Stefan Löfven.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

Stefan Löfven kan tänka sig minskad vetorätt i EU

Statsminister Stefan Löfven öppnar för att minska vetorätten inom EU:s utrikespolitik.

Under framförandet i riksdagens EU-debatt pekade han på att kravet på enhällighet mellan medlemsländerna i utrikes- och säkerhetspolitiken är en styrka , men lätt kan leda till långdragna processer.

– Vi märker att det tar för lång tid att komma fram till ett beslut, säger Löfven på en presskonferens efter EU-debatten.

Regeringen vill därför överväga att gå från enhällighet till kvalificerad majoritet när det gäller mänskliga rättigheter och internationella konflikter.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer