröt ut. Men nu börjar man kontrollera igen, meddelar man i ett pressmeddelande.

”Vi har fått indikationer på att fusket har ökat den senaste tiden. Men eftersom våra kontrollanter inte har kunnat arbeta på samma sätt som vanlig har vi just nu inga bra siffror”, säger Mikael Thomasson, chef företag & partners på Skånetrafiken, i pressmeddelandet.

Skånetrafiken ska nu utföra sina kontroller som vanligt ”så länge det kan göras på ett säkert sätt som inte orsakar trängsel”.

Det senaste halvåret har antalet resenärer minskat med 40 procent.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Spanska ridskolan i Österrikes huvudstad Wien. Lilli Strauss / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

UD häver avrådan från resor till två europeiska länder

Utrikesdepartementet avråder från och med i morgon inte längre från resor till Österrike och Liechtenstein, skriver man på sin hemsida.

Samtidigt meddelar UD att reseavrådan för en rad europeiska länder förlängs fram till 26 augusti. För länder utanför Europa förlänger man avrådan till 31 augusti.

Avrådan från utlandsresor har sedan tidigare hävts för 20 europeiska länder, däribland Frankrike, Grekland, Tyskland och Ungern.

2 tim
Erna Solberg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norge rödlistar sex nya svenska regioner

Sex nya svenska regioner rödlistas i Norge. Det meddelar regeringen på en tidigarelagd pressträff.

Resenärer från Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro måste sitta i tio dagars karantän innan de får komma in i landet. Ändringarna börjar gälla från midnatt på lördag.

Rekommendationerna kommer från den norska folkhälsomyndigheten FHI. Norge avråder från alla resor utomlands och alla hittills gröna länder kommer att ses som gula.

– Just nu är det bäst att hålla sig hemma i Norge, säger Erna Solberg vid presskonferensen.

2 tim
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Solberg: Inga stora beer pong- och shotstävlingar

Oslopolisen har vid flera tillfällen tvingats upplösa nollningsfester på grund av coronapandemin – nu uppmanar statsminister Erna Solberg alla festsugna studenter att ta mer ansvar, skriver Dagbladet.

Det är viktigt att festerna inte blir för stora och att avstånden hålls, menar statsministern. Hon lyfter bland annat att många ungdomar är asymtomatiska smittbärare och att de rör sig i stora kretsar vilket gör att smittan riskerar att spridas mer.

– Studenter och andra ska kunna ha en trevlig vecka och lära känna universitetet och varandra, men de största beer pong- eller shotstävlingarna borde inte hållas i år.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Barack Obama, Kamala Harris och Hillary Clinton. TT
Amerikanska valet 2020

Toppdemokrater hyllar valet: ”Mer än förberedd”

Flera tunga demokrater stöttar Joe Bidens val av Kamala Harris som vicepresidentkandidat. USA:s förre president Barack Obama skrev på Twitter att Harris ”är mer än förberedd för jobbet. Det här är en bra dag vårt land.”

Även Hillary Clinton tog till Twitter för att kommentera valet av Harris. Den förre presidentkandidaten skriver att Harris redan har bevisat sig vara en otrolig statstjänsteman och ledare.

Kongressledamoten Alexandra Ocasio-Cortez var däremot fåordig kring valet av Harris. Till USA Today sa hon att Harris kompletterar Biden bra och fyller ut hans kandidatur på ett bra sätt.

3 tim
Joe Biden och Kamala Harris. Paul Sancya / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Harris och Biden gör sitt första framträdande i natt

Kamala Harris och Joe Biden kommer att göra sitt första publika framträdande i Wilmington i Bidens hemstat Delaware, rapporterar amerikanska CBS News.

Framträdandet sker sedan Biden presenterade Harris som sitt val till vicepresidentposten.

Valet av Harris har fått blandade reaktioner runtom i landet. Flera experter pekar på att Harris är den första svarta och asiatiska kvinnan som blir nominerad till ämbetet och att det därmed är historisk. Dessutom väntas hon få ta ett stort ansvar om Biden vinner valet.

4 tim
undefined

Harris – stabil personlighet men svängig i sakfrågorna

En pappa från Jamaica och en mamma från Indien. Men Kalifornien-senatorn Kamala Harris kallar sig själv helt enkelt för ”en stolt amerikan”.

– Jag är den jag är. Jag är nöjd med det, har Harris tidigare sagt.

Flera medier berättar i detalj om Harris liv sedan Joe Biden gjort henne till vicepresidentkandidat inför höstens USA-val. Hon blir den första svarta kvinnan som kandiderar till ämbetet, och Vox påtalar att 55-åringen skrivit ny historia varje gång hon har valts till en position.

Politiskt beskrivs hon som progressiv, men ändå något av en mittenkandidat, långt ifrån en utpräglad vänsterpolitiker. Enligt New York Times handlar mycket av hennes politik om att lyfta marginaliserade grupper som kvinnor, icke-vita och låginkomsttagare, utan att för den sakens skull vända upp och ner på ekonomin.

Hennes personlighet och debattinsatser brukar lyftas som styrkor. Ibland har Harris dock skapat förvirring genom att svänga mellan olika politiska positioner – och hon har kritiserats för att hon som praktiserande åklagare vid olika tillfällen kämpat för uppenbara politiska motsägelser.

Idag 07:13
Läs mer om Amerikanska valet 2020