Fackens stöd till partierna

Statsvetare: Kommunals beslut ska tolkas som en markering mot S

Hur stora skillnader är det mellan vänsterpartister och socialdemokrater? Och varför har den hundraåriga tystnaden mellan V och LO nu brutits? Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och krönikör, intervjuas om vad som rör sig inom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och LO-facken.

Idag meddelade fackförbundet Kommunal att de avvecklar partistödet till Socialdemokraterna. Varför det och varför nu?

-De säger ju själva att de ska använda pengarna på ett annat sätt. Det är inte heller unikt, då det finns andra fackförbund som redan dragit ned sina stöd till S.

-Men det ska tolkas som en markering. De är inte nöjda med situationen som den är. Partiet är inte en trovärdig avsändare längre för de fackliga medlemmarna.

-Paradoxen som finns idag, där LO-facken är socialdemokratiska men forftarande inrymmer medlemmar som inte delar den politiska sympatin, är ganska intressant i sig.

LO och Vänsterpartiet har börjat prata. Har det verkligen varit helt tyst i hundra år dem emellan?

– Det har funnits ett historiskt starkt motstånd från LO:s sida inför Vänsterpartiet på grund av kommunismen liksom det varit. Så ja, det är lite nya tider kan man säga.

– Det finns ett behov nu från LO:s ledning att visa sitt missnöje kring januariöverenskommelsen.

– Men, när Vänsterpartiet säger att de inte gått som son i huset hos LO, ska man komma ihåg när Sahlin ville skapa ett mittenblock med Miljöpartiet då några av LO-förbunden protesterade kraftigt eftersom de ville ha med Vänsterpartiet. Sahlins upplägg att stoppa ett mittenblock stoppades på grund av detta.

Har Vänsterpartiet väntat på det här?

– För dem är det strategiska målet att bli accepterat som en del av arbetarrörelsen. De vill bli ett Socialdemokraterna men med mer vänsterlutning.

Vänsterpartiets ledning tonar ned EU-motståndet, varför denna omsvängning nu?

– Det är en del av deras försök att bli ett normaliserat parti. Även under Gudrun Schymans tid gjorde de sin hemläxa och bredde inte på i onödan. De har ställt upp på olika typer av saneringsåtgärder och vill visa att de är någorlunda ansvarsfulla. Man vill inte minst i skuggan av brexiteländet, försök att visa att man kan ta ansvar.

– Partiet ska både klara av att vara aktörer i riksdagen och i de utomparlamentariska rörelserna, där finns utmaningen för dem. En förklaring till att svenska socialdemokratin blev hyggligt reformistisk var att man hade så stark facklig anslutning.

Vad betyder dessa förändringar inom Vänsterpartiet för Socialdemokraterna?

– Det finns en socialdemokratisk tradition som säger att man inte ska ha några äventyrare, utan det är den trygga reformistiska lunken som gäller. Där är vänsterpartiet fortfarande ett problem för Socialdemokraterna.

Hur då?

– Vänsterpartisterna är mer militanta. De känns igen på att de har svårt att prata om politik utan att släppa ifrån sig uttryck som ”vi måste ta kamp emot…”. Dessa uttryck röjer deras kommunistiska arv.

Du säger att den reformistiska lunken numera utgör kärnan i Socialdemokraterna. Var finns ”Reformisterna” i detta sammanhang?

– Det är en fraktionsbildning inom Socialdemokraterna. Förut hade en grupp som dem åkt ut med huvudet före men idag är Socialdemokraterna mer öppna för denna typ av rörelse. Det är ett arv efter EU-omröstningen. När partiet bestämde sig för att säga ja till EU var det samtidigt tvunget att tillåta fraktioner för att förhindra en vidare partisplittring.

Vad kommer ”Reformisterna” i sakpolitik kunna bidra med?

– Den allmänna tolkningen är att partiet mötte dem med så kallad repressiv tolerans. Det ses som ett försök att bromsa utflödet från partiet efter överenskommelsen i riksdagen. Reformisterna kommer kunna bidra med förslag som inte täcks av själva överenskommelsen men Löfven kommer vara strikt med att han håller sitt avtal. Det är en belastning från hans tidigare uppdrag inom fackföreningsrörelsen, ett handslag håller. Problemet för alla typer av förslag som inte omfattas av överenskommelsen är att de måste ha med sig riksdagen. 60 procent i riksdagen räknas som motståndare till vänsterförslag. Alltså kan man knappast räkna med några större framgångar.

Ljunggren menar att lagförslag som inte förankrats med LO traditionellt sett inte släpps fram.

– ”Vad säger LO” är en fråga som en socialdemokratisk partiledare alltid ställer sig, eller ska.

– Det som gjorde att Juholt åkte ut var att han ville inte förstärka a-kassan utan använda pengarna till annat, men förankrade inte det hos LO.

När vi ändå pratar om strider. Vad handlade Göteborgskonflikten mellan Anna Johansson och Ann-Sofie Hermansson om?

– Det är det ingen som vet, det är en oerhört svår fråga. Göteborg är speciellt. Och det är flerdimensionellt. Dels fanns den här motsättningen mellan de två personerna liksom mellan distrikten och staden. Och ovanpå det även en konflikt om vilken ideologisk inriktning man ska ha. Hermansson tillhör den mer traditionella arbetarklassen. Men sedan finns det även de som velat avsätta båda två.

Men det här med hedersfrågan som andra lyft fram som ett tabu för Socialdemokraterna, både förr och nu. Vilken betydelse har det att Hermansson drivit dessa frågor?

– Det var en del av Hermanssons försök att nå fram till arbetarklassen. Andra tycker att det bara blivit fokus på just det på bekostnad av annat. Samtidigt finns det de som tycker att även om hon har rätt så borde hon kunnat diversifiera mera. En hel del inom partiet klagar över tonaliteten. Det är samma personer som klagade på partiledningen när de inför valet kampanjade om hårdare tag.

– De här motsättningarna har funnits länge och det klart att hedersfrågan, eller invandrings- och integrationsfrågorna i stort, är de svåraste frågorna för Socialdemokraterna att hantera.

– Å ena sidan hävdar man tuffa tag, de som inte har rätt att stanna ska åka ut, å andra sidan förordar man amnesti och familjeåterförening. De har två ståndpunkter som riskerar att alla tycker att de har fel.

Toppnyheter

Svensk pendlare under coronapandemin Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Trots BNP-ras – Sverige bäst bland stökiga grannar

En skakig exportmarknad tyngde BNP mer än väntat i andra kvartalet. Det är flera analytikers kommentar till det historiska BNP-raset, skriver Direkt.

Även om raset var värre än marknadens prognoser var den mindre omskakande än vad Konjunkturinstitutet och Finansdepartementet hade förutspått. Dessutom visar det sig att Sverige klarat sig bättre än andra länder i Europa så här långt. Flera analytiker beskriver det som att vara bäst i ett dåligt gäng.

– En helt annan liga än skräckshowen i resten av Europa, säger David Oxley, ekonom på Londonbaserade Capital Economics, till Financial Times.

Enligt Swedbank pekar mycket på att botten är nådd och att återhämtningen som kunnat ses under sommaren kommer att fortsätta. Men de spåra att den återgången kommer ta tid, skriver Direkt.

Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid IFN, varnar för TT att siffrorna ännu är osäkra och väntas bli reviderade – och att helårsutfallet hänger på hur smittospridningn utvecklar sig till hösten.

– BNP-siffrorna ska tolkas med försiktighet, de revideras ofta ganska mycket i efterhand, säger han till TT.

7 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Historiskt ras för svensk BNP – föll 8,6 procent

SCB:s BNP-indikator visar att svensk ekonomi krympte 8,6 procent under det coronadrabbade andra kvartalet, jämfört med årets första kvartal. Det är värre än Infronts prognosenkät som pekade på ett tapp på 7,6 procent. Enligt SCB är raset det största under ett kvartal på över 40 år.

Jämfört med fjolårets andra kvartal rasade BNP med 8,2 procent. Raset härleds till minskad export och svag hushållskonsumtion till följd av coronapandemin, skriver myndigheten.

Tillväxtsiffrorna är en snabbindikator av det ekonomiska läget och bygger på begränsad och preliminär data, skriver SCB. Den ordinarie beräkningen av Sverige BNP under det andra kvartalet kommer att publiceras 28 augusti.

3 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Amazons lager i Phoenix.  Ross D. Franklin / TT NYHETSBYRÅN
Amazonutmaningen

Uppgifter: Amazon kan utgå från lager i Eskilstuna

Trots att e-handelsgiganten själv varit tystlåten kring uppgifterna om sin Sverige-etablering tror Markus Varsikko, e-handelesexpert och konsult på Dash Retail, att en lansering kan ske så snart som i höst.

Till DI Digital uppger han att amazon.se kan slå upp sina digitala portar redan innan Black Friday i november. Varsikko tror också att en del av varorna som Amazon köper in kan hanteras i Eskilstuna.

Där har Amazons europeiska partner för logistik Kuehne Nagel nyligen hyrt ett lager, uppger DI Digital.

21 min
Arkivbild.  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”E-handel gynnas av Amazon – tuffare för butiker”

I går stod det klart att det blir ett svenskt intåg för Amazon. Men när e-handelsjätten etablerar sig i sitt första nordiska land väntas också den befintliga marknaden att bli tuffare. Det säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord till Göteborgs-Posten.

Enligt Andersson är det inte den digitala handeln som i störst mån drabbas, utan den fysiska butikshandeln.

– Under coronakrisen har vi sett att e-handeln tagit ett skutt uppåt, och med Amazons svenska inträde på marknaden tror jag att e-handeln kommer få ytterligare en skjuts, säger han till tidningen.

2 tim
TT
undefined

Amazon lanserar sajt i Sverige: ”Vi är optimistiska”

Nu har Amazon påbörjat sin lansering i Sverige. Det bekräftar e-handelsgiganten i ett pressmeddelande efter månader av spekulationer och läckt information.

Hittills har svenskar kunna beställa varor från Amazon via andra europiska länder men kommer snart kunna göra det via sajten amazon.se.

– Vi är optimistiska inför att vi, genom att fokusera på de saker vi tror att kunderna kommer att lägga störst vikt vid – låga priser, stort utbud och snabba leveranser – på sikt kommer att kunna vinna de svenska kundernas förtroende, säger Alex Ootes, en av de ansvariga cheferna, i pressmeddelandet.

Igår 11:05
Läs mer om Amazonutmaningen
Räddningsarbetare söker efter överlevare i rasmassorna.  Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Myndigheterna kände till explosionsrisken i flera år

Myndigheterna i Libanon kände sedan sex år tillbaka till de 2 750 ton ammoniumnitrat som förvarades i hamnen i Beirut – och vilka risker det innebar, rapporterar al-Jazira och hänvisar till offentliga handlingar och brev som publicerats online.

Lagret kom till Beirut i september 2013, när ett fraktfartyg tvingades gå i hamn och så småningom övergav lasten. Sedan dess har myndigheterna tagit emot ett flertal obesvarade brev som påpekar explosionsriskerna.

President Michel Aoun kallade i går hanteringen av ammoniumnitratet för ”oaccaptabel” och en utredning har inletts.

Det är fortfarande oklart exakt vad som fick ämnet att antända och orsaka explosionerna – som skadat tusentals och enligt Röda Korset dödat minst 100 personer.

2 tim
Evakuering av skadade efter explosionerna i Beirut.  Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Myndigheternas förklaring: 2 750 ton ammoniumnitrat

2 750 ton av ämnet ammoniumnitrat ska enligt libanesiska myndigheter ligga bakom de jättelika explosioner som skakade huvudstaden Beirut under tisdagen. Enligt Röda Korset har nu över 100 människor mist livet och fler än 4 000 skadats.

Enligt president Michel Aoun hade ammoniumnitratet förvarats i en lagerlokal i hamnen i sex år utan säkerhetsåtgärder. Något han kallar ”oacceptabelt”, enligt Reuters.

Exakt vad som i så fall fick ämnet att antända är fortfarande oklart. Det är inte explosivt i sig självt.

6 tim
Donald Trump/Människor springer efter explosionerna i Beirut.  TT
undefined

Trump kallar explosionerna i Beirut för trolig ”attack”

Enligt USA:s president Donald Trump kan de enorma explosioner som under tisdagen skadade Beirut i Libanon vara en attack.

På en presskonferens sa Trump att han pratat med amerikanska generaler som ”verkade tro att det var en attack. Det var någon slags bomb”.

Libanesiska myndigheter opponerar sig mot Trumps beskrivning, skriver CNN. Enligt myndigheterna orsakades explosionerna troligen av explosivt material som förvarats i lagerlokaler i huvudstaden.

Idag 03:47
Läs mer om Explosionen i Libanon
Gardell, Lind, illustrationsbild av iddrotssupporterar TT
Coronavirusets spridning – Sverige

”Korselden mot Amanda Lind avslöjar märklig syn”

Kritiken mot kultur- och idrottsminister Amanda Lind tas upp på flera tidningars ledarsidor.

Jesper Sandström anser i Svenska Dagbladet (obunden moderat) att kritiken avslöjar en ”märklig syn på ministerns roll”, att hon skulle vara branschens företrädare i regeringen. Det går tillbaka till 1970-talets syn att politiken ”är och bör vara en självklar och aktiv del av kulturen”.

I Aftonbladet (obunden socialdemokratisk) skriver Lotta Ilona Häyrynen att Amanda Lind hamnat i en korseld mellan skräniga hockeysupportrar och Jonas Gardell. Kulturarbetarna behöver se en framtid, konstaterar hon.

”Däremot är det inte Amanda Linds avgång som kommer rädda kulturlivet. Ingen miljöpartist kan få en s-regering att prioritera kulturen”, skriver hon.

Fredrik Hultman i moderata Barometern är inne på samma linje. Kritiken mot regeringens coronalinje är befogad, men inte den mot Lind personligen, anser han.

37 min
Orange, illustrationsbild Skärmdump från Oranges Twitter, TT
undefined

Engelsk korre: ”Svenska medier svek folket”

Svenska journalister har inte samma yrkesetik som sina kollegor i Storbritannien. Det skriver Richard Orange, Sverigekorrespondent för brittiska The Telegraph, i en debattartikel i Aftonbladet.

Brittiska journalister känner inget ansvar för att hjälpa myndigheterna eller hålla läsarna lugna, något han menar är annorlunda i Sverige. Därför har svenska medier misslyckats i sin roll att ställa regeringen och myndigheterna till ansvar, menar han.

Samtidigt ser han fördelar med den svenska inställningen:

”Om man jämför hur de som bor i Storbritannien nu mår – de är arga, rädda och besvikna, medan folk i Sverige trots allt är ganska lugna – är jag inte längre helt säker på vilken etik som är den bättre.”

2 tim
Arkivbilder på Gardell, Lind. TT
undefined

Gardell: ”Amanda Lind har inte kunnat hävda sig”

Författaren och artisten Jonas Gardell fortsätter kritisera kulturminister Amanda Lind (MP). I SVT:s Aktuellt säger han att det är ”uppenbart” att hon inte kan något om kultur.

– Det är lika uppenbart att hon inte kunnat hävda sig i regeringen. Därför måste Amanda Lind släppa prestigen och gå åt sidan, säger han.

Gardell har under flera dagar kritiserat Lind för hennes agerande kring hur begränsningarna påverkar kulturen.

– Det är ingen som kräver att teatrarna ska öppna rakt av. Däremot kräver vi en förklaring, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Alexandra Stråberg och Anders Ferbe.  Tomas Oneborg / SvD / TT. Claudio Bresciani / TT /
De svenska krispaketen

En halv miljon permitterade – experter nöjda

571 000 personer är i dag permitterade i Sverige enligt Tillväxtverkets statistik. Trots stigande kostnader för regeringen väntas slutnotan dock halveras till 44 miljarder kronor, skriver SvD Näringsliv.

Och trots att över en halv miljon permitterats hyllas stödet av experterna.

Anders Ferbe, regeringens coronasamordnare, kallar permitteringsstödet för ”suveränt” eftersom alternativet varit massuppsägningar, något som på sikt kan skada svensk industri.

Även Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar, tycker att stödet överlag varit positivt. Hon ser dock att arbetsmarknaden står inför andra utmaningar efter krisen när arbetssätten förändrats.

– Det [...] kommer behövas pengar till olika former av omskolningsstöd. Där har vi den stora utmaningen, säger hon till tidningen.

5 tim
Finansminister Magdalena Andersson (S).  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Näringslivets oro: ”Vill inte att fler går i konkurs”

Flera av de stödåtgärder som regeringen satte in för att mildra den ekonomiska smällen från coronakrisen har löpt ut, noterar TT.

Svenskt Näringslivs biträdande chefsekonom Jonas Frycklund tillhör de som vill att stöden – särskilt omställningsstödet och de sänkta arbetsgivaravgifterna – ska förlängas.

– Vi vill inte se att fler [företag] går i konkurs under hösten för att man inte kunde få hjälp, säger han.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson vill också se en förlängning av stödåtgärder, särskilt riktat till småföretagen.

– Här verkar det som att regeringen helt har tagit semester, säger hon till nyhetsbyrån.

Finansminister Magdalena Andersson (S) skriver till TT att regeringen följer utvecklingen och man inte utesluter några åtgärder.

1 aug
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet i Botkyrka

Polisen efter 12-åringens död: ”Ett misslyckande”

Lokalpolisen i Botkyrka säger sig ha en god bild över våldsverkande aktörer i området och att läget har varit mer spänt än tidigare under coronapandemin. Det rapporterar TT.

– Vi är på fel väg. Att en tolvåring blir ett offer är ett misslyckande från hela samhället, säger Martin Lazar, kommunpolis med ansvar för trygghetsfrågor i Fittja, Alby, Hallunda och Norsborg till TT.

Utredningen kring dödsskjutningen fortsätter och i natt hittade polisen en vit nedbrunnen bil som kan vara den som eftersökts i arbetet.

3 tim
Lazar Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”De bakom dådet saknar moral – men är själva offer”

Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka, skriver på Expressens debattsida att samhället måste minska de riskfaktorer som leder till skjutningar som den i helgen när en tolvårig flicka dödades.

Föräldrastöd, snabbare utredningsprocesser inom socialtjänsten och utvecklad samverkan mellan myndigheter är några av hans förslag.

Lazar konstaterar att dådet är en handling av personer som saknar empati och moral, men att dessa individer själva är offer.

”De saknade rätt förutsättningar från dag ett i livet (...) I stället hittar de gemenskapen hos andra människor med liknande uppväxt. I den gemenskapen kan de tillsammans dämpa sin ångest genom våld och maktspel. Vem tar ansvar för dem?” skriver han.

1 tim
Läs mer om Mordet i Botkyrka