Statsvetaren: Därför svänger M om att fälla regeringen
Moderaterna har bytt åsikt och säger sig vara redo att avsätta regeringen om Vänsterpartiet väcker misstroende. Det finns i och med detta en majoritet i riksdagen som kan fälla regeringen. ”Man har dåliga minnen av DÖ”, säger statsvetaren Tommy Möller om M:s vändning. Nu ligger dock beslutet på Jonas Sjöstedt.
Efter att arbetsmarknadens parter inte lyckades komma överens om ett nytt LAS-avtal hotade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt att väcka misstroende mot regeringen. Bakgrunden är att Januariavtalet konstaterar att om inte parterna kommer överens ska LAS reformeras enligt en utredning om arbetsrätten som genomfördes i somras – en utredning som V anser vara ”obalanserad”.
Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ställde sig tidigt bakom hotet om misstroende men Moderaternas Ulf Kristersson avfärdade Sjöstedts hot med argumentet om att V egentligen inte vill avsätta regeringen.
– V vill stoppa bra reformer som vi tycker är nödvändiga och behålla en dålig regering som vi inte vill ha kvar. Så det tänker vi inte göra, sa Ulf Kristersson då till TT.
Men under fredagen gav Ulf Kristersson ett nytt besked: ”Om Vänsterpartiet på allvar vill avsätta nuvarande regering så finns det majoritet för det varje dag i veckan. Låt det vara helt glasklart: varje gång riksdagen ska ta ställning till om den här regeringen ska vara kvar eller inte, så kommer Moderaterna rösta för att avsätta den”, skrev moderatledaren på sin Facebooksida.
”Tryck inifrån M”
Med Moderaternas nya vändning innebär det att det finns en majoritet i riksdagen som kan fälla Löfvenregeringen i skarpt läge. Statsvetaren Tommy Möller, Stockholms universitet, säger att det finns ett internt tryck inom M för att avsätta regeringen.
Varför M har bytt åsikt till att nu stödja en misstroendeförklaring mot regeringen?
– Man vill bli av med regeringen. Det finns ett starkt tryck inom partiet för att man ska göra så. Man har dåliga erfarenheter och minnen av Decemberöverenskommelsen som gick ut på att man inte fällde regeringen den gången.
Tjänar Moderaterna på åsiktsbytet?
– Det är svårt att veta men det lär inte bli tvärtom i alla fall. Jag tror att man har starkt stöd av sina väljare. Hade man inte gjort så här så hade man riskerat att förlora väljare, är väl bedömningen som ligger bakom.
Kommer Vänsterpartiet att väcka misstroende?
– Ja, det tror jag, om det blir så att LAS-utredningens förslag läggs fram. Då har man bundit sig så pass hårt att det vore konstigt om man i det läget backade.
Finns det möjlighet för Ulf Kristersson att bli statsminister om regeringen fälls och ett extra val skulle genomföras?
– Ja, om det blir ett extra val vet vi enligt opinionsmätningarna att det ser ut att finnas möjlighet till ett regeringsskifte. Men om det inte blir ett extra val så har vi fortfarande samma parlamentariska förutsättningar. Då har han ingen chans utifrån majoriteten i riksdagen.
– Om man däremot röstar bort Stefan Löfven i riksdagen och det inte blir ett extra val så finns det en stor möjlighet att han återkommer som statsminister i en ny regering, men kanske med en annorlunda sammansättning. Det gjorde Ingvar Carlsson när han förlorade en förtroendeomröstning 1990. Han kom tillbaka några veckor senare med en ny regering.
Sjöstedt övertygar inte
Jonas Sjöstedt har nu passat över bollen om huruvida ett misstroende kommer att ske eller inte till Stefan Löfven, som han anser borde ge ett besked om LAS-utredningen i samband med partiledardebatten i SVT:s Agenda på söndag.
– Om regeringen backar och låter parterna förhandla i lugn och ro, då blir det inget extra val och ingen regeringskris, säger Sjöstedt till SVT Nyheter.
Hoten till trots verkar varken Ulf Kristersson eller SD:s partiledare Jimmie Åkesson vara övertygade om att Sjöstedt faktiskt kommer att väcka en misstroendeförklaring.
”Vänsterpartiet har en historik av att göra utspel och utfästelser utan att följa upp i handling. Vi har därför svårt att tro på att Jonas Sjöstedt verkligen är beredd att avsätta Stefan Löfven. Bluffen borde synas.” Det skriver Jimmie Åkesson på Twitter och tillägger att om det kommer ett förslag om att avsätta regeringen så kommer SD att rösta för.
Ulf Kristersson är inne på samma linje i sitt Facebookinlägg:
”Frågan är alltså inte alls hur Moderaterna kommer rösta i en misstroendeomröstning – vi röstar alltid för att avsätta den här regeringen. Utan frågan är hur Vänsterpartiet kommer rösta. Det är bara om de verkligen menar allvar som regeringen tvingas avgå. Annars är misstroendet bara ett tomt hot.”