Foto: Maja Suslin/TT
Inrikes

Statsvetare: Sveriges polarisering är överdriven

Enligt ny data framtagen av statsvetare är Sverige inte så polariserat som många tror, rapporterar Forskning och Framsteg. Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att den uppfattade polariseringen inte är ny, utan att Sverige hade ”hårda politiska strider” även under exempelvis 70- och 20-talet.

Data från bland annat SOM-institutet och Valforskningsprogrammet visar att partisystemets höger-vänsterpolarisering är snäppet högre nu än för 25 år sedan men att skillnaderna är små – 0.49 jämfört med 0,45 på en engradig skala. Henrik Oscarsson har tillsammans med kolleger också mätt så kallad åsiktsintensitet. Med det menas att de mäter hur stor andel som svarar ”mycket bra” eller ”mycket dåligt” på enkätfrågor om olika politiska förslag. Men det är inte fler i dag som har ”intensiva” åsikter än år 1986.

Den frågan som är mest polariserad handlar om vilka partier man gillar eller ogillar. Dessutom finns det en växande partipolarisering angående migrationspolitiska frågor.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer